Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Λιτότητα μέχρι και τριάντα χρόνια




ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, Του Κώστα Μοσχονά 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δήλωσε ότι το χρέος της Ελλάδας αντιμετωπίζεται με το… ιαπωνικό μοντέλο

Πειραματόζωο ιαπωνικού τύπου έχει γίνει η Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού προέδρου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρένγκλινγκ χθες ενώπιον των μελών της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Στο χαρακίρι απέφυγε να αναφερθεί…

Ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης εκτίμησε ότι θα χρειαστεί πιθανότατα συμπληρωματική βοήθεια προς την Ελλάδα από τους εταίρους μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, ενώ προχθές, από το ίδιο βήμα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είχε χαρακτηρίσει πρόωρη κάθε συζήτηση για τη χορήγηση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο προσεκτικός Ιταλός δεν ανοίγεται πριν ολοκληρωθούν στη Γερμανία οι διαπραγματεύσεις της Ανγκελα Μέρκελ για τη δημιουργία συνασπισμού…
Ο Κλ. Ρένγκλινγκ ανέφερε ότι στη διαχείριση του ελληνικού χρέους ακολουθείται το… ιαπωνικό μοντέλο. «Δημιουργούμε ιαπωνικού τύπου συνθήκες για την Ελλάδα για όσο παραμένει εκτός αγορών» είπε. Και διευκρίνισε ότι το ιαπωνικό μοντέλο διασφαλίζει πολύ χαμηλά επιτόκια και μακρές περιόδους ωρίμανσης μέχρι και 30 χρόνια, ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους…
Δύσκολη περίπτωση
Πάντως, για τον Κλ. Ρένγκλινγκ, σε σύγκριση με τις άλλες μνημονιακές χώρες, η Ελλάδα είναι η πιο δύσκολη περίπτωση… Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την αισθητή πτώση του μοναδιαίου κόστους εργασίας, που σημαίνει μείωση των μισθών, εκτιμώντας ότι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Οι όροι, λοιπόν, που επέβαλαν οι εταίροι μέσω της τρόικας «αποδείχθηκαν αποτελεσματικοί». Δικαιούται, όμως, εύσημα και η υπάκουη κυβέρνηση, οι προσπάθειες της οποίας επιβραβεύονται από τις αγορές…
Και το πρόβλημα της φυγής των επιχειρήσεων; Η έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία;
Στην ερώτηση που του υπέβαλε η Αννυ Ποδηματά (ΠΑΣΟΚ), ο Κλ. Ρένγκλινγκ σήκωσε τα χέρια… Είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, είπε, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Οπως και το πρόβλημα της ανεργίας.
Το ιαπωνικό μοντέλο δεν τα λύνει όλα… Αλλωστε, όπως είπε, τα θετικά αποτελέσματα της -ελέω τρόικας- σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας θα γίνουν αντιληπτά από τον ελληνικό λαό σε μεταγενέστερο στάδιο. Υπομονή, λοιπόν…
πηγή : εφ. των συντακτών

http://gregordergrieche.blogspot.gr/2013/09/blog-post_6970.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου