Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ! ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

(Τετ. 25/9/13 - 11:40 - 15:50 - 18:55)
ΕΛΗΞΕ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΧΩΡΙΣΤΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
"ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΥΝ" ΤΟΝ ΝΕΟΝΑΖΙΣΜΟ ΜΕ "ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ" ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΟΥ ΕΚΤΡΩΜΑΤΟΣ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι μεγάλες αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις της χώρας. Από τις 17:00 περίπου ξεκίνησε να συρρέει πλήθος κόσμουστην προσυγκέντρωση στα Προπύλαια, δημιουργώντας μια αγωνιστική λαοθάλασσα, στην οποία κυριαρχούν συνθήματα τόσο κατά των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής όσο και των μνημονιακών πολιτικών που τους τροφοδοτούν.
Η αστυνομία, ακολουθώντας κυβερνητικές εντολές, εντελώς αυταρχικά και αναίτια έχει προχωρήσει στο κλείσιμο των σταθμών του ΜΕΤΡΟ "Πανεπιστήμιο", "Ευαγγελισμός", "Κατεχάκη" και "Σύνταγμα", με απώτερο στόχο να αποτρέψει την πρόσβαση των διαδηλωτών στις κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα,  έχει αναλάβει τη φύλαξη των κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Λεωφόρο Μεσογείων, η οποία και έχει αποκλειστεί.
Αυτήν την ώρα, η πλατεία Συντάγματος έχει κυριολεκτικά βουλιάξει από το τεράστιο πλήθος, στο οποίο ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία της νεολαίας, ενώ αποκλεισμένοι είναι και όλοι οι γύρω δρόμοι. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πορεία αντιφασιστικών επιτροπών, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στούψος του Χίλτον και έχει κατεύθυνση τη Λ. Μεσογείων. 




Στην Θεσσαλονίκη, σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Θεσ/νίκης, της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσ/νίκης, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αντιφασιστικών επιτροπών μεταφέρουν τα μηνύματά τους μέσω μικροφωνικής εγκατάστασης.

ΕΛΗΞΕ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΧΩΡΙΣΤΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (25/9) η χωριστή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ. H αντιφασιστική πορεία, η οποία ξεκίνησε από την Προπύλαια, περί τις 12 το μεσημέρι, κατευθύνθηκε προς την Ομόνοια μέσω της Πανεπιστημίου και μέσω της οδού Σταδίου έφτασε στοΣύνταγμα, όπου και πραγματοποιήθηκε αργότερα το μεσημέρι συναυλία.
ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Ο Παναγ. Λαφαζάνης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκλήθη ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει στην Εισσαγγελία του Αρείου Πάγου για το θέμα της Χρυσής Αυγής. Μετά την κατάθεσή του στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Χ. Βουρλιώτη , ο Παναγ. Λαφαζάνης έκανε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης την παρακάτω δήλωση:
«Υπάρχουν πελώριες πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι κυβερνήσεις και διωκτικές αρχές επί χρόνια αδρανούσαν και ανέχοντο , αν δεν συγκάλυπταν , τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στα «δυναμικά» τμήματα του κράτους καθώς και εγκληματικές δραστηριότητες στις οποίες φέρονται να είναι αναμεμειγμένα μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Για το γεγονός αυτό αποτελούν καταπέλτες η Έκθεση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της ΕυρώπηςΝιλς Μούιζνιεκς και η πρόσφατη Έκθεση της Συνηγόρου του Πολίτη.
Και σήμερα, όμως, μετά τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, φοβούμαι ότι τα όσα πράττει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διείσδυσης της Χρυσής Αυγής στα Σώματα Ασφαλείας και όχι μόνο και για τη διερεύνηση εγκληματικών ενεργειών με φασιστικό χρώμα είναι ανεπαρκή , δεν θίγουν υφιστάμενες αντιδημοκρατικές δομές και γίνονται περισσότερο για να υπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες.
Βεβαίως, το θέμα της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής δεν είναι μόνο θέμα αστυνομικό και δικαστικό αλλά πρωτίστως πολιτικό.
Για να κλείσουμε ερμητικά και αποφασιστικά την πόρτα στο φασισμό, πρέπει η χώρα να απαλλαγεί από την τρόικα και τα μνημόνια και να μπει σε ένα καινούργιο προοδευτικό δρόμο διεξόδου από την κρίση ,ανάπτυξης , δικαιοσύνης και ανόρθωσης.»

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες και εφημερίδες σχετικά με νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη δολοφονία του Π.Φύσσα, καθώς και αποκαλύψεις για τη δράση του νεοναζιστικού μορφώματος της "Χρυσής Αυγής".

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΝΤΕ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΡΟΥΠΑΚΙΑ
Στην ταυτοποίηση πέντε προσώπων που συνoμίλησαν με τον Γιώργο Ρουπακιά πριν και μετά τηδολοφονία του Παύλου Φύσσα, προχώρησε η αστυνομία.
Κατά πληροφορίες, τα πέντε άτομα που ταυτοποιήθηκαν ότι επικοινώνησαν με τον Γ.Ρουπακιά λίγο πριν ή λίγο μετά τη δολοφονία Φύσσα θα κληθούν σύντομα από την ανακρίτρια που ερευνά την υπόθεση προκειμένου να καταθέσουν.
Παράλληλα, άτομο το οποίο φέρεται να γνωρίζει εκ των έσω στοιχεία για τη δράση της Χρυσής Αυγής και εμφανίζεται διατεθειμένο να καταθέσει όσα γνωρίζει στη Δικαιοσύνη, εντοπίστηκε στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Τρίτης αρχίζει η κατάθεση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής και κυρίως όσων έκαναν σχετικές καταγγελίες.
Tην Τρίτη κατέθεσαν ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου, η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Μανώλης Γλέζος. Από την πλευρά του ΚΚΕ προσήλθε στο εισαγγελικό γραφείο, ο βουλευτής Θανάσης Παφίλης.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γλέζος παρέδωσε συμπληρωματικό φάκελο για τη δράση της Χρυσής Αυγής στον Νίκο Δένδια ο οποίος εστάλη από τοπν υπουργό Δημόσιας Τάξης στον αντεισαγγελέα Χαράλαμπο Βουρλιώτη.
Εξερχόμενος του γραφείο του κ. Βουρλιώτη, ο Π.Λαφαζάνης δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση που επέδειξε στην αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης, που αποδίδεται στα μέλη της Χρυσής Αυγής. Εκτίμησε δε ότι η διείσδυση της ΧΑ στα σώματα ασφαλείας και τον στρατό έχει έκταση.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π.Ρήγας, από την πλευρά του, αφού ολοκλήρωσε την μαρτυρική του κατάθεση εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΧΑ δρα εγκληματικά χωρίς κανέναν σεβασμό στη Δημοκρατία και τους θεσμούς. Σημείωσε ωστόσο ότι η Δημοκρατία αντιδρά, έστω καθυστερημένα, με τρόπο θεσμικό.
Η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, κατά την αποχώρησή της από το δικαστικό μέγαρο του Αρείου Πάγου, δήλωσε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να συνεχίσει το έργο της και να πράξει το καθήκον της για την προάσπιση της Δημοκρατίας.
Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασιλης Οικονόμου, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του, τόνισε ότι «η ΧΑ είναι μια ναζιστικού τύπου οργάνωση με εγκληματικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα στη λειτουργία της, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική πολιτεία».
«Θέλουμε να σημειώσουμε αυτό που εδώ και πολλά χρόνια λέμε, ότι η ΧΑ είναι φασιστική, ναζιστική, εγκληματική οργάνωση και πρέπει ο ελληνικός λαός, τα συνδικάτα, οι μαζικοί φορείς να ξεσηκωθούν, να μην τους αφήσουν σε χλωρό κλαρί, να τους απομονώσουν και να μην τολμούν να εμφανιστούν πουθενά» δήλωσε ο Θανάσης Παφίλης μετά την κατάθεσή του.
Αύριο Τετάρτη στον κ. Βουρλιώτη θα προσέλθουν νέοι μάρτυρες για να καταθέσουν.
Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βουρλιώτης δέχεται από το πρωί στο γραφείο του μάρτυρες για τις 33 υποθέσεις της Χρυσής Αυγής, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφους, που έχουν ασχοληθεί με τη δράση της οργάνωσης.
Πληροφορίες τονίζουν ότι η δικαστική έρευνα, που διεξάγεται σε ανώτατο επίπεδο, θα ολοκληρωθεί ταχύτατα.
ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΟΥ Π.ΦΥΣΣΑ
Η επιχείρηση για τη μεταγωγή του ξεκίνησε λίγο μετά τις 6:30 από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, όπου κρατείτο από το Σάββατο μετά την απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας Πειραιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρουπακιάς αρχικά, λίγο μετά τις 7 το πρωί, πήγε αρχικά στο Μεταγωγών και στη συνέχεια πήρε το δρόμο για τις Φυλακές Μαλανδρίνου.
Το συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα αποτέλεσε λύση ανάγκης για τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές, μετά τις έντονες αντιδράσεις των κρατούμενων των Φυλακών Κορυδαλλού.
ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΠΡΩΗΝ ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗ
Συνελήφθη αστυνομικός, που υπηρετούσε στην προσωπική φρουρά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κώστα Μπαρμπαρούση, καθώς σε έρευνα που έγινε στα γραφεία της νεοναζιστικής οργάνωσης στο Αγρίνιο, εντοπίστηκαν υπηρεσιακά είδη και πυρομαχικά που του ανήκαν. Ο αστυνομικός είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα για συμμετοχή στα επεισόδια στη λαϊκή αγορά Μεσολογγίου.
Μεταξύ άλλων στα γραφεία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ασπίδες, κράνη, κοντάρια κλπ, αλλά και εξοπλισμός των ΜΑΤ (κράνος και καλαμίδες).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας κατά την έρευνα, που έγινε παρουσία εισαγγελέα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής :

Στον εσωτερικό χώρο των γραφείων :
  • Δυο κράνη μοτοσικλέτας.
  • Είκοσι οκτώ ξύλινες αυτοσχέδιες ασπίδες.
  • Δύο ξύλινες ράβδοι μήκους μισού μέτρου.
  • Έντεκα ξύλινα κοντάρια με ελληνικές σημαίες.
  • Πέντε συσκευασίες που περιείχαν 15 δάδες.

Β. Στο πατάρι των γραφείων, μέσα σε μπαγκαζιέρα οροφής αυτοκίνητου:
  • Ένα κράνος αστυνομικού διμοιρίας
  • Ένα πηλίκιο αστυνομικού
  • Ένα ζευγάρι αστυνομικές καλαμίδες
  • Μια φυσιγγιοθήκη με 17 κυνηγητικά φυσίγγια

Γ. Στον εξωτερικό περιφραγμένο χώρο των γραφείων:
  • Μία ακόμα αυτοσχέδια ασπίδα.
  • Πέντε συμπαγή ξύλα.
  • Μία σιδερένια ράβδος μήκους 88 εκατοστών.
  • Ένα μικρό τσεκούρι.
Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο πατάρι των γραφείων ανήκουν στον 45χρονο αστυνομικό, ο οποίος συνελήφθη για παράνομη κατοχή πυρομαχικών.

Ο συλληφθείς αστυνομικός θα οδηγηθεί αύριο (25-9-2013) στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου. Ο αστυνομικός, όπως αναφέρει το Έθνος, είναι ο 44χρονος αρχιφύλακας Δημήτρης Μακρής. Ο εν λόγω αστυνομικός τον Σεπτέμβριο του 2012 είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα, με το ερώτημα της απόταξης,για τη συμμετοχή του στα επεισόδια που είχαν σημειωθεί στη λαϊκή αγορά Μεσολογγίου, συνοδεύοντας τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κώστα Μπαρμπαρούση.
ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ Γ. ΡΟΥΠΑΚΙΑ
Είδηση - βόμβα περιέχει η δικογραφία της δολοφονίας του 35χρονου Παύλου Φύσσα, στην ανακρίτρια του Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες δύο γυναίκες, αυτόπτες μάρτυρες, καταθέτουν ότι ο δολοφόνοςΓιώργος Ρουπακιάς έφτασε στον τόπο του εγκλήματος όχι μόνος αλλά με παρέα. Μέσα στο αυτοκίνητό του συνοδευόταν από άλλον άνδρα που είχε ξυρισμένο κεφάλι.
Οι μαρτυρίες αυτές, οι οποίες έχουν γίνει από δύο νεαρά άτομα, τα οποία δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, έχουν θορυβήσει όλες τις πλευρές της ανάκρισης, αφού φαίνεται ότι είναι δυνατόν να έχει διαφύγει από τις αρχές και άλλο πρόσωπο που έχει κομβικό ρόλο στη στυγερή δολοφονία.
Στην ίδια δικογραφία εμπεριέχονται και οι περίφημες τελευταίες κλήσεις, προς και από τον κατηγορούμενο. Μεταξύ τους υπάρχει ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκαιας Γιώργος Πατέλης. Με βούλευμα που εκδόθηκε μόλις χθες, επιβάλλεται σε δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό παρακολούθησης των τηλεφωνημάτων του συγκεκριμένου ατόμου.
Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν διαβιβαστεί και στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη, ο οποίος εξετάζει τώρα και τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες στελεχών της Χρυσής Αυγής οι οποίοι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ.
Το πρωί κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο, επικεφαλείς ενώσεων μεταναστών οι οποίοι έκαναν σημαντικές καταγγελίες για τις βιαιοπραγίες, που είχαν υποστεί από μέλη της Χρυσής Αυγής.

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ
Τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια «κατέβασαν ρολά».
Οι πινακίδες με τον μαίανδρο και το λογότυπο της Χρυσής Αυγής κατέβηκαν, ενώ το κτίριο άδειασε, μετά από αποκαλύψεις για τη δράση των μελών της.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Έθνος", το κτίριο στην οδό Καισαρείας 30 είναι πλέον άδειο.
Πρόσφατα και στην Ιεράπετρα κατέβηκαν οι ταμπέλες και οι θυρεοί στα γραφεία του κόμματος, καθώς, όπως αναφέρει η εφημερίδα «τα λουκέτα στις τοπικές οργανώσεις της Χρυσής Αυγής ανά την Ελλάδα παίρνουν τη μορφή ντόμινο».

ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ ΣΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αμεσο αιτιακό συσχετισμό μεταξύ της κατακόρυφης αύξησης ρατσιστικής βίας και της ανόδου τηςΧρυσής Αυγής διακρίνει ο Συνήγορος του Πολίτη σε έκθεση του που δημοσιεύεται σήμερα.
Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι η πλειονότητα των ρατσιστικών επιθέσεων για διάφορους λόγους είτε δεν καταγγέλεται καθόλου είτε καταγγέλεται αλλά δεν καταγράφεται. Κάνουν λόγο για «αδράνεια και απροθυμία αστυνομικών» αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα το αστυνομικό τμήμαΟμονοίας, η υπηρεσία του οποίου ισχυρίζεται ότι δε διαθέτει στοιχεία για περιστατικά ρατσιστικής βίας στην περιοχή ευθύνης της.
Συγκερκιμένα στην περίληψη της έκθεσης σημειώνεται ότι:
" Οι 281 διασταυρωμένες καταγγελίες που καταγράφηκαν σε 16 μήνες με πηγές τα μέσα ενημέρωσης, τις ΜΚΟ, και τον ίδιο το Συνήγορο του Πολίτη, καταδεικνύουν ότι η βία στους δρόμους με στόχο τον «διαφορετικό», με βάση την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τη φυλή, το χρώμα, τονσεξουαλικό προσανατολισμό ή το θρήσκευμα, είναι φαινόμενο υπαρκτό και συνεχώς εντεινόμενο.
Οι περιπτώσεις που καταγράφονται στην παρούσα έκθεση αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Η πλειοψηφία των ρατσιστικών επιθέσεων, για διάφορους λόγους, είτε δεν καταγγέλλεται καθόλου, είτε καταγγέλλεται αλλά δεν καταγράφεται, είτε καταγράφεται αλλά όχι ως ρατσιστική. Η αδράνεια και απροθυμία αστυνομικών, η άρνηση σύλληψης δραστών ή καταγραφής περιστατικών και, από την πλευρά των θυμάτων, ο φόβος είτε της σύλληψης είτε του στιγματισμού και η πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να δικαιωθούν, μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για κλασική περίπτωση αθέατης εγκληματικότητας, στη μεγάλη έκταση της οποίας φαίνεται να συμβάλει η στάση και συμπεριφορά αστυνομικών και άλλων κρατικών οργάνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές στις οποίες κατά τεκμήριο, αλλά και από τα στοιχεία της παρούσας έρευνας, παρατηρείται ιδιαίτερη έξαρση του φαινομένου, όπως π.χ. σε μεγάλο τμήμα του κέντρου της Αθήνας, τα αστυνομικά τμήματα καταγράφουν στην καλύτερη περίπτωση πολύ μικρό αριθμό περιστατικών όπου αναγνωρίζεταιρατσιστικό κίνητρο. Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το αστυνομικό τμήμα Ομονοίας, όπου η υπηρεσία αναφέρει ότι δε διαθέτει στοιχεία για ύπαρξη περιστατικών ρατσιστικής βίας στην περιοχή ευθύνης της!
Ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά ότι η δραματική αύξηση του αριθμού των καταγγελιών για ρατσιστικές επιθέσεις αλλά και της κλιμακούμενης έντασης της ασκούμενης βίας από τον Μάιο του 2012και μετά, αντανακλά μεταξύ άλλων και τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις που επέτρεψαν την εκπροσώπηση στο εθνικό Κοινοβούλιο του κόμματος της Χρυσής Αυγής το οποίο διακρίνεται για τον πρωτοφανή σε οξύτητα και επιθετικότητα: Εθνικιστικό/ρατσιστικό, ξενοφοβικό και μισαλλόδοξο πολιτικό λόγο. Πρέπει επίσης να προβληματίσει ιδιαίτερα η καταγραφή περιστατικών βίας με ρατσιστικό κίνητρο από παλιότερες ή νεοπαγείς οργανωμένες ομάδες, με τρόπο δράσης που παραπέμπει σε άτυπες ρατσιστικές πολιτοφυλακές, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές. Έντονη τέλος ανησυχία προκαλούν μαρτυρίες για την παθητική στάση αστυνομικών οργάνων σε τέτοιου είδους περιστατικά, και μία διαφαινόμενη απροθυμία έγκαιρης παρέμβασης ή και στη συνέχεια αποτελεσματικής διερεύνησης για την αποκάλυψη των δραστών. Ακόμη περισσότερο, όταν αστυνομικοί φέρονται να προβαίνουν σεκαταχρηστική άσκηση βίας με ρατσιστικά κίνητρα. Η ανεξάρτητη αρχή εκτιμά ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γίνει διεξοδική εις βάθος διερεύνηση του θέματος ώστε να καταπολεμηθεί άμεσα και δραστικά οποιαδήποτε εκδήλωση ρατσιστικής προκατάληψης ή βίας μέσα σε όργανα και θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επίσης να αποτραπούν αποφασιστικά οι απόπειρες υποκατάστασης της κρατικής εξουσίας, όταν μάλιστα λαμβάνουν συστηματικό και προγραμματικό χαρακτήρα".
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την Έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη.

ΤΟ ΣΔΟΕ "ΚΑΙΕΙ" ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ. ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ... ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ
Στοιχεία που προκαλούν αναταράξεις στην επιχειρηματική και πολιτική σκηνή έχει πλέον στη διάθεσή του το ΣΔΟΕ όσον αφορά τις πηγές χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής και τους υποστηρικτές της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης. Καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο Sofokleousin.gr υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας επισημαίνουν ότι από τους πρώτους ελέγχους έχουν προκύψει διασταυρωμένα στοιχεία για χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων από μεγάλους επιχειρηματίες, εφοπλιστές ακόμα και ιερωμένους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι από εμπλεκόμενους επιχειρηματίες είναι έγκληστοι στις φυλακές ήδη, ενώ για άλλους εκκρεμούν ποινικές διώξεις, ενώ περιλαμβάνονται και άτομα υπεράνω πάσης υποψίας.
Τα στοιχεία προδίδουν διασύνδεση μελών και τοπικών οργανώσεων της Χρυσής Αυγής μεεπιχειρηματίες της νύχτας και του αθλητισμού, ενώ στοιχειοθετείται φάκελος για κακουργήματα που έχουν να κάνουν με την εκβίαση, απειλή καθώς και για συμβόλαια θανάτου.
Το ΣΔΟΕ έχει ήδη ζητήσει το άνοιγμα λογαριασμών από τις τράπεζες ώστε να πιστοποιηθούν με τον πλέον αδιάσυστο τρόπο τα πρώιμα στοιχεία που έχει στα χέρια του.
Παράλληλα από τη διασταύρωση και κοινή εξέταση στοιχείων από παρακολουθήσει συνδυαλέξεων μελών της Χρυσής Αυγής επιβεβαιώνονται οι σχέσεις με συγκεκριμένους επιχειρηματίες, ενώ αναμεμειγμένοι φαίνονται ακόμα και μητροπολίτες.
Τα στοιχεία έχουν ήδη αποσταλλεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς σύμβουλοι του πρωθυπουργού έχουν ζητήσει πρώιμη ενημέρωση για την πορεία των ερευνών, ώστε να μην υπάρξουν διαρροές.
Πηγή: sofokleousin.gr

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΕΥΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ
Τηλεφωνικές συνομιλίες χρυσαυγιτών, που έχει καταγράψει η ΕΥΠ, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από διάφορα επεισόδια και άλλες παράνομες ενέργειες με δράστες μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης, διαβιβάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα, Τετάρτη, στον Άρειο Πάγο. Την ίδια ώρα μεταμεληθείς χρυσαυγίτης, που αποχώρησε από τη νεοναζιστική οργάνωση μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έδινε κατάθεση-φωτιά ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάρου κ. Χαράλαμπου Βουρλιώτη.
Ο μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέγραψε με λεπτομέρειες την ιεραρχία της οργάνωσης, πώς λειτουργούσαν τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, πώς εκπαιδεύονταν, από που έπαιρναν τις εντολές, ποιοι από την αστυνομία, αλλά και τις τάξεις του στρατού, κυρίως απόστρατοι ενέχονται...
Σοκ ακόμα και στον έμπειρο εισαγγελέα προκάλεσαν, όπως φαίνεται, οι περιγραφές για το πώς λειτουργούσαν τα τάγματα εφόδου, πώς έδερναν τους αλλοδαπούς θύματά τους, αλλά και πώς είχαν οργανωθεί τα μέλη των λεγομένων πυρήνων, που αποτελούνταν, όπως είπε, κυρίως από ανέργους και απελπισμένους ανθρώπους!
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεταμεληθείς χρυσαυγίτης, που μίλησε στο αντεισαγγελέα, ετέθη ήδη σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, καθώς αμέσως μετά την αποχώρησή του από τη Χρυσή Αυγή, άρχισε να δέχεται απειλές μαζί και πιέσεις από μέλη των ταγμάτων εφόδου να επιστρέψει.
Αποκαλυπτικά φέρεται να είναι τα στοιχεία, που δίνει ο συγκεκριμένος μάρτυρας και για τις πηγές χρηματοδότησης της νεοναζιστικής οργάνωσης, αλλά και για τις σχέσεις τους και με κυκλώματα εκβιασμών και παράνομης διακίνησης γυναικών.
Η συγκλονιστική μαρτυρία έχει μπει στο μικροσκόπιο της δικαστικής έρευνας και εκτιμάται ότι θα προκαλέσει την παρέμβαση και άλλων αρχών, όπως του ΣΔΟΕ ή της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, προκειμένου να εντοπιστούν τροφοδότες και παραλήπτες πάσης φύσεως «ενισχύσεων» και τυχόν άλλες παράνομες δραστηριότητες.
Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθεσαν σήμερα και τα μέλη του ΚΚΕ που δέχτηκαν την επίθεση των χρυσαυγιτών στο Πέραμα.
Η οικογένεια Φύσσα παραλαμβάνει σήμερα τη δικογραφία και όπως δήλωσε ο δικηγόρος της η εκτίμηση είναι ότι στήθηκε ενέδρα στον άτυχο 35χρονο, ο οποίος έδιωξε τους φίλους του και επιχείρησε να λύσει το θέμα ειρηνικά, λίγο πριν δολοφονηθεί.

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Κατηγορούμενος για απρόκλητη σωματική βλάβη, θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα, ο πρώην υποψήφιος με την Χρυσή Αυγή, ιδιοκτήτης του καταστήματος στρατιωτικών ειδών, το οποίο έγινε στόχος επίθεσης με πέτρες και ξύλα άγνωστων κουκουλοφόρων χθες στα Γιάννενα.
Όπως έγινε γνωστό, από αστυνομικές πηγές, όταν εκλήθη στην Ασφάλεια Ιωαννίνων, προκειμένου να κάνει αναγνώριση των δραστών, μετά τις προσαγωγές που είχαν γίνει για την υπόθεση, μπαίνοντας στο γραφείο αξιωματικού της Ασφάλειας , αιφνιδιαστικά χαστούκισε 3 κοπέλες οι οποίες είχαν προσαχθεί.
Οι αστυνομικοί αντέδρασαν αμέσως και τον συνέλαβαν. Μήνυση σε βάρος του κατέθεσαν και οι 3 νεαρές.


AΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΕΒΡΙΣΚΑΝ ΔΙΚΗΓOΡΟ
Αναβλήθηκε για την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου η δίκη των 3 Χρυσαυγιτών που συνελήφθησαν την Παρασκευή (20/9) εξω από τα γραφεία του συνδέσμου στην Χαλκίδα με κοντάρια και ασπίδες.
Άνδρες των ΜΑΤ έφθασαν από την Αθήνα για να καταθέσουν στο δικαστήριο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας δικηγόρος της Χαλκίδας δεν θέλησε να υπερασπίσει τους Χρυσαυγίτες, κάτι που εξόργισε τον βουλευτή Νίκο Μίχο, ο οποίος ζήτησε από τους δικαστές την ολιγοήμερη αναβολή της δίκης, για να αναλάβουν την υπερασπιστική τους γραμμή δικηγόροι της Αθήνας, κάτι που αρχικά δεν έγινε δεκτό.
Ο Νίκος Μίχος μίλησε στο eviazoom, για στημένη δίκη ενώ χαρακτήρισε άξιους τον Αστυνομικό Διευθυντή Εύβοιας και τον Διοικητή της Ασφάλειας Χαλκίδας που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα."Έκαναν πάρα πολύ καλά την δουλειά τους... είναι άξιοι".


"ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ) ΚΑΙ ΟΠΛΟΦΟΡΕΙ"
"Με πιστόλι όμοιο με εκείνα που κρατούσαν στα χέρια τους οι ναζί στο μπλόκο της Κοκκινιάςκαμάρωνε και φωτογραφιζόταν με απερίγραπτη προκλητικότητα ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια Γιώργος Πατέλης. Είναι ο άνθρωπος που «δεξί χέρι» του είχε τον Γιώργο Ρουπακιά. Οι πέραν πάσης διαψεύσεως αποκαλύψεις του «Εθνους» συνεχίζονται. Ταυτοποιήθηκαν τηλεφωνικές συνομιλίες του δράστη στο κρίσιμο χρονικό διάστημα της δολοφονίας".
ΠΗΓΗ :ΕΘΝΟΣ
"ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕ... ΣΦΑΙΡΕΣ «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ»"
"Βρέθηκαν φυσιγγιοθήκη με σφαίρες και ο εξοπλισμός του στα γραφεία της οργάνωσης στο Αγρίνιο. Είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά τα περσινά έκτροπα σε λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι. Ταυτοποιήθηκαν τα πέντε πρόσωπα με τα οποία συνομίλησε ο Γ. Ρουπακιάς τη βραδιά της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα".
ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
"ΈΚΡΗΞΗ ΒΙΑΣ ΕΦΕΡΕ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ"
"135 από τα 281 περιστατικά που καταγράφηκαν από τον Ιανουάριο του 2012 οδήγησαν σε τουλάχιστον 400 τραυματισμούς και 4 δολοφονίες. 71 περιστατικά συνδέονται με μέλη της Χ.Α., 47 με μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας. Ο ρυθμός των επιθέσεων αυξήθηκε με την εμφάνιση και την άνοδο της Χ.Α.".
ΠΗΓΗ :Η ΑΥΓΗ
"Ο 20ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑIΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Χ.Α."
"Συμπληρωματική αναφορά για πράξεις της Χρυσής Αυγής έφτασε χθες στα χέρια της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη από τον υπουργό Ν. Δένδια. Αυτή θα προστεθεί στον αρχικό φάκελο των 32 υποθέσεων και περιέχει την πρόσφατη ενέδρα σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα αλλά και κατάλογο επιθέσεων της νεοναζιστικής οργάνωσης που έδωσε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος στον υπουργό Δημόσιας Τάξης".
ΠΗΓΗ : Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Tετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου