Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Θάνο Μικρούτσικο - "Αθάνατος" φώναξε ο κόσμος

Κηδεία του μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών

Παναγιώτα Κλεάνθους

Πλήθος κόσμου βρέθηκε από το πρωί της Δευτέρας στην αίθουσα τελετών του Α’ νεκροταφείου Αθηνών για το ύστατο χαίρε στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, που τον αγάπησε μέσα από τα τραγούδια του. Οι μεγαλύτερες γενιές που ταυτίστηκαν με τα τραγούδια του αλλά και οι νεότερες που γνώρισαν και αγάπησαν τις μουσικές του αγνόησαν το τσουχτερό κρύο προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον κορυφαίο δημιουργό.
Η πολιτική κηδεία του ξεκίνησε λίγο μετά τις 14.30 με τη μουσική από το «Για το φτωχό Β.Β.» και τον στίχο «εγώ ο Μπέρτολτ Μπρέχτ από τα μαύρα δάση», σύνθεση του ίδιου του Θάνου Μικρούτσικου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και του Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπα, ο οποίος εκφώνησε έναν από τους επικήδειους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου  NDP PHOTO
Στο Α' νεκροταφείο βρέθηκαν πολλοί για το "αντίο", ανάμεσά τους και εκπρόσωποι του πολιτικού και του καλλιτεχνικού κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, η Λιάνα Κανέλλη, η Λίλα Καφαντάρη, ο Θόδωρος Ρουσσόπουλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Δανάη Στράτου, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Γιάννης Κούτρας, η Μαρία Φαραντούρη, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιώργος Νταλάρας, η Χρύσα Ρώπα και ο Πέτρος Φιλιππίδης.
Ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέτυ Μπαζιάνα στην πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου
Ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέτυ Μπαζιάνα στην πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου  NDP PHOTO
Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για την προσφορά του Θάνου Μικρούτσικου και για την παρουσία του στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για 45 ολόκληρα χρόνια, από την αρχή μέχρι το τελος. «Η αλήθεια είναι πως εσύ τον θάνατο τον νικήσες. Το έργο σου πέρασε στην αιωνιότητα» είπε χαρακτηριστικά.
Εκφώνηση επικήδειου λόγου από τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα
Εκφώνηση επικήδειου λόγου από τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα  EUROKINISSI
«Δεν είσαι μόνο ανεπανάληπτος δημιουργός, δεν υπήρξες μόνο συγκλονιστικός ερμηνευτής του έργου σου, αλλά πάνω απ’ όλα ήσουν ένα ιδιοφυές πνεύμα, ανήσυχο, ένας βαθιά καλλιεργημένος διανοητής. Ορκισμένος εχθρός της επανάπαυσης, της ρουτίνας, της παραίτησης. Ένας γενναίος μαχητής της ζωής, εξεγέρτης, διεκδικητής του ακατόρθωτου, άφοβος χορευτής στο «φτερό του καρχαρία». Ανατροπέας των φθαρμένων αστικών αξιών- ιδεολογικών και αισθητικών-, κινητοποιητής της σκέψης, για να φτάσουμε στην ολοκληρωμένη συγκίνηση και τελικά να προσεγγίσουμε την αλήθεια» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
Ο στιχουργός Οδυσσέας Ιωάννου είπε τον δεύτερο επικήδειο και ήταν πολύ συγκινημένος. Έσπασε η φωνή του μιλώντας για τον Θάνο Μικρούτσικο και επανέλαβε πολλές φορές με δάκρυα τη φράση που του έλεγε ο συνθέτης «Για τα τραγούδια μην αφήσεις κανέναν να πει τίποτα κακό».
Ο Οδυσσέας Ιωάννου εκφωνεί επικήδειο στην κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου
Ο Οδυσσέας Ιωάννου εκφωνεί επικήδειο στην κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου  EUROKINISSI
Τον τρίτο επικήδειο διάβασε ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης, ο οποίος εξέφρασε τη μεγάλη του αγάπη προς τον συνθέτη και μοιράστηκε αναμνήσεις. «Δεν είχα την ευκαιρία να σου πω πόσο πολύ σ' αγαπώ. Σ' αγαπώ πάντα» είπε.
Ο Γιώργος Κιμούλης εκφώνησε επικήδειο στην πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου
Ο Γιώργος Κιμούλης εκφώνησε επικήδειο στην πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου  EUROKINISSI
Έπειτα η κόρη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, Κωνσταντίνα, εμφανώς συγκινημένη και με τρεμάμενη φωνή είπε το δικό της, λιτό αντίο στον «μπαμπά - καπετάνιο» της, όπως τον αποκάλεσε. Η σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου, Μαρία Παπαγιάννη, βρήκε το κουράγιο να μιλήσει για εκείνον, ενώ σε πολλά σημεία λύγισε. Αναφέρθηκε στον θαυμασμό και την αγάπη που του είχε, αλλά και στις στιγμές της αρρώστιας, όπου εκείνος στεκόταν δυνατός και έδινε κουράγιο και στους άλλους, καθώς και στις τελευταίες του μέρες στο νοσοκομείο.
Στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών η σορός του μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρουτσικου
Στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών η σορός του μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρουτσικου  EUROKINISSI
Στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών η σορός του μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρουτσικου.
Στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών η σορός του μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρουτσικου.  EUROKINISSI
Αμέσως μετά έβαλαν να παίξει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του, το «7 νάνοι στο S-S Cyrenia» σε ποίηση Νίκου Καββαδία και δική του μουσική και ερμηνεία. Όλοι άκουσαν συγκινημένοι το τραγούδι και το παίξιμο του στο πιάνο, φέρνοντας στο μυαλό τους την φιγούρα του Θάνου Μικρούτσικου να "βάζει" φωτιά στα πλήκτρα και να ερμηνεύει με την ψυχή του. Πρόκειται για μια χαρακτηριστική εικόνα που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό και τη συνείδηση όσων των αγάπησαν όλα αυτά τα χρόνια. Στο τέλος του τραγουδιού ξέσπασαν σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «αθάνατος».
Στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών η σορός του μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρουτσικου.
Στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών η σορός του μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρουτσικου.  EUROKINISSI
Κηδεία του μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών
Κηδεία του μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών  EUROKINISSI
«Στον αγαπητό φίλο και μεγάλο δημιουργό» έγραφε το στεφάνι που έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Στεφάνι του Μίκη Θεοδωράκη στην πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου
Στεφάνι του Μίκη Θεοδωράκη στην πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου  NDP PHOTOS
Στεφάνια απέστειλαν επίσης η οικογένεια του πρώην προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος υπήρξε προσωπικός φίλος του εκλιπόντος και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που ήταν η αγαπημένη του ομάδα.
«Έχουμε την απώλεια ενός μεγάλου Έλληνα. Οι δημιουργοί είναι η συνείδηση του έθνους. Και στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, όπου όλα διακυβεύονται, μόνο οι άνθρωποι του πνεύματος προσπαθούν να βρουν την ουσία μέσα από τις νότες και τις λέξεις και είναι η παρηγοριά για το μέλλον», δήλωσε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ενώ ο Κώστας Θωμαΐδης, ανέφερε: «Του χρωστώ ευγνωμοσύνη. Μας συνδέουν 45 χρόνια φιλίας και 45 χρόνια διδαχής στο μεγαλείο που λέγεται μουσική. Μαέστρο, καλό ταξίδι...».
«Πέρασε στην αιωνιότητα. Δεν του έπρεπε να πονάει από αυτό τον ανόητο καρκίνο, όπως έλεγε. Του μιλάω και ξέρω ότι μ' ακούει. Ο Θάνος Μικρούτσικος κυλάει στο αίμα μου» είπε από την πλευρά του ο Γιάννης Κούτρας, με τον μουσικό, Θύμιο Παπαδόπουλο να δηλώνει πως «είναι ένας αναντικατάστατα σπουδαίος άνθρωπος. Πάντα εμπνευσμένος, πάντα πολύ δημιουργικός, πάντα πολύ γενναιόδωρος και στο κοινό του και με εμάς που συνεργαζόμασταν μαζί του».
Η πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15.00. Μερίδα κόσμου έφυγε, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που παρέμειναν στο Α' Νεκροταφείο, κρατώντας τις ομπρέλες τους στη βροχή μέχρι την ύστατη στιγμή.
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Θάνο Μικρούτσικο -
 NEWS 24/7
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Θάνο Μικρούτσικο -
 NEWS 24/7
Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 72 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο, βυθίζοντας στη θλίψη το πανελλήνιο. Αντί για στεφάνια, η οικογένεια παρακάλεσε να διατεθούν τα χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγοπούλα της Μόριας μέσω του τραπεζικού λογαριασμού GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 - Τράπεζα Πειραιώς.
Η Λιάνα Κανέλλη στην πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου
Η Λιάνα Κανέλλη στην πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου  NDP PHOTOS
Ο Σταμάτης Κραουνάκης στην κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου
Ο Σταμάτης Κραουνάκης στην κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου
Η Σοφία Βόσσου στην κηδεία του μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου
Η Σοφία Βόσσου στην κηδεία του μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου  EUROKINISSI
Ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Δανάη Στράτου στην κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου
Ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Δανάη Στράτου στην κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου  NDP PHOTO
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου στην κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου στην κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου
O Κώστας Γεωργουσόπουλος στην πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου
O Κώστας Γεωργουσόπουλος στην πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου  NDP PHOTO
Ο Γιάννης Μπέζος στην κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου
Ο Γιάννης Μπέζος στην κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου  NDP PHOTO
Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης στην κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου
Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης στην κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου  NDP PHOTO
Στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών η σορός του μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου
 EUROKINISSI
Στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών η σορός του μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου
 EUROKINISSI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου