Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Έτσι τα βρήκαν με τη Siemens. Tο πλήρες κείμενο της συμφωνίας συμβιβασμού.





Για πρώτη φορά δημοσιεύεται στον ελληνικό Τύπο το πλήρες κείμενο της πολυσυζητημένης και κατεξοχήν αμφιλεγόμενης συμβιβαστικής συμφωνίας που ενέκρινε η ελληνική Βουλή και υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, για το κλείσιμο της υπόθεσης Siemens.


Ορισμένα καθοριστικά στοιχεία της συμφωνίας έχουν γίνει γνωστά, αλλά το πλήρες κείμενο, το οποίο διαγράφει επί της ουσίας το μεγαλύτερο μεταπολεμικό σκάνδαλο στην ελληνική ιστορία, δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα και για πολλούς αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό.

Δείτε αναλυτικά το πλήρες κείμενο της συμφωνίας συμβιβασμού που δημοσιεύει η zougla.gr σε συνεργασία με το Newsvoice.gr MΕΡΟΣ Α':

Δείτε αναλυτικά το πλήρες κείμενο της συμφωνίας συμβιβασμού που δημοσιεύει η zougla.gr σε συνεργασία με το Newsvoice.gr MΕΡΟΣ Β':


(Σε συνεργασία με το newsvoice)

Από τη συγκεκριμένη συμφωνία προκύπτουν:

- 1,8 εκατ. ευρώ, για τον συμψηφισμό ισόποσων απαιτήσεων της Siemens που αυτή έχει έναντι διαφόρων δημοσίων φορέων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται νοσοκομεία, η ΕΡΓΟΣΕ κ.λπ.

- περίπου 2,9 εκατ. ευρώ, για μια περίοδο πέντε ετών, για τη χρηματοδότηση:

 α) φορέων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος

β) πανεπιστημιακών και επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων, που αποσκοπούν στη βελτίωση της γνώσης και της εξειδίκευσης στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων

γ) 100 υποτροφιών κάθε έτος, για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ)

δ) χορήγησης ιατρικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης, εγκατάστασης και συντήρησης του εξοπλισμού αυτού) για τα δημόσια νοσοκομεία, με έμφαση στα παιδιατρικά νοσοκομεία

ε) επένδυσης, εντός του 2012, ύψους 100 εκατ. ευρώ, στη Siemens Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 600 εργαζομένους

στ) επένδυσης κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων.

Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της συμφωνίας η Siemens:

• θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη στις ελληνικές Αρχές, όποτε της ζητηθεί, σε σχέση με τη συνεχιζόμενη ανάκριση κατά φυσικών προσώπων που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση

• αναλαμβάνει την καταβολή της νομικής δαπάνης, με την οποία έχει επιβαρυνθεί το Δημόσιο για την υπόθεση αυτή

• εντάσσεται για μια περίοδο έως τριών ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας σε ένα πρόγραμμα εταιρικής συμμόρφωσης, υπό έναν επίτροπο που θα διορίσει το Δημόσιο.

Κόντρα στη Βουλή για τη Siemens
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση συνεργασίας και προσωπικά στον πρωθυπουργό, με αφορμή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το σκάνδαλο Siemens φανερώνει πως μαζί τα φάγατε -τα κόμματα και το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων που εναλλάσσεται στην εξουσία από τη μεταπολίτευση και μετά» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τον ίδιο, ο συμβιβασμός αποδεικνύει την παροιμία του λαού ότι «χέρι που σε ταΐζει, δεν το δαγκώνεις». 

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αμφισβήτησε το βάσιμο των εκτιμήσεων της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, σημειώνοντας πως ο υπολογισμός της ζημίας στα 2 δισ. ευρώ είναι ασύμμετρος σε σχέση με τις συνολικές αποζημιώσεις που έχει πληρώσει η εταιρεία σε όλο τον κόσμο και οι οποίες δεν ξεπερνούν το 1,7 δις.

Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε, επίσης, πως το κείμενο του συμβιβασμού το βρήκε έτοιμο στο γραφείο του από τους προκατόχους του και επικυρωμένο από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. «Η διευθέτηση κλείνει με τρόπο επωφελή για τους Έλληνες» εκτίμησε ο κ. Στουρνάρας.

Καταγγελίες για τον νομικό σύμβουλο του Σαμαρά

Κατά τη συζήτηση της σχετικής επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο νυν νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, κ. Ι. Καράκωστας, αμειβόταν από τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού.

Ζήτησε, μάλιστα, σχετικές εξηγήσεις από τον κ. Σαμαρά και ειδικότερα αν γνώριζε ο ίδιος ότι ο σύμβουλός του υπήρξε στο παρελθόν νομικός σύμβουλος της εταιρείας, όπως και ποιος ήταν ο ρόλος του κ. Καράκωστα στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον νομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού ότι «εισέπραττε εμβάσματα από το γνωστό ''παραταμείο'' απ' όπου ελάμβαναν χρήματα οι Αν. Μαντέλης, Θ. Τσουκάτος, Γ. Σκαρπέλης, Χρ. Καράβελας κ.ά.», ενώ διερωτήθηκε εάν ο κ. Σαμαράς «τώρα που γνωρίζει θα τον καλύψει».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου