Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Βόλος: Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους στο «Fokas»


Σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι σε πολυκατάστημα της αλυσίδας «Fokas» στον Βόλο, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις συναδέλφων τους και για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους.


Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, απευθύνοντας έκκληση για συντονισμένες ενέργειες στον χώρο του εμπορίου, προκειμένου να μειωθεί η αβεβαιότητα για το μέλλον των υπαλλήλων. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση εργάζονται 32 άνθρωποι, ενώ ήδη τέσσερις έχουν απολυθεί, την ίδια στιγμή που υπάρχουν οφειλές 3,5 μηνών της διοίκησης προς το προσωπικό.

Σε παρόμοιες ενέργειες έχουν προχωρήσει εργαζόμενοι σε πολυκαταστήματα του ομίλου τόσο στην Αθήνα όσο και τη Θεσσαλονίκη. H διοίκηση της «Fokas» έχει υποβάλλει αίτημα για την υπαγωγή της στο άρθρο 99, προκειμένου να πετύχει «πάγωμα» στην αποπληρωμή των χρεών της προς τρίτους για χρονικό διάστημα ικανό να ανταποκριθεί στη συνέχεια στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Ο όμιλος «Fokas» ξεκίνησε το 1936, με πρώτο κατάστημα στη συμβολή της Ερμού και της Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Το 1974 άνοιξε το δεύτερο πολυκατάστημα στην Τσιμισκή και το 1999 επεκτάθηκε στην Αθήνα με το κατάστημα της Ερμού. Η επέκταση της εταιρίας συνεχίστηκε τη δεκαετία του 2000, με καταστήματα στον Βόλο, το Ηράκλειο, την Λάρισα και την Κέρκυρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Όλο το προηγούμενο διάστημα, από την αρχή του έτους, κάναμε υποχωρήσεις για το "καλό" της επιχείρησης. Δεχτήκαμε τις μειώσεις μισθών και την αλλαγή των συμβάσεων μας, όπως αρκετοί συνάδελφοί μας σε όλο τον κλάδο του εμπορίου. Βάλαμε σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα. 

Αντί, όμως οι θυσίες των δικαιωμάτων μας για την επιχείρηση να πιάνουν τόπο, το αποτέλεσμα ήταν να είμαστε απλήρωτοι 3 μήνες. Να πληρωνόμαστε σε δόσεις! Να έχουμε δει ήδη 4 συναδέλφους μας να απολύονται. Και όταν μετά από επανειλημμένες συζητήσεις μεταξύ εργοδοσίας και προσωπικού για το που θα φτάσει αυτή η κατάσταση, η απάντησή τους -και η απαίτησή τους- ήταν "κάντε υπομονή (δουλεύοντας απλήρωτοι), γιατί δεν ξέρουμε πότε (και αν) θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τα δεδουλευμένα σας!!!", τότε και εμείς απαντήσαμε με ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!

Συνάδελφοι, σας καλούμε να μας συμπαρασταθείτε!

Ξέρουμε πως και εσείς έχετε κάνει θυσίες για να συνεχίζουν οι εργοδότες μας να βγάζουν κέρδη από τις δικές μας μειώσεις μισθών, από το δικό μας πετσόκομμα των δικαιωμάτων μας. Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να βάζουμε «πλάτη» σε αυτή την κατάσταση που μόνο χειρότερα μπορεί να μας φέρει.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΜΑΣ!

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΦΩΚΑ"
».

Πηγή: e - volos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου