Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ Αναζητούν «πυξίδα» μετά την πτώση με το βλέμμα στραμμένο στο 19ο Συνέδριο


Σε αγώνα δρόμου θα αποδοθεί η ηγεσία του ΚΚΕ για να κερδίσει το... χαμένο έδαφος, έχοντας ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα στο 19ο Συνέδριο, το πιο κρίσιμο στην πρόσφατη ιστορία του.

Αναζητούν «πυξίδα» μετά την πτώση με το βλέμμα στραμμένο στο 19ο Συνέδριο
Σε αγώνα δρόμου θα αποδοθεί η ηγεσία του ΚΚΕ για να κερδίσει το... χαμένο έδαφος, έχοντας ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα στο 19ο Συνέδριο, το πιο κρίσιμο στην πρόσφατη ιστορία του.
Στον Περισσό αναζητούν «πυξίδα», υπό το βάρος της μεγάλης μείωσης των εκλογικών ποσοστών του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές, ανοίγοντας παράλληλα και τον εσωκομματικό διάλογο εν όψει του 19ου Συνεδρίου, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί αρχές του 2013.
Αναζητώντας λάθη και αδυναμίες -ένα πρώτο δείγμα καταγράφηκε στην πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για το αποτέλεσμα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων- η ηγεσία του ΚΚΕ προετοιμάζεται για «τις μεγάλες μάχες του φθινοπώρου». Ολα δείχνουν ότι η αντιπολιτευτική γραμμή του Περισσού θα επικεντρωθεί από τη μία πλευρά να πείσει τους πολίτες ότι η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων είναι η μόνη διέξοδος και από την άλλη θα επιμείνει στη θέση ότι η αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η μονομερής διαγραφή του χρέους αποτελεί στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία τη μόνη σωστή πρόταση.
Η ηγεσία του ΚΚΕ δεν αναμένεται να αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό διαπιστώνεται τόσο από τις δημόσιες δηλώσεις των κεντρικών του στελεχών όσο και από άρθρα που δημοσιεύονται στον «Ριζοσπάστη».
Αλλωστε για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση και τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, το λεγόμενο, σύμφωνα με τον Περισσό, «οπορτουνιστικό ρεύμα» έχει «πάρει κεφάλι», αλλάζοντας άρδην τους εσωτερικούς συσχετισμούς στον χώρο της Αριστεράς.
Το πιο δύσκολο, ωστόσο, πολιτικό στοίχημα για το ΚΚΕ είναι κατά τη διεξαγωγή της συζήτησης που θα ανοίξει στο εσωτερικό του κόμματος εν όψει του 19ου Συνεδρίου, ταυτόχρονα να βρίσκεται, όπως λέει, στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μάχης.
Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, το ενδεχόμενο μια νέας εκλογικής αναμέτρησης, σε σύντομο χρονικό διάστημα και ενώ το κόμμα θα βρίσκεται σε προσυνεδριακή διαδικασία, «δεν θα είναι ό,τι καλύτερο»...
Σύντομα, πιθανόν τον Οκτώβριο, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ εν όψει του Συνεδρίου. Αλλωστε, στο 19ο Συνέδριο θα πρέπει να αποτιμηθεί η πορεία του κόμματος από το 18ο Συνέδριο και να χαραχθεί η νέα πορεία.
ΗΓΕΣΙΑ
Αλλαγές προσώπων
Αλλαγές προβλέπονται στην ηγεσία του κόμματος. Ηδη η Αλέκα Παπαρήγα έχει συμπληρώσει 21 χρόνια στη θέση της γενικής γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής.
Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή της η κ. Παπαρήγα προανήγγειλε αλλαγές προσώπων, πυροδοτώντας σενάρια και για τη διαδοχή της.
Η κ. Παπαρήγα, αναφερόμενη στο 19ο Συνέδριο, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «το Συνέδριο θα πάρει αποφάσεις, ενώ εκλέγονται όλα τα όργανα από τα κάτω προς τα πάνω και δεν φαντάζομαι να εκλεγούν απολύτως τα ίδια όργανα, δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Μέσα σε μάχη αναδεικνύονται και καινούργια ταλέντα».

Παναγιώτης Τσούτσιας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου