Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Άνθιμος για την έξωση στον "Φωκά": "Γιατί να καταστραφούμε εμείς;" (Μήπως έχει παιδιά για να καταλάβει τί σημαίνει ανεργία);




Την ώρα που οι εργαζόμενοι του πολυκαταστήματος "Fokas" στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματα τους, τόσο η Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας, στην οποία ανήκει το κτίριο, όσο και η μητρόπολη φαίνονται ανένδοτες όσον αφορά την έξωση της επιχείρησης λόγω οφειλών.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του μητροπολίτη Άνθιμου στον τηλεοπτικό σταθμό TV100: "Η Μονή Αγίας Θεοδώρας η οποία παράγει ένα έργο κοινωνικό, αυτή τη στιγμή είναι σε πτώχευση. Δεν έχει χρήματα να πληρώσει τους εργαζόμενους και τα κοινόχρηστα, αλλά και τα κτίρια που έχουμε και φιλοξενούμε φοιτητές δωρεάν. Ευρέθη σ' αυτη την ανάγκη γιατί το χειρότερο απ' όλα ήταν το δυσβάσταχτο ποσό που κλήθηκε να πληρώσει στην εφορία. Πώς να πληρώσει την εφορία, τους εργαζόμενους, τα κοινόχρηστα; Διέκοψε ακόμη και το γεύμα για μοναχούς και κληρικούς. Προς αυτής της καταστάσεων κι επειδή το χρέος είναι μεγάλο από πλευράς εταιρείας, φτάσαμε σ' αυτό το σημείο. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Έπρεπε να καταστραφούμε. Γιατί να καταστραφούμε εμείς;".
Εν τω μεταξύ, η Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας εξέδωσε την Δευτέρα (30/09) ανακοίνωση για το θέμα. Αφού εξέφρασε τη συμπάθεια της προς τους εργαζόμενους, εξηγεί πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
"Η Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης αισθάνεται την υποχρέωση να ανακοινώσει τα ακόλουθα:
1. Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, οι νομικές διαδικασίες για την αποβολή της επιχειρήσεως Φωκά από το ιδιόκτητο κτίριο της Ιεράς Μονής, που βρίσκεται στην οδό Τσιμισκή αρ.48/50 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι νομικές αυτές διαδικασίες δεν δρομολογήθηκαν αυθαίρετα από την Ιερά Μονή, αλλά κατόπιν ρητής συμφωνίας μας με την ενδιαφερομένη επιχείρηση, όλες οι προτάσεις της οποίας προς εμάς, καθ’όλα τα έτη που διήρκεσε η μίσθωσή της, γίνονταν αποδεκτές από το ιερό μας καθίδρυμα, χωρίς καμία εξαίρεση. Όλως προσφάτως και για μία εισέτι φορά αποδεχθήκαμε γενναιοφρόνως νέες εισηγήσεις των υπευθύνων της εταιρείας Φωκά και προβήκαμε σε μείωση του καταβαλλομένου μισθώματος και σε επανειλημμένη παροχή προς αυτήν επαλλήλων προθεσμιών για την εξόφληση των οφειλομένων, τα οποία αντιπροσώπευαν μισθώματα πολλών μηνών. Εν τέλει, με την συναίνεση και αποδοχή της ανωτέρω εταιρείας, προέβημεν στην συνομολόγηση συμβολαιογραφικής συμβάσεως, με την οποία οικειοθελώς και αυτοβούλως η εν λόγω εταιρεία αποδέχθηκε να μας αποδώσει το μίσθιο εάν και εφόσον δεν κατόρθωνε να ανταποκριθεί στους όρους εξοφλήσεως των οφειλομένων, που η ίδια είχε εισηγηθεί και η Ιερά Μονή μας είχε αποδεχθεί και προσυπογράψει. Αντί όμως η εταιρεία Φωκά να προβεί σε οικειοθελή παράδοση του μισθίου, όπως είχε συμφωνήσει να πράξει, εφόσον πλέον ξεκάθαρα διαπιστώθηκε ότι δεν είχε την δυνατότητα να ανταποκριθεί στους όρους της συμφωνίας, την οποία ελευθέρως είχε αποδεχθεί, επέλεξε να αδρανήσει και να υποχρεώσει τους εντεταλμένους νομικούς μας συμβούλους να θέσουν σε κίνηση μία πολυέξοδη διαδικασία προκειμένου να επιτευχθεί αυτό που οι υπεύθυνοι της εταιρείας Φωκά είχαν ελευθέρως συμφωνήσει να πράξουν, αλλά και υποχρεούνταν από τον νόμο να πράξουν.
2. Η Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ως ιερό καθίδρυμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας δεν ανήκει σε πρόσωπα όπως δεν ανήκει σε πρόσωπα και η περιουσία της, τα έσοδα από την οποία διατίθενται εξ ολοκλήρου για την εκπλήρωση των ιερών σκοπών της και ιδίως για τα αμέτρητα έργα φιλανθρωπίας, τα οποία η Ιερά Μονή μας και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στην οποία ανήκομε, εκπληρώνουν σε καθημερινή βάση. Δυνατότητα να σταματήσομε τα έργα φιλανθρωπίας για να ευνοήσομε σχεδιασμούς συμπαθών, κατά τα άλλα, επιχειρηματιών δεν έχομε, διότι η κοινωνική ανάγκη δεν μας επιτρέπει παρόμοιους υπολογισμούς.
3. Στους εργαζομένους της επιχείρησης εκφράζομε την συμπάθειά μας, υπενθυμίζοντάς τους ότι, εάν στην θέση της Ιεράς Μονής μας ήταν κάποιος άλλος, ήδη θα συμπλήρωναν ένα έτος χωρίς εργασία, την οποία διατήρησαν επειδή η Ιερά Μονή μας επέλεξε, κατά τον χρόνο αυτόν, να παραμερίσει σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματά της προκειμένου να ευνοήσει πρωτίστως τους ιδίους. Βεβαίως, η διατήρηση των θέσεών τους δεν τους ωφέλησε ιδιαίτερα, εφόσον δεν αμείβονταν για την εργασία που παρείχαν, τελούντες σήμερα οι μισοί περίπου σε επίσχεση εργασίας, ενώ οι υπόλοιποι δεν πληρώνονται κανονικά. Διατηρούμε όμως ελπίδες ότι πολλοί από αυτούς θα απορροφηθούν από το νέο επιχειρηματικό σχήμα που θα εγκατασταθεί στο μίσθιο.
Περαίνοντας, εκφράζομε την πεποίθηση ότι το Ιερό καθίδρυμά μας και στην περίπτωση αυτήν ενήργησε με την αρμόζουσα σε εκκλησιαστικό φορέα υπευθυνότητα, φιλανθρωπία και αγάπη με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ιερών σκοπών μας και την προστασία των συμφερόντων ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων που εξαρτώνται από εμάς, αλλά μη παραβλέποντας σε καμία περίπτωση και τα υγιή και καλώς νοούμενα συμφέροντα των αντισυμβαλλομένων μας και του προσωπικού τους, τα οποία επιδιώξαμε και θα συνεχίσομε να επιδιώκομε με ειλικρινή διάθεση και απεριόριστη κατανόηση να εξυπηρετήσομε στον μέγιστο δυνατό και επιτρεπόμενο από τις περιστάσεις βαθμό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου