Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Η Γερμανία προωθεί διεθνή πολιτική αντι-Τραμπ

Η Γερμανία προωθεί διεθνή πολιτική αντι-Τραμπ

Την ημέρα που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έφτανε (προκαλώντας έκπληξη) στην εμπορική συμφωνία με τον πρόεδρο Τραμπ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas, στην Ιαπωνία ξεδίπλωνε τις πρώτες υπεκφυγές για το γερμανικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της εθνικιστικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου.


Όπως επισημαίνει το SPIEGEL ONLINE, πρόκειται «για δίκτυο από χώρες που μοιράζονται την πεποίθηση για τους κανόνες που διαμόρφωσαν την μεταπολεμική τάξη πραγμάτων».

Ο Μάας, στο πρώτο του ταξίδι στην Ασία, ως υπουργός Εξωτερικών, είπε στους Ιάπωνες κυβερνητικούς αξιωματούχους, παρόντος του πρωθυπουργού Shinzo Abe: «Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης που επικρατεί καλό θα είναι να το ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμη φορά». Και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κατένευσε.

Στο Τόκιο ο Μάας παρουσίασε στους Ιάπωνες κυβερνητικούς αξιωματούχους τις ιδέες του για τη νέα συμμαχία που θα πρέπει να σχηματισθεί ανάμεσα στις χώρες για να συμπληρωθεί το γεωπολιτικό κενό που δημιουργεί η πολιτική Τραμπ. 

Στους επόμενους μήνες δίκτυο από κράτη που προσανατολίζονται στην παγκοσμιότητα από κοινού σχεδιάζουν να συντονίσουν το διεθνές εμπόριο αλλά και την κλιματολογική πολιτική τους. «Χρειαζόμαστε συμμαχία με κατεύθυνση την πολυμέρεια», δήλωσε ο Μάας, ο οποίος υποστήριξε: «Χρειαζόμαστε την συμμαχία που υπεραμύνεται τους διεθνείς νόμους και τις δομές της μεταπολεμικής τάξης, τις οποίες απορρίπτει ο Τραμπ. Είναι καλύτερα να λυγίζουμε παρά να σπάσουμε!».

Το περίγραμμα της «νέας γερμανικής αντι-Τραμπ στρατηγικής» σχεδιάζεται αυτό τον καιρό, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, επισημαίνοντας τις ανι-ευρωπαϊκές δηλώσεις Τραμπ, στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Στις οποίες απείλησε ακόμη και με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Δυτική Αμυντική Συμμαχία και χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «εχθρό».

Κάτι που δημιούργησε την πεποίθηση όχι μόνο στο Βερολίνο αλλά στις Βρυξέλες και το Παρίσι ότι οι συμμαχίες δεν έχουν κάποια σημασία για τον πρόεδρο Τραμπ. Καθώς και ότι οι ΗΠΑ έχουν μεταμορφωθεί από «πηγή της τάξης» σε καταστροφέα της τάξης», όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο.

Πως θα επιβιώσει η Ευρώπη την εποχή Τραμπ

Σε άλλο άρθρο του το SPIEGEL ONLINE υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ εφαρμόζουν πλέον «εκρηκτικό ναρκισσισμό και χυδαίο καπιταλισμό». Καθώς και ότι «είναι αδύνατον να συνεργασθεί κάποια χώρα στην αμερικάνικη πολιτική που εφαρμόζει ο τωρινός πρόεδρός της. Η Ευρώπη θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό των εμμονών του προέδρου Τραμπ και αντίθετα θα πρέπει να αντισταθούν στους στόχους του».

Το δεύτερο αυτό άρθρο του DER SPIEGEL επισημαίνει ακόμη πως «είναι πρωτόγνωρη αυτή η κατάσταση στην ιστορία της Δύσης. Στην ιστορία των δημοκρατιών, το κεφάλαιο του παράδοξου είναι πολύ ασθενές. Κάποιος όπως ο Τραμπ αποτελεί ένα νέο τέρας και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με ολοκληρωτικά καινούργια πολιτική προσέγγιση».

Όπως επισημαίνεται και στον τίτλο του άρθρου, «η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση θα πρέπει να δημιουργήσει στρατηγική, αντί να περιπέσει σε «χειμέρια νάρκη».

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης


http://www.zougla.gr/kosmos/article/i-germania-pro8i-die8ni-politiki-anti-tramp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου