Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Παράνομα τα "golden shops"



Έντονες οσμές αυθαιρεσίας αναδύονται γύρω από τη λειτουργία και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα ενεχυροδανειστήρια, τα οποία τα τελευταία χρόνια «ξεφυτρώνουν» το ένα πίσω από το άλλο, ένεκα της οικονομικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.
Σημείωμα της Τράπεζας της Ελλάδος το οποίο φέρει ημερομηνία 2 Αυγούστου 2012, αποστέλλεται στην Επιτροπή Πιστωτικών & Ασφαλιστικών Θεμάτων και βρίσκεται στη διάθεση της zougla.gr, αποκαλύπτει ότι η λειτουργία των εν λόγω «καταστημάτων» αντίκειται στην ισχύουσα Νομοθεσία. Στο ίδιο έγγραφο μάλιστα προτείνεται, μεταξύ άλλων, και η λύση του «σφραγίσματος» των συγκεκριμένων καταστημάτων.  
Παράλληλα, στο «κάδρο» ανάλυσης των στελεχών της ΤτΕ, τοποθετείται και μία απόφαση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριου Οικονόμου, την οποία υπέγραψε όταν ήταν αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και αφορούσε την διαδικασία αδειοδότησης των ενεχυροδανειστηρίων. Διαδικασία η οποία φέρεται, σύμφωνα με το έγγραφο, να εμφανίζει αξιοσημείωτα νομικά κενά.

Αμφιλεγόμενη η λειτουργία τους
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, τα ενεχυροδανειστήρια που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, λαμβάνουν άδεια από τις οικίες Διευθύνσεις Ασφαλείας, ενώ αυτά που δραστηριοποιούνται στην επαρχία αδειοδοτούνται από τις, κατά Νομό, Αστυνομικές Διευθύνσεις.
Αυτά προβλέπονται με βάση την 1023/2/42 αστυνομική διάταξη, την οποία υπέγραψε ο κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ως αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. H συγκεκριμένη διάταξη υπεγράφη στο πλαίσιο του Νόμου 3919/2011 ο οποίος αναφέρεται στην επαγγελματική ελευθερία (απευλευθέρωση) και στην κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή στη χώρα μας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, το μόνο ίδρυμα το οποίο μπορούσε να πιστώσει χρήματα αποδεχόμενο ενέχυρα ήταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Δείτε την διάταξη
   

Σήμερα, η συγκεκριμένη απόφαση που ανέτρεψε τα πάντα αμφισβητείται από τη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ, καθώς φέρεται να αντίκειται στο Ν. 2076/1992, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται σε καταστήματα-ιδρύματα να παρέχουν πίστωση χωρίς άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Η υπηρεσία θεωρεί ότι η σχετική αστυνομική διάταξη δεν θα έπρεπε να έχει περιλάβει το επάγγελμα του ενεχυροδανειστή στις οικίες ρυθμίσεις της, καθώς ήδη ίσχυε ο Ν. 2076/1992, σύμφωνα με τον οποίο απαγορευόταν η κατ’ επάγγελμα παροχή πιστώσεων χωρίς άδεια της Τ.τ.Ε» σημειώνεται στο έγγραφο χαρακτηριστικά.

Δείτε τον Ν. 2076/1992

Παράλληλα, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα ενεχυροδανειστήρια παραβιάζει και τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 3601/2007, στο οποίο αναφέρεται ότι «απαγορεύεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν αποτελούν πιστωτικά ιδρύματα η κατ’ επάγγελμα αποδοχή καταθέσεων χρημάτων ή άλλων επιστρεπτέων κεφαλαίων από το κοινό. Απαγορεύεται επίσης η κατ’ επάγγελμα χορήγηση δανείων ή λοιπών πιστώσεων, εφόσον δεν έχει παρασχεθεί προς το σκοπό αυτόν ειδική άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι όροι για τη χορήγηση άδειας για την κατ’ επάγγελμα χορήγηση δανείων ή λοιπών πιστώσεων καθορίζονται με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος».

Δείτε τον Ν. 3601/2007

Προτείνουν λουκέτο
Για ανάκληση των αδειών των εν λόγω επιχειρήσεων κάνουν λόγο στις προτάσεις τους τα στελέχη του Τμήματος Θεσμικού Πλαισίου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος της Τ.τ.Ε., τονίζοντας ότι πλέον το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.
Οι προτάσεις που «ρίχνουν» στο τραπέζι της συζήτησης είναι δύο:
1) Η παύση άσκησης της δραστηριότητας της παροχής πιστώσεων από τα ενεχυροδανειστήρια μέσω είτε νομικών ενεργειών της Τράπεζας της Ελλάδος (επιβολή προστίμου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, σφράγιση των γραφείων και εγκαταστάσεων του παραβάτη από όργανα της Τ.τ.Ε. με τη συνδρομή της αστυνομικής αρχής και παραπομπή στον εισαγγελέα ώστε να τιμωρηθεί ο παραβάτης με φυλάκιση ή με χρηματική ποινή), είτε της παύσης έκδοσης νέων αδειών και ανάκλησης των ήδη παρασχεθέντων με ευθύνη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.
2) Η θέσπιση ειδικού καθεστώτος λειτουργίας για τα ενεχυροδανειστήρια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο θα μπορούσε με νομοθετική ρύθμιση να θεσπίσει την υποχρέωση εγγραφής των ενεχυροδανειστηρίων σε ειδικό μητρώο και να τις υπάγει σε ορισμένες υποχρεώσεις με αντικείμενο την προστασία του καταναλωτή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου