Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

(O Xρυσοχοϊδης είναι επικίνδυνος)! Πυροβολήθηκε από ειδικό πλαστικό βλήμα

Πυροβολήθηκε από ειδικό πλαστικό βλήμα

Μετά την παρέλευση ενός 24ωρου και την ακολουθία αποκαλύψεων η ελληνική αστυνομία αναγκάστηκε να ανακοινώσει την Πέμπτη το μεσημέρι πως η γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών και σύζυγος του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιδρομής δέχθηκε στο στήθος ειδικό πλαστικό βλήμα μεγέθους μπάλας πινγκ-πονγκ το οποίο εκτοξεύεται από ειδική συσκευή που διαθέτουν τα ΕΚΑΜ.

Το βλήμα αυτό έχει εμβέλεια 15 μέτρων και δύναμη κρούσης ανάλογης με μία ανδρική γροθιά και χρησιμοποιείται μόνο εντός κλειστών χώρων. Η ελληνική αστυνομία ανακοίνωσε επίσης πως οι δυνάμεις των ΕΚΑΜ δεν έκαναν χρήση πλαστικών σφαιρών διότι έχουν αποδειχθεί επικίνδυνες. Το βλήμα που δέχθηκε η γυναίκα στο στήθος προκάλεσε εκδορές και μώλωπα ο οποίος ανιχνεύθηκε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε από αστυνομικούς.
Την ιστορία αυτή αποκάλυψε ο Γιάννης Ραγκούσης, υπεύθυνος του τομέα προστασίας του πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιάννης Ραγκούσης το πρωί της Πέμπτης ανάρτησε στο Facebook την πληροφορία καθώς και την εγγραφή του περιστατικού στο βιβλίο συμβάντων του νοσοκομείου Ελπίς όπου μεταφέρθηκε η γυναίκα.
Επισημαίνεται ότι ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοι του μετέβησαν το βράδυ της Τετάρτης και μετά την επιχείρηση της αστυνομίας στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός διότι δεν αισθάνονταν καλά. Προηγουμένως είχε καταγγελθεί πως στην ταράτσα της κατοικίας του Ινδαρέ είχε συλληφθεί άτομο στο οποίο οι αστυνομικοί φόρεσαν μαύρη κουκούλα και το οποίο τελικά προσήχθη. Παράλληλα, υπήρξαν και φωτογραφίες που δείχνουν το άτομο αυτό να βρίσκεται ξαπλωμένο στην ταράτσα του σπιτιού με μαύρη κουκούλα στο κεφάλι και γύρω του άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.
Μετά την αποκάλυψη όλων των παραπάνω πληροφοριών ο πρόεδρος της επιτροπής διερεύνησης πειθαρχικών παραπτωμάτων της αστυνομίας Νίκος Αλιβιζάτος με δημόσια τοποθέτησή του αναφέρει πως δεν προτίθεται να υποβάλει την παραίτησή του αυτή τη στιγμή αλλά ζητά την άμεση διεξαγωγή ΕΔΕ από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και προφανώς την ηγεσία της αστυνομίας  για τα όσα καταγγέλλονται και για την αστυνομική βία που ασκήθηκε, σύμφωνα με διάφορους ισχυρισμούς, κατά την επιχείρηση στο Κουκάκι. Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απαντώντας στον Νίκο Αλιβιζάτο δήλωσε πως στην επιχείρηση εκκένωσης κατοικιών υπό κατάληψη στο Κουκάκι δεν υπήρξε αστυνομική βία και δεν παραβιάστηκαν ανθρώπινα δικαιώματα.
Όλα αυτά είχαν ειπωθεί πριν την αποκάλυψη περί του συμβάντος με την γυναίκα σύζυγο του σκηνοθέτη Ινδαρέ.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
«Σχετικά με αναφορές σε Μ.Μ.Ε. για τραυματισμό με πλαστική σφαίρα ημεδαπής γυναίκας, η οποία συνελήφθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στην οδό Παναιτωλίου, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
- είναι απολύτως ψευδές ότι η συλληφθείσα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα,
- η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες,
- σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin , οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου 15 μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς.
Στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών κλπ αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων.
Για τα συμβάντα των χθεσινών καταλήψεων έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου