Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

FT: Στην Αλεξανδρούπολη έγινε η παρέμβαση των Ρώσων διπλωματών για το Σκοπιανό

Από τη διαμαρτυρία στο Πισοδέρι κατά της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ
Αποκαλύψεις και λεπτομέρειες για τη δράση των δύο Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από την Ελλάδα παρουσιάζουν σε άρθρο τους οι Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το λιμάνι της Θράκης αποτέλεσε το "επίκεντρο" της δράσης τους που είχε στόχο να μπλοκάρει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να ενισχύσει τη ρωσική επιρροή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι δύο διπλωμάτες ήταν γνωστοί στην τοπική κοινωνία, όπου όπως υπογραμμίζεται "ζει μια μικρή κοινότητα Ρώσων πολιτών με διασυνδέσεις στην Ελλάδα".
Επικαλούμενο υψηλόβαθμο Έλληνα διπλωμάτης, το δημοσίευμα αναφέρει ότι "Οι Ρώσοι ήθελαν την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων (μεταξύ των κυβερνήσεων Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία της ΠΓΔΜ)". Ως εκ τούτου "ενίσχυσαν τη συνήθη ανάμειξή τους σε Μακεδονία και Θράκη", σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για απόπειρα χρηματισμού αξιωματικού του στρατού, η οποία απέτυχε όταν ο ίδιος ανέφερε το περιστατικό στο διοικητή του.
Το δημοσίευμα των Financial Times
Το δημοσίευμα των Financial Times
Η συντάκτρια του άρθρου και ανταποκρίτρια των FT, Kerin Hope, υπογραμμίζει ότι είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι η Ελλάδα έδιωξε Ρώσους διπλωμάτες, δεδομένων των ισχυρών ιστορικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Τονίζει δε ότι "το κυβερνών κόμμα απολάμβανε μέχρι πρότινος στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο". Αναφορικά με την απέλαση των δύο διπλωματών, ο Έλληνας διπλωμάτης τονίζει ότι "δεν υπάρχει προηγούμενο" και συμπληρώνει ότι "ακόμη και στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, η Ελλάδα είχε αποφύγει τις απελάσεις Ανατολικοευρωπαίων διπλωματών".
Οι FT αναφέρουν επίσης ότι στην Αλεξανδρούπολη λειτουργεί ένα χρηματοδοτούμενο από τη Ρωσία πολιτιστικό κέντρο, το "Ρωσικό Σπίτι", ενώ Ρώσοι χορηγοί από την Αγία Πετρούπολη έχουν εμπλακεί στη χρηματοδότηση και ανέγερση ναού ρωσικής τεχνοτροπίας, με τις ευλογίες του μητροπολίτη Άνθιμου.
Οι Ρώσοι διπλωμάτες θεωρείται ότι χρημάτιζαν ακροδεξιές οργανώσεις μέσω Έλληνα επιχειρηματία. Ξένος διπλωμάτης αναφέρει ότι όλα αυτά γίνονται εφικτά με τη δικαιολογία "της προώθησης των δεσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία και την κοινή ορθόδοξη κληρονομιά τους". Άλλη πηγή δήλωσε στη δημοσιογράφο της εφημερίδας ότι "Μπορείς να εξαγοράσεις τη στήριξη κάποιου με 20.000 - 30.000 ευρώ σε μία πόλη σαν την Αλεξανδρούπολη που έχει υψηλή ανεργία και ο κόσμος έχει μπουχτίσει με τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα".
Το δημοσίευμα καταλήγει με τον ισχυρισμό ότι σε ακροδεξιούς κύκλους γίνεται λόγος για δημιουργία ενός νέου πολιτικού κόμματος με έδρα στην Μακεδονία, το οποίο θα εξαργυρώσει την τοπική δυσφορία για τη συμφωνία Αθηνών - Σκοπίων, με κύριο στόχο την προσέλκυση πολλών ψήφων από τους Πόντιους που έχουν επαναπατριστεί από τη Ρωσία.
http://www.news247.gr/politiki/ft-stin-alexandroypoli-egine-i-paremvasi-ton-roson-diplomaton-gia-to-skopiano.6632956.html

1 σχόλιο: