Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΟΧΙ ΝΕΑ ΜΟΝΙΜΑ ΔΥΣΒΑΧΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ                                Αθήνα            30.08.2012
ΣΥΓΓΡΟΥ 15-17                                                                                       Αρ. Πρωτ.:               155
ΤΚ 117 43 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.2132063520                                                                                                                                     
email: attikisynergasia@patt.gov.gr
                                                                   
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΟΧΙ  ΝΕΑ ΜΟΝΙΜΑ ΔΥΣΒΑΧΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
 
Την Δευτέρα 27 Αυγούστου στην 9η  Συνεδρίαση της, η 7μελης ΕΕ του ΕΔΣΝΑ (Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), αποφάσισε να υποβάλλει αίτημα προς την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα) του Υπ.Ανάπτυξης και Υποδομών για το έργο «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία 4 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αττική» που εντάσσεται στο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης  Απορριμμάτων.
Δεν τέθηκε το ζήτημα όπως έγκαιρα ζητήσαμε με επιστολή μας, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ, ενώ προχώρησαν ως Εκτελεστική Επιτροπή σε λήψη απόφασης που δεσμεύει τον ΕΔΣΝΑ και  τους ΟΤΑ όλης της Αττικής.
Από  πολύ νωρίς έχουμε διατυπώσει ως Περιφερειακή Παράταξη την αντίθεση μας στο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, που προωθεί έργα για τη διαχείριση 1.350.000 τόνων ετησίως σύμμεικτων απορριμμάτων και μάλιστα με την Πολιτεία να εγγυάται τις ποσότητες αυτές για 23 έως 27 έτη όπως αναφέρει η εισήγηση του Προέδρου του Δ.Σ. και Περιφερειάρχη Αττικής κ.Σγουρού.


Με γραπτές παρεμβάσεις τεκμηριώσαμε τις αντιρρήσεις μας  και  καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Μεταξύ  άλλων  υποδείξαμε και μετά επιτάσεως το θέτουμε και σήμερα:
·        Απαιτείται Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και  προώθηση  των δράσεων  προδιαλογής  υλικών και ανάπτυξης των Προγραμμάτων Διαλογής στη Πηγή σε συνεργασία με τους ΟΤΑ.
·        Είναι απαραίτητη η γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και των Δημοτικών  Συμβουλίων προκειμένου να προχωρήσει το όποιο σχέδιο.
Η Κυβέρνηση ακριβώς την επόμενη ημέρα (Τρίτη 29.08.12) !!! με συνέντευξη Τύπου του αρμόδιου Υπουργού κ.Χατζηδάκη, εξήρε τη σημασία των έργων ΣΔΙΤ ανακοινώνοντας έργα σε 4 βασικές κατηγορίες με πρώτο στόχο εντός του 2012 να έχουν εγκριθεί και προκηρυχτεί όλα τα έργα  ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων, που δείχνει ότι σκοπός δεν είναι απλά οι μονάδες, αλλά όλο το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων.
Η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ με δραματικούς τόνους  και με  τα γνωστά επιχειρήματα των μνημονιακών κυβερνήσεων και κομμάτων, ισχυρίζεται πως η οικονομική κρίση κάνει την εμπλοκή των ιδιωτών –επενδυτών δήθεν μονόδρομο.
Ο  μπαμπούλας του κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής και η όλη διαχείριση του θέματος μεταπολιτευτικά από τα μνημονιακά κόμματα που άσκησαν διακυβέρνηση και τα οποία φέρνουν ακέραιες ευθύνες, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα για την είσοδο των κερδοσκόπων σε μπίζνες με εξασφαλισμένα έσοδα.
Τέλος, εντυπωσιάζει και προκαλεί ερωτηματικά η εύκολη απόρριψη εκ μέρους της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ των διαφορετικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί για την διαχείριση των απορριμμάτων, από επιστημονικούς φορείς (Πολυτεχνείο Κρήτης), πολιτικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ), οικολογικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες και την ΠΟΕ-ΟΤΑ. 
Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η εμμονή σε ένα προαποφασισμένο πριν από χρόνια σχέδιο διαχείρισης, που σκοπό έχει την τροφοδότηση με σύμμεικτα απορρίμματα μονάδων επεξεργασίας τις οποίες θα εκμεταλλεύονται ιδιώτες επενδυτές είναι καταστροφική. Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν ούτε στάση σιωπής ούτε βέβαια αποφάσεις σε κλειστό κύκλο με fast track διαδικασίες  τις συνέπειες των οποίων θα επωμιστούν αποκλειστικά και μόνο οι δημότες και θα θησαυρίζουν ανέξοδα οι γνωστές οικονομικές ελίτ σε βάρος των κατοίκων ολόκληρης της Αττικής για δεκαετίες. 

Για την Περιφερειακή Παράταξη ¨Αττική Συνεργασία Όχι στο Μνημόνιο¨
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Βαρεμένος Γεώργιος
Βούτσης Νικόλαος
Τσουκαλάς Δημήτριος
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
Καπάταης  Χρήστος
http://kinisi-esdkna.blogspot.gr/2012/08/blog-post_31.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου