Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Επίθεση Παπαρήγα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ


Στην τρικομματική κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μίλησε σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 94 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος.


Το ΚΚΕ είναι αυτό που πραγματικά πάει κόντρα στο ρεύμα, επειδή καλεί τον λαό να παλέψει για την κατάργηση των μονοπωλίων, τη μονομερή διαγραφή του χρέους και όχι την επιμήκυνση των δόσεων και το προσωρινό μορατόριουμ, είπε η κ.

Παπαρήγα και υπογράμμισε: «Η τρικομματική κυβέρνηση καμώνεται ότι πάει κόντρα στο ρεύμα όταν απολύει δημόσιους υπαλλήλους, όταν αποκρατικοποιεί, όταν υπογράφει μνημόνια, γιατί τάχα με αυτόν τον τρόπο συγκρούεται με πρακτικές και συνήθειες του παρελθόντος.

Η αποκρατικοποίηση και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς, η πιο βαθειά ενσωμάτωση στην ΕΕ, εμφανίζονται ως η πεμπτουσία του εκσυγχρονισμού, του νέου και του μοντέρνου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πάει κόντρα στο ρεύμα όταν προτείνει μορατόριουμ για πληρωμή του χρέους, διευθέτηση των δόσεων, ή την αστική συνταγή του ΔΝΤ και του Ομπάμα σε αντίθεση με την διαχείριση της Μέρκελ».

Επισήμανε ότι «δεν είναι ανεξήγητο όταν έχουν φθαρεί στην λαϊκή συνείδηση τα αστικά κόμματα, να αντικατασταθεί το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δεν είναι ανεξήγητο σήμερα να ψηφίζεται η εθνικοσοσιαλιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, γνήσιο παιδί του συστήματος, χρυσή εφεδρεία του κεφαλαίου». Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στη Διακήρυξη του, που παρουσιάστηκε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη, είχε ολόκληρες φράσεις «αντιγραφή» από θέσεις ακόμα και ορολογίες του ΚΚΕ. Είπε ότι το ΚΚΕ δεν ισοπεδώνει τις διαφορές ανάμεσα στην τρικομματική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παρατήρησε πως αυτές δεν απειλούν καθόλου την βιωσιμότητα και μακροβιότητα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής.

«Η πρόσφατη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ λογικά πρέπει να βάλει τέρμα στις αυταπάτες αριστερών αγωνιστών, βασανισμένων από προβλήματα αγωνιστών. Πήρε κλίση καθαρά πιο δεξιά από το φραστικό αριστερό προσωπείο που ντύθηκε στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Σκεφτείτε τι θα γίνει αν πάρει στα χέρια του την διακυβέρνηση», είπε η γ.γ του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Η ΝΔ ως αυθεντικό κόμμα της αστικής τάξης, του κεφαλαίου δεν άλλαξε και δεν αλλάζει, παραμένει ίδια και απαράλλακτη. Το ΠΑΣΟΚ, αστικό κόμμα εδώ και χρόνια, επίσης δεν αλλάζει, αποσαρθρώνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία πολύ πιο συντηρητική από την σοσιαλδημοκρατία της μεταπολιτευτικής περιόδου. Σημαντικά τμήματα της αστικής τάξης ακόμα και στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κατεστημένου, βλέπουν έστω προσωρινά μια εναλλακτική κυβερνητική λύση στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ένα φορέα που μπορεί να παίξει ρόλο στην περιθωριοποίηση του ριζοσπαστισμού, του ΚΚΕ».

Η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού είναι επίκαιρη, αναδύεται από κάθε πτυχή της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, τόνισε και απηύθυνε προσκλητήριο συμμετοχής στον προσυνεδριακό διάλογο του ΚΚΕ, λέγοντας: « Οφείλουμε να έχουμε ανοικτά αυτιά, ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση απέναντι σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο που ανεξάρτητα από τις διαφορετικές γνώμες του, προσβλέπει και ελπίζει στο ΚΚΕ.

Ξέρουμε ότι θα υπάρξουν και αυτόκλητοι κριτές των θέσεων, που θα οργανώνουν την πολεμική, γιατί σίγουρα αυτοί δεν ενδιαφέρονται να απαλλαγεί το ΚΚΕ από ελλείψεις και αδυναμίες, από αναντιστοιχίες σε σχέση με τις απαιτήσεις. Θεωρούν ότι έρχεται η μεγάλη ευκαιρία με αφορμή την εκλογική μείωση του Κόμματος τον περασμένο Ιούνη και τον εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ, ευκαιρία να ξεμπερδεύουν με το ΚΚΕ χωρίς να καταφύγουν σε άλλα μέσα που συνήθως χρησιμοποιούνται, όπως περί ορίων συνταγματικής νομιμότητας κλπ».

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν σηκώνει «σημαία ευκαιρίας», ανάλογα με το που φυσάει ο άνεμος. Αυτό δείχνει η 94χρονη πορεία του και δεν ισχύουν για το ΚΚΕ οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις ανόδου της πολιτικής επιρροής που ισχύουν για τα άλλα κόμματα. Όσο πιο ανοργάνωτο, αδύναμο και πολιτικά αποπροσανατολισμένο είναι το εργατικό, το λαϊκό κίνημα τόσο πιο εύκολα δυναμώνει η επιρροή αστικών και συμβιβασμένων κομμάτων, ανταλλάσσουν μεταξύ τους μέρος της εκλογικής πίττας.

«Για τον Μαρξ, τον Ένγκελς και τον Λένιν ακούμε τώρα τελευταία συχνά πυκνά από τον κ. Σαμαρά, τον κ. Στουρνάρα, τον κ. Σαχινίδη, έχει γίνει πολύ της μόδας σήμερα η αναφορά των ονομάτων τους», σημείωσε η κ. Παπαρήγα και εξήγησε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που οι θεμελιωτές της θεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού γίνονται στόχος κακομεταχείρισης, μόνο να θυμίσω ότι οι χειρότεροι βασανιστές τους ήταν οι αυτοαποκαλούμενοι μαρξιστές».

Δήλωσε ότι το ΚΚΕ είναι υπερήφανο για την ιστορία του. «Περάσαμε από φωτιά και σίδηρο, υπήρξαν φάσεις που αδικαιολόγητα αποφασίσαμε την αυτοδιάλυσή μας και την διάχυσή μας στην ΕΔΑ. Δύο ακόμα φορές βρεθήκαμε στο κατώφλι της πιο μεγάλης ήττας για ένα Κομμουνιστικό Κόμμα, να γλιστρήσουμε στο δρόμο του οπορτουνισμού. Με απώλειες το αποφύγαμε. Αν είχαμε γλιστρήσει το 1968 ή και το 1991, το κόστος για το εργατικό λαϊκό κίνημα θα ήταν τεράστιο», είπε και σημείωσε: «Δεν βλέπουμε το Κόμμα μας ως το μαγικό ραβδί που θα λύσει τα λαϊκά προβλήματα. Το ΚΚΕ είναι η οργανωμένη συνειδητή πρωτοπορία της εργατικής τάξης.

Τον 20ο αιώνα και τον 21ο είναι αδύνατο ένας λαός να γίνει πρωταγωνιστής μεγάλων κοινωνικών ανατροπών, να γίνει πρωταγωνιστής στον αγώνα για να κατακτήσει την δική του εξουσία, δίχως να συσπειρώνεται και να συνεργάζεται με μια έμπειρη πρωτοπορία, το ΚΚΕ που πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι κόμμα παντός καιρού, σταθερό και έτοιμο σε κάθε φάση να κρατά γερά τον κρίκο χωρίς να χάνει την αλυσίδα. Αυτό το ΚΚΕ χρειάζεται ο τόπος για να γίνει ο λαός αφεντικό».
http://www.zougla.gr/politiki/article/epi8esi-papariga-se-kivernisi-ke-siriza


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου