Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Πρωταρχικός στόχος η λεηλασία του λαού


Η επιβολή των νέων βάρβαρων μέτρων του πακέτου των 11,6 δισ. ευρώ της περιόδου 2013-2014 που θα οδηγήσουν το λαό σε μόνιμη χρεοκοπία, παραμένει ο πρωταρχικός αντιδραστικός στόχος της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.
Την προσήλωση της κυβέρνησης στην πολιτική εξόντωσης των λαϊκών στρωμάτων και την αποφασιστικότητά της να προωθήσει διά πυρός και σιδήρου τα μέτρα του δεύτερου μνημονίου θα προτάξει ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς και στη διάρκεια των διαδοχικών συναντήσεών του την ερχόμενη βδομάδα με τους Γιούνκερ, Μέρκελ καιΟλάντ.
«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της», είναι το μήνυμα που έστελναν χτες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Οι επαφές του πρωθυπουργού με το πολιτικό προσωπικό του ευρωενωσιακού κεφαλαίου γίνονται σε μια περίοδο που επανέρχονται τα σενάρια - που διοχετεύονται από τις καπιταλιστικές αγορές - για νέο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, παράλληλα με εκείνα που αναφέρονται σε χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ. Το συγκεκριμένο σκηνικό αποτυπώνει τους έντονους ανταγωνισμούς μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου, αλλά και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μέσα στους κόλπους της ΕΕ για το πώς θα περιοριστούν οι ζημιές από την καπιταλιστική κρίση και πώς θα διαφυλαχτεί η συνοχή της Ευρωζώνης σε όφελος των μονοπωλίων.
Επιμηκύνουν τη δυστυχία του λαού
Την ίδια ώρα σε μια επιχείρηση εξαπάτησης του λαού, που τους επόμενους μήνες θα βρεθεί αντιμέτωπος με μέτρα και πολιτικές που θα συνθλίψουν τη ζωή του, η κυβέρνηση, με τη συνδρομή διάφορων ευρωενωσιακών κέντρων, επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της διετούς επιμήκυνσης του δημοσιονομικού προγράμματος και την παράταση του μνημονίου μέχρι το 2016 αντί για το 2014.
Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τα δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία ο Αν. Σαμαράς θα ζητήσει διετή επιμήκυνση της δανειακής σύμβασης κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, επιχειρεί να σπείρει αυταπάτες για δήθεν «ηπιότερη» εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων.
Χτες το Μέγαρο Μαξίμου, και μετά τις δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων που απέρριπταν το αίτημα της επιμήκυνσης, επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους. Ωστόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι ο Αν. Σαμαράς θα θέσει ανεπίσημα το ζήτημα στις κατ' ιδίαν συναντήσεις του, ενώ υποστήριζαν ότι «επίσημα θα τεθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο»και αφού πρώτα θα έχουν ψηφιστεί τα μέτρα στη Βουλή!
Πίσω από το τέχνασμα της επιμήκυνσης κρύβεται η πρόθεση της συγκυβέρνησης να εφαρμόσει μέχρι κεραίας τα μέτρα του δεύτερου μνημονίου. Πρόκειται για αναδιαρθρώσεις και μέτρα που προβλέπουν σαρωτικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, κατακρεούργηση των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, «μαχαίρι» στις κρατικές επιδοτήσεις για Υγεία - Παιδεία, μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί άμεσα το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ και να προωθηθούν οι φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις που θα εξασφαλίσουν ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια για το κεφάλαιο. «Πρέπει να υιοθετηθεί άμεσα το δημοσιονομικό πρόγραμμα, οι σχετικές μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για να εγκριθεί η δόση των 31 δισ. και να προχωρήσει η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών», σημείωναν χτες κυβερνητικές πηγές, φανερώνοντας το πλαίσιο της αντιλαϊκής στρατηγικής της κυβέρνησης. «Μόνο τότε μπορούμε να θέσουμε θέμα επιμήκυνσης της δανειακής σύμβασης», υποστήριζαν οι ίδιες πηγές.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο το υπουργείο Οικονομικών θα ολοκληρώσει τη λίστα με τα σφαγιαστικά μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ και τη Δευτέρα αναμένεται να την παραδώσει τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Το πλέγμα των μέτρων ο Αν. Σαμαράς θα το παρουσιάσει στους Γιούνκερ - Μέρκελ και Ολάντ.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, φιλοδοξεί να εξασφαλίσει «μια θετική δήλωση»για τις «προσπάθειες της κυβέρνησης» από τους Ευρωπαίους εταίρους, ενόψει και της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη Αυγούστου όσο και της Συνόδου του Γιούρογκρουπ στις 14 Σεπτέμβρη, όπου θα συζητηθεί η σχετική έκθεση, προκειμένου να εγκριθεί η επόμενη δόση των περίπου 31 δισ. ευρώ από το δεύτερο δάνειο.
Οπως διέρρευσε χτες το γραφείο του πρωθυπουργού, δεν θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων πριν τη συνάντηση Σαμαρά - Γιούνκερ στις 22 Αυγούστου στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Ευαγ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης θα συνομιλήσουν με τον πρωθυπουργό προτού αυτός αναχωρήσει για το Βερολίνο και το Παρίσι, όπου θα έχει τις κρίσιμες επαφές του με την Ανγκελα Μέρκελ στις 24 Αυγούστου και τον Φρανσουά Ολάντ την επόμενη μέρα. Αύριο θα μεταβεί στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Γκ. Βεστερβέλε και στη συνέχεια θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ολα στο τραπέζι
Στις 23 Αυγούστου και πριν τις επαφές του Αν. Σαμαρά θα συναντηθούν Μέρκελ - Ολαντ, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα θα τεθεί επί τάπητος η λεγόμενη «κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και ειδικότερα το θέμα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας».
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού και οι έντονες διεργασίες για την αποκαλούμενη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους, αλλά και συνολικά της Ευρωζώνης που ανοίγει μέσα στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας, δεν αφορά τη ζωή του λαού και τα συμφέροντά του. Το χρέος και τα δημοσιονομικά ελλείμματα, απόρροια του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, είναι το πρόσχημα που θα χρησιμοποιηθεί για ακόμα μια φορά προκειμένου το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου να κλιμακώσει την επέλασή του σε βάρος των εργατικών κατακτήσεων, ώστε να διασφαλίσει τους όρους για την επάνοδο σε υψηλή κερδοφορία των μονοπωλίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου