Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Ορθή επανάληψη! (H Zougla όταν στη σέντρα δεν είναι ο Μπόμπολας ή ο Σαββίδης είναι... εξαιρετική)! Όλο το παρασκήνιο πίσω από το φονικό στις Σπέτσες

 


Zougla Newsroom

Όλα ξεκινούν από ένα μπαρ το «Stavento» στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών. Αυτό το μαγαζί το είχε ενοικιάσει ο 22χρονος δράστης του φονικού που αναστάτωσε το νησί από τον ιδιοκτήτη του, τον Μανώλη Σύρμα ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης του γνωστού εστιατορίου «το Μουράγιο».  Η σχέση της οικογένειας του καθηγητή του ΕΜΠ, Γιώργου Μπάφα και του γιού του με τις Σπέτσες είναι παλιά. Ξεκινά από την απόκτηση μιας ιδιοκτησίας στην παραθαλάσσια περιοχή των Αγίων Αναργύρων.

Το κτήμα ήταν να αγοραστεί αρχικά από τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου αλλά τελικά αγοράστηκε από τον καθηγητή Γιώργο Μπάφα και η έκτασή του ήταν περίπου 27 στρέμματα, ενώ συνόρευε με μια άλλη ιδιοκτησία κατά πολύ μεγαλύτερη η οποία ανήκε στην ευρύτερη οικογένεια Μητσοτάκη και για την ακρίβεια σε έναν κοντινότατο συγγενή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Τα χρόνια πέρασαν και σύμφωνα με πληροφορίες από γνωστούς παράγοντες του νησιού, ο Γιώργος Μπάφας, καθηγητής του Μετσοβείου που είχε σπουδάσει στο Ανατολικό Βερολίνο, κατάφερε να επεκτείνει την ιδιοκτησία του  σε βάρος του όμορου κτήματος της οικογένειας Μητσοτάκη, το οποίο εν τω μεταξύ είχε περιέλθει ως κληροδότημα στον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής.

Επίσης ο καθηγητής φέρεται σύμφωνα με τους τοπικούς παράγοντες να διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το βαθύ ΠΑΣΟΚ της εποχής. Υπήρξαν και πηγαινέλα με ελικόπτερα.  Σιγά σιγά, οικοδομήθηκε και η έπαυλη στους Αγίους Αναργύρους.

Ο νεαρός Μπάφας, όπως αναφέρθηκε είχε ενοικιάσει το «Stavento» στο παλαιό λιμάνι. Οι τοπικές Αρχές και η Αστυνομία, γνώριζαν πολύ καλά για περίεργα σούρτα φέρτα σε αυτό το μαγαζί, καθώς και  για παράνομες δραστηριότητες. Όταν λόγω της καραντίνας έκλεισε το μαγαζί, κάποιες από αυτές τις «δραστηριότητες» μεταφέρθηκαν στην έπαυλη στους Αγίους Αναργύρους. Άλλωστε και το φονικό συνέβη σε κοντινή απόσταση από την έπαυλη αυτή.

Όπως πληροφορείται το zougla.gr, η Αστυνομία γνώριζε τα πάντα, αλλά όπως συμβαίνει συχνά τα στόματα παρέμεναν ερμητικά κλειστά. Μετά το φονικό, δύο από τους αυτόπτες μάρτυρες φοβήθηκαν και έσπασαν. Μετέβησαν στην Αστυνομία και κατέθεσαν το τι είδαν. Ο ένας είναι νεαρός, ο Κ.Σ. και η άλλη μάρτυρας είναι μια κοπέλα η Β.Χ. η οποία εργαζόταν στο παρελθόν στο «Stavento».

Οι καταθέσεις αυτές οδήγησαν στη σύλληψη του δράστη ο οποίος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί.

Σύμφωνα με παράγοντες του νησιού που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, το κίνητρο που οδήγησε στο φονικό έχει να κάνει βεβαίως με αυτές τις παράνομες δραστηριότητες στο «Stavento» και στους Αγίους Αναργύρους. Πολλοί μιλούν για διακίνηση ουσιών αλλά προς το παρόν η Αστυνομία δεν έχει αποκαλύψει το σύνολο των πληροφοριών που διαθέτει.

Ο πατέρας του δράστη, καθηγητής Γιώργος Μπάφας, ήταν δακτυλοδεικτούμενος στο νησί.  Για κάποιο λόγο είχε το ελεύθερο να κινείται με απόλυτη άνεση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού και να συμμετέχει σε όλες τις παρέες των ισχυρών πολιτικών και μη πολιτικών που συνήθιζαν να καταφεύγουν στις Σπέτσες για να περάσουν καλά.

 

Από την Ανατολική Γερμανία και μέσω ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Μπάφας κατάφερε να αποκτήσει τους περίφημους δύο πίνακες τους οποίους δώρισε στη συνέχεια στο ΚΚΕ.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το 902.gr (Aριστερά ο καθηγητής Γιώργος Μπάφας)
Οι φωτογραφίες προέρχονται από το 902.gr (Aριστερά ο καθηγητής Γιώργος Μπάφας)

Πριν από όλα αυτά, το 2015 οι πληροφορίες τoν φέρουν να εμπλέκεται σε σκάνδαλο στην πόλη της Πάφου. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής σου όμως από απολογούμενος γίνεται μάρτυρας κατηγορίας και αποκαλύπτει στην κυπριακή εισαγγελία τις παράνομες δραστηριότητες των εργολάβων που είχαν αναλάβει την κατασκευή του βιολογικού σταθμού της Πάφου. Η εισαγγελία Κύπρου δεν διώκει τελικά των Γιώργο Μπάφα.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το 902.gr (Δεξιά ο καθηγητής Γιώργος Μπάφας)
Οι φωτογραφίες προέρχονται από το 902.gr (Δεξιά ο καθηγητής Γιώργος Μπάφας)

Αντιθέτως οι νομικές υπηρεσίες του Γενικού Εισαγγελέα τον απαλλάσσουν για τις έγκυρες και αποκαλυπτικές πληροφορίες που τους παρείχε από τη στιγμή που αποφάσισε να συνεργαστεί με τις Αρχές. Τελικά αυτός ο κύκλος που άρχισε πριν από τουλάχιστον δύο δεκαετίες στο νησί των Σπετσών, έκλεισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, δηλαδή με το άγριο φονικό στην παραθαλάσσια περιοχή των Αγίων Αναργύρων.

Η προφανής συμπάθεια του Γιώργου Μπάφα για το ΚΚΕ μέσα από τις σελίδες του Ριζοσπάστη

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος,  μας έκανε γνωστό πως ο καθηγητής του Μετσοβείου Πολυτεχνείου, Γιώργος Μπάφας του οποίου ο γιος κατηγορείται για τη δολοφονία ενός 26χρονου στις Σπέτσες, δεν είναι και δεν υπήρξε ποτέ, μέλος, στέλεχος ή πολιτευτής του.

Ωστόσο, δύο δημοσιεύματα στην εφημερίδα Ριζοσπάστης, έρχονται να καταδείξουν την πολιτική προτίμηση του Γιώργου Μπάφα προς το ΚΚΕ καθώς και την τόσο έμμεση όσο και άμεση, τουλάχιστον σε μία περίπτωση, αποδοχή αυτής της πολιτικής σχέσης, εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος. Το πρώτο δημοσίευμα αφορά το σχόλιο του καθηγητή Γιώργου Μπάφα για το ΚΚΕ και τις υποψηφιότητες του κόμματος στις ευρωεκλογές του 2009. Ο καθηγητής του Μετσοβείου, με πάθος και χωρίς φόβο, εξηγεί το γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μοναδική προοδευτική και δημοκρατική και βεβαίως σοσιαλιστική προοπτική.

Το δεύτερο δημοσίευμα-σχόλιο, αφορά την γνωστή δωρεά εκ μέρους του Γιώργου Μπάφα, του πίνακα με τον Λένιν, ο οποίος εξηγεί στους ξένους ανταποκριτές στην επαναστατημένη Μόσχα τα θετικά του ηλεκτρισμού και άρα τα θετικά του αγώνα εξηλεκτρισμού της Ρωσίας – Σοβιετικής Ένωσης από το επαναστατικό καθεστώς.

Μία ανάγνωση των δύο αυτών δημοσιευμάτων στην εφημερίδα Ριζοσπάστης που είναι το επίσημο όργανο του κόμματος θα πείσει τον καθένα πως ο καθηγητής Γιώργος Μπάφας, είχε τουλάχιστον την περίοδο στην οποία αναφέρονται τα δημοσιεύματα, εναποθέσει τις πολιτικές του ελπίδες στο ΚΚΕ. Επίσης, η φιλοξενία των θέσεών του και σχολίων του από τον Ριζοσπάστη καταδεικνύει σε έναν βαθμό την φιλική διάθεση του οργάνου του κόμματος απέναντι στον καθηγητή του Μετσοβείου Πολυτεχνείου, δεδομένου μάλιστα ότι το τελευταίο δημοσίευμα της εφημερίδας έχει ημερομηνία 6 Οκτωβρίου του 2020, δηλαδή πριν από έναν μήνα και κάτι ημέρες.

Διαβάστε επίσης: Γιος καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Μετσοβείου ο δράστης του φονικού στις Σπέτσες


https://www.zougla.gr/greece/article/olo-to-paraskinio-piso-apo-to-foniko-stis-spetsesΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου