Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

(Ρωσία εναντίον Ελλάδας: O ρωσικός θρησκευτικός αναθεωρητισμός για επικράτηση στον κόσμο της Ορθοδοξίας)! Οι ενορίες της στην Αφρική θα εγκαταλείψουν τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας.


© RIA Novosti / Sergey Pyatakov
  Ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β 'της Αλεξάνδρειας και ολόκληρης της Αφρικής
ΜΟΣΧΑ, 26 Δεκεμβρίου - RIA Novosti. Οι Ενορίες στην αφρικανική ήπειρο, που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα αποσυρθούν από τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, λέγεται στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά την αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο.
Οι εθνοτικές κοινότητες στην Αφρική θα λάβουν ένα σταυροπηγιακό καθεστώς.



Επιπλέον, η Σύνοδος έχει αλλάξει το καθεστώς της ενορίας ROC στο Κάιρο.
"Η εκπροσώπηση του Πατριάρχη της Μόσχας και πασών των Ρωσιών στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας θα μετατραπεί σε ενορία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κάιρο", αναφέρει το έγγραφο.

Η Σύνοδος επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η απόφαση του Πατριάρχη Θεοδώρου να αναγνωρίσει τους Ουκρανούς σχισματικούς αντικρούει τις «επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του προς υποστήριξη της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και του υποψήφιου Μητροπολίτη Κίεβο και Όλης της Ουκρανίας Ονούφριου».

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τερμάτισε τη μνήμη του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Θεοδώρου στο Δίπτυχο.

Η δήλωση τόνισε ότι «η απόφαση αναγνώρισης της σχισματικής δομής στην Ουκρανία δεν λήφθηκε κατά τη συνάντηση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας στις 7-9 Οκτωβρίου, δεν ψηφίστηκε από τους επισκόπους της και συνεπώς δεν έχει καθολικό χαρακτήρα, αλλά έγινε μόνο από τον αρχιερέα αυτής της Εκκλησίας.



Νωρίτερα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β αναγνώρισε την σχισματική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και στη λειτουργία στις 8 Νοεμβρίου για πρώτη φορά ανέφερε το όνομα του επικεφαλής της Epiphanius Dumenko. Από την πλευρά του, το Πατριαρχείο Μόσχας ανακοίνωσε την αναστολή των δραστηριοτήτων του συγκροτήματος της Αλεξάνδρειας στην εκκλησία των Αγίων Πάντων  της Μόσχας στο Kulishki.

"Η Νέα Εκκλησία" της Ουκρανίας

Η «Νέα Εκκλησία» της Ουκρανίας - η αποκαλούμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (PCU) - είναι μια σχισματική δομή που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του πρώην Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου της Κωνσταντινούπολης.
Δημιουργήθηκε με τη συγχώνευση δύο άλλων εκκλησιών που λειτουργούσαν στην Ουκρανία τον Δεκέμβριο του 2018.


Ο επικεφαλής της νέας μη κανονικής εκκλησιαστικής δομής ήταν εκπρόσωπος του σχισματικού  «Πατριαρχείου του Κιέβου» - «Μητροπολίτης» Θεοφάνιος Δουμένκο. Στις 6 Ιανουαρίου 2019, αυτή η «νέα εκκλησία» έλαβε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο της Κωνσταντινούπολης τόμο για το «αυτοκέφαλο» - ένα εκκλησιαστικό έγγραφο που υποτίθεται ότι νομιμοποίησε την «ανεξάρτητη» ύπαρξή της στον ορθόδοξο κόσμο. Ωστόσο, η νεοσυσταθείσα δομή εξαρτάται στην πραγματικότητα από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

https://ria.ru/20191226/1562894933.html


https://tokoutsavaki.blogspot.com/2019/12/roc.html#more


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου