Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Καταλήψεις και συλλήψεις. Καταγγελία για ξυλοδαρμό μαθητή


Αποφασισμένος να μην επιτρέψει τις καταλήψεις στα σχολεία της Φθιώτιδας δείχνει πως είναι ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας Νικήτας Θεολογίτης.
Μετά την πρόσφατη επέμβαση στο 1ο ΕΠΑΛ, προχθες βράδυ σειρά είχε το 1ο Γενικό Λύκειο Λαμίας, το οποίο από τις 8:00΄ προχθες βράδυ τελούσε υπό κατάληψη.
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έγινε επέμβαση από την αστυνομία, παρουσία Εισαγγελέα και η κατάληψη έλαβε τέλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες είχε προηγηθεί μήνυση, η οποία υποβλήθηκε από μητέρα μαθήτριας του 1ου ΓΕΛ.
Στο χώρο του σχολείου βρέθηκαν 9 ανήλικοι μαθητές οι οποίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο. Λίγο αργότερα συνελήφθησαν με εντολή Εισαγγελέα και οι 8 από τους κηδεμόνες τους.
Τελικά στις 4:00΄ τα ξημερώματα μαθητές και γονείς αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία και θα παραπεμφθούν σε δίκη.
Οι μαθητές με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης και οι γονείς για παραμέληση εποπτείας ανήλικου.
Στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί
Την παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελέων της χώρας για τις περιπτώσεις των καταλήψεων στα σχολεία ζητά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, με εγκύκλιό της προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων.
Ειδικότερα, η κυρία Κουτζαμάνη εν όψει της εμφάνισης και πάλι του γνωστού φαινομένου της κατάληψης των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπενθυμίζει με την εγκύκλιο της την υπ΄ αριθμ. 4119/2011 εγκύκλιο του κ. Τέντε.
Μάλιστα, η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός ζητεί από τους συναδέλφους της την πιστή τήρηση των οδηγιών που περιέχονται στην εγκύκλιο του κ. Τέντε, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων και να αποτραπεί η απώλεια ωρών για τους μαθητές.
Να σημειωθεί ότι ο Τέντες στην εγκύκλιο του έκανε αναφορά ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές κ.λπ. στα σχολεία, πρέπει να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες, ενώ σε περιπτώσεις "εξεζητημένης εγκληματικής" συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.
Συνεχίστε τις καταλήψεις και θα γίνουν μαθήματα το Πάσχα, λέει ο Υπουργός
Σαφή προειδοποίηση προς τους μαθητές απηύθυνε ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος. Όπως είπε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ, αν οι καταλήψεις ξεπεράσουν τις τρεις μέρες θα γίνουν μαθήματα και στις γιορτές του Πάσχα.
«Καταλήψεις παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται λίγο πριν την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου. Δεν είναι τυχαίο αυτό», είπε ο υφυπουργός.
Προειδοποίησε ότι εάν οι καταλήψεις ξεπεράσουν τις τρεις μέρες θα ενεργοποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει «να διεξαχθούν μαθήματα μέσα στο διάστημα των διακοπών του Πάσχα».
Πρόσθεσε: «Μέχρι τρεις μέρες κατάληψη, δεν δημιουργεί πρόβλημα. Αλλά αν ενταθεί το φαινόμενο, καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε πρόβλημα με τη διδακτέα ύλη και εκεί έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε είτε το Προεδρικό Διάταγμα είτε, αν δούμε ότι εντείνεται, να το τροποποιήσουμε και να εντάξουμε πέραν των ημερών του Πάσχα κάποια Σάββατα, ημέρες εορτών ή σχολικών εκδρομών. Θα το δούμε, ανάλογα με την εξέλιξη».
Ο κ. Δερμεντζόπουλος ανέφερε, επίσης πως «το υπουργείο Παιδείας δεν λαμβάνει, ούτε πρόκειται να λάβει μέτρα καταστολής, διότι ακούμε τα αιτήματα των μαθητών».
Εντωμεταξύ με απόφαση του υπουργείου Παιδείας αύριο 05/11 θα είναι κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων προκειμένου να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών.
Με την απόφαση αυτή διαφωνεί η ΟΛΜΕ.
Προσαγωγές στο Χολαργό
Καταγγελία για προσαγωγές και ξυλοδαρμό μαθητών έκανε ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Λυκείου Χολαργού, ο οποίος εκφράζει "την αγανάκτησή του, την έντονη δυσφορία και ανησυχία του για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου στο Χολαργό, σε βάρος ανήλικων μαθητών.
Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Λυκείου αναφέρει: 'Πληροφορηθήκαμε ότι τέσσερις μαθητές του Λυκείου μας προσήχθησαν από διαφορετικά σημεία της πόλης μας στα γραφεία της Αστυνομίας προληπτικά για εξακρίβωση στοιχείων. Κατ’ αρχήν εκφράζουμε την αντίθεσή μας, επειδή οι προσαγωγές έγιναν από άντρες της Ασφάλειας, χωρίς να επιδείξουν ταυτότητες, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μας λένε ότι μέχρι να φτάσουν στο τμήμα ήταν τρομοκρατημένα, γιατί δεν ξέρανε σε τίνος πραγματικά το αυτοκίνητο είχαν μπει.
Η συνέχεια είναι ακόμα πιο ανησυχητική, καθώς πληροφορηθήκαμε ότι αστυνομικοί κυνήγησαν δυο μαθητές του Γυμνασίου, τους οποίους υποπτεύθηκαν για διάρρηξη της εισόδου του 1ου Γυμνασίου, τους φόρεσαν χειροπέδες και τους προσήγαγαν στο Α.Τ. Χολαργού. Ένας εξ αυτών χτύπησε με κλωτσιές τον ένα μαθητή στο σώμα και με γροθιά στο πρόσωπο, ενώ τον κλώτσησε στη συνέχεια και μέσα στο αστυνομικό τμήμα.
Ο Σύλλογος Γονέων συνόδευσε τους μαθητές του Λυκείου μας στην πορεία που πραγματοποίησαν σήμερα 3 Νοέμβρη στο αστυνομικό τμήμα Χολαργού. Στη συνάντηση που είχαμε με την Διοικήτρια του Α.Τ. Χολαργού, μαζί με τους εκπροσώπους των μαθητών, και εκπρόσωπο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Περικλής», εκφράσαμε την έντονη δυσφορία μας για τα γεγονότα, και την έντονη ανησυχία μας για την ασφάλεια των παιδιών μας. Εξηγήσαμε ότι με τέτοιες ενέργειες διασαλεύεται η τάξη στην πόλη μας, οι πολίτες –πολύ δε περισσότερο τα παιδιά μας– τρομοκρατούνται και ότι η αστυνομία αντί να επιτελεί το ρόλο της που είναι η προστασία των πολιτών επιτυγχάνει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η κ. Διοικήτρια μάς είπε ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψή της το γεγονός και ότι μέριμνά της είναι η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια των πολιτών.
Στη συνέχεια και μετά από μια πρώτη έρευνα διαπίστωσε τη βασιμότητα της καταγγελίας και δήλωσε ότι θα διατάξει ΕΔΕ.
Ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Λυκείου ζητά την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιες συμπεριφορές, οι οποίες καταπατούν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.
Τα παιδιά μας, όλων των γονιών τα παιδιά, δεν χρειάζονται ούτε ξύλο, ούτε αστυνομική επίβλεψη. Αντιθέτως, χρειάζονται νουθεσία, αγάπη, συμπαράσταση και μόρφωση καθολική και όχι επιλεκτική. Χρειάζονται δασκάλους που σήμερα δεν επαρκούν, χρειάζονται γνώση ουσιαστική κι όχι τον εξεταστικό μαραθώνιο των τριών ετών του «Νέου Λυκείου», που στραγγαλίζει την κριτική σκέψη, αφυδατώνει τη δημιουργικότητά τους κι αδειάζει τις τσέπες των γονιών υπέρ των φροντιστηρίων".
πηγή: lamiareport.gr
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/paideia/katalhpseis_kai_syllhpseis_phgan_sto_tmhma_anhlikoi_sth_lamia.3123649.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου