Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Παρουσίαση βιβλίου: «Και ένα Μάρκο να ήταν...» του Μ. Γλέζου‏



Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Μανώλη Γλέζου με τίτλο «Και ένα Μάρκο να ήταν...» (Εκδόσεις Λιβάνη) πραγματοποιήθηκε στις 19:00 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου. Ο μεγάλος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και όχι μόνο, συνεχίζει μέσα από το βιβλίο του με δυναμικό τρόπο τον πολυετή αγώνα του για την αποπληρωμή των οφειλομένων της Γερμανίας (από την περίοδο της γερμανικής κατοχής) προς το ελληνικό κράτος. Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης, ενώ κατά σειρά μίλησαν οι Ν. Κακλαμάνης, Σ. Σακοράφα, Κ. Σκανδαλίδης, Ν. Μαριάς Ν. Τσούκαλης και φυσικά ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος έκανε και την αποφώνηση της εκδήλωσης.


«Δεν χρειάζονται συστάσεις για την πορεία του Μανώλη Γλέζου, 70 χρόνια τώρα. Το βιβλίο αυτό θα έπρεπε να έχει εκδοθεί με μέριμνα της πολιτείας χρόνια πριν. Η νέα γενιά δεν αντέχει άλλη μία παραγραφή της ιστορίας», είπε ο Ν. Κακλαμάνης, ενώ δεν δίστασε να κάνει λόγο για «ηθική χρεωκοπία της Γερμανίας», σε αντιδιαστολή με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ελλάδας. «Και ένα Μάρκο να ήταν...» είπε κλείνοντας και απευθυνόμενος στον Μανώλη Γλέζο, «εμείς θα ήμασταν μαζί σου στον αγώνα που έχεις ξεκινήσει».

Για «έναν άνθρωπο που αποτελεί τη ζώσα μνήμη και την αντίσταση σε χρόνο ενεστώτα» μίλησε η Σ. Σακοράφα, η οποία χαρακτήρισε το «Και ένα Μάρκο να ήταν…» ως ένα «μικρό μανιφέστο, που κρύβει σε κάθε σελίδα του ένα "ΟΧΙ"». O Κ. Σκανδαλίδης με τη σειρά του στάθηκε στη σημασία της «ιστορικής μνήμης», συμπληρώνοντας ότι «η ιστορία των αποζημιώσεων δείχνει τη φτώχεια της μνήμης της χώρας μας». Στον Μανώλη Γλέζο δε, αναγνώρισε ότι καταφέρνει στο βιβλίο του να κρατά «αμερόληπτες αποστάσεις από τις σημερινές διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο βιβλίο ένα σημαντικό και αξιόπιστο εργαλείο».

«Σημαντικό και ιστορικό» χαρακτήρισε το «Και ένα Μάρκο να ήταν...» και ο Ν. Μαριάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις απόψεις του περί των οδών μέσω των οποίων μπορεί η Ελλάδα να ξαναμπεί με ουσιαστικό τρόπο στην διεκδίκηση των οφειλομένων, χαρακτηρίζοντας «συγκεκριμένες» τις απαιτήσεις που υπάρχουν από τη Γερμανική πλευρά. Μάλιστα έβγαλε και... είδηση τονίζοντας ότι ζητά την δημιουργία διακομματικής επιτροπής διεκδίκησης αποζημιώσεων (ιδέα όπως παραδέχθηκε του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Κουρουμπλή).

Τελευταίος πριν τον Μ. Γλέζο το λόγο πήρε ο Ν. Τσούκαλης ευχόμενος «η δικαίωση να έρθει το συντομότερο δυνατόν». Ο κ. Τσούκαλης άνοιξε διάλογο με το ακροατήριο, με κάποιος από τους παρευρισκόμενους να του απευθύνουν το λόγο σε λιγότερο ήρεμο τόνο. Στη συνέχεια έφθασε η στιγμή να πάρει το λόγο ο συγγραφέας του βιβλίου, ο οποίος απόλαυσε το παρατεταμένο χειροκρότημα όλων. Ο κ. Γλέζος απηύθυνε ευχαριστίες σε όσους βοηθούν την προσπάθεια των διεκδικήσεων από κάθε κατεύθυνση, ενώ θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι θα έπρεπε να αναφερόμαστε σε «οφειλές της Γερμανίας στο δημόσιο και το λαό» και όχι σε «πολεμικές αποζημιώσεις», διαχωρίζοντας με μία σύντομη ανάλυση τις δύο φράσεις. «Γιατί η δικαίωση των αγώνων μου είναι να αποκατασταθεί η αδικία», κατέληξε.

Δείτε τα video...




http://www.zougla.gr/politiki/article/parousiasi-vivliou-ke-ena-marko-na-itan-tou-m-glezou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου