Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Ποιοι θα πληρώσουν τη… λυπητερή του νέου φορολογικού


Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να είναι ο βασικός… αιμοδότης του κρατικού «κορβανά», με τις δύο αυτές κατηγορίες φορολογουμένων να καλύπτουν το 50% περίπου από τα 3 δισ. ευρώ που πρέπει να βρεθούν πάση θυσία μέσα στην επόμενη διετία προκειμένου να αποφευχθεί η λήψη νέων δυσβάσταχτων μέτρων.


Οι Ευρωπαίοι εταίροι τον έχουν επαναλάβει ουκ ολίγες φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα πως δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ενδεχόμενο νέο εκτροχιασμό του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση την Ελλάδα για επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, αφήνουν ανοικτό το «παράθυρο» για εκ νέου απομείωση του χρέους σε περίπτωση που υπάρχουν εμφανή αποτελέσματα όσον αφορά στο ύψος του πρωτογενούς ελλείμματος και στις επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Έτσι λοιπόν δεν προκαλεί εντύπωση πως στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν ακόμα οι οικογένειες με τρία παιδιά και άνω καθώς και οι αγρότες.

Εκτιμάται ότι περίπου 1,3 δισ. ευρώ θα αντληθούν από τους ελεύθερους επαγγελματίες, 237 εκατ. ευρώ από μισθωτούς και συνταξιούχους μέσω της κατάργησης των φοροαπαλλαγών και 230 εκατ. ευρώ από τις πολύτεκνες οικογένειες. Παρά τις κραυγές αγωνίας των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων, η κυβέρνηση συνασπισμού συνεχίζει να μη ρίχνει το βάρος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει έσοδα από τους συνήθεις… υπόπτους.

Ανάμεσα στους τελευταίους θα βρεθούν και οι αγρότες, μέσω της μείωσης των επιστροφών του Φ.Π.Α., σ’ ένα τμήμα της παραγωγής το οποίο αναμένεται να πληγεί εκ νέου από τις περικοπές στις επιδοτήσεις (περίπου 282 εκατ. ευρώ).
http://www.zougla.gr/money/article/pi-8a-plirosoun-ti-lipiteri-tou-neou-forologikou


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου