Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Νεοφιλελεύθερα μοντέλα... για τα σκουπίδια

Νεοφιλελεύθερα μοντέλα... για τα σκουπίδιαH κατάρρευση της διαχείρισης των απορριμάτων από ιδιώτες στη Νορβηγία, εκτός από διάψευση των νεοφιλελεύθερων μύθων είναι και μια υπενθύμιση ότι στην Ελλάδα η αντιπαράθεση σταματά στις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, πετώντας στα «σκουπίδια» το ζήτημα του σχεδιασμού.

Mία από τις πολιτικές εμμονές των υποστηρικτών της σαρωτικής «συρρίκνωσης» του κράτους είναι η παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες, την ώρα που η Νορβηγία επανέφερε τη διαχείριση στους Δήμους μετά το φιάσκο των ιδιωτών. Ανεξάρτητα​ όμως από το οικονομικό καθεστώς, η τεχνολογική απόσταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Νορβηγία είναι τεράστια καθώς οι ​Σκανδιναβοί διαθέτουν προηγμένες μορφές διαχείρισης και αξιοποίησης στερεών αποβλήτων.
Η χρεοκοπία στη ​Νορβηγία έδειξε τα αδιέξοδα ενός οικονομικού μοντέλου που συνιστά λεηλασία δημόσιας περιουσίας, υποδομών και πλούτου που παράγει ο πολίτης και δεν επιστρέφει σ' αυτόν. Στο τέλος της ημέρας, συνειδητοποίησαν οι Νορβηγοί πως η διαχείρηση είναι προβληματική, ο δημότης πληρώνει περισσότερα, οι εργαζόμενοι υποβαθμίζονται εργασιακά και μισθολογικά και το δημόσιο συμφέρον πλήττεται.

Γι' αυτό και κατέρρευσε ακόμη και σε μια χώρα όπου ο καπιταλισμός έχει «ανθρώπινο πρόσωπο» κλονίζοντας τον κυρίαρχο πυλώνα του κοινωνικού κράτους. Αν αυτά συμβαίνουν στη ​Σκανδιναβία, φαντάζεται κανείς τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν η διαχείριση περάσει σε ιδιώτες ενώ για την κατάσταση δεν θα λογοδοτεί ο αιρετός αλλά κάποιος απρόσωπος ιδιώτης.
Όμως ανεξάρτητα από την έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης, είναι επιτακτική ανάγκη η χώρα να εξορθολογίσει το σχεδιασμό και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μιας βιώσιμης διαχείρισης καθώς μέχρι σήμερα η διαχείριση απαντά σε διαφορετικές ανάγκες από αυτές της κοινωνίας. 
https://tvxs.gr/news/i-apopsi-mas/neofileleythera-montela-gia-ta-skoypidia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου