Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Υπόμνημα Δ.Τσουκαλά , ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ - (Μπράβο στον Τσουκαλά για τη στάση του και, ιδιαίτερα, για την επιβεβαίωση από τις Δικαστικές αρχές των καταγγελιών του)!





ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ                                Αθήνα            30.09.2013
Συγγρού 1517                                                                  Αρ. Πρωτ:                 102
ΤΚ 117 43 Αθήνα
ΤΗΛ.2132063520                                                                                                                  
email: attikisynergasia@patt.gov.gr    


                                            
                                                    Προς: Πρόεδρο, Εκτελεστική Επιτροπή,
                                                            Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. 
Κοιν.: Μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής                      

Θέμα:    4η και 5η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ.                                  


Σας γνωρίζω ότι ανειλημμένες υποχρεώσεις μου εν μέσω των σοβαρότατων εξελίξεων που διαδραματίζονται δεν μου επιτρέπουν να παραβρεθώ στην 4η και 5η  συνεδρίαση  του Διοικητικού  Συμβουλίου ΕΔΣΝΑ, ορισμένη σήμερα Δευτέρα 30.09.2013.
Προς τούτο καταθέτω το παρόν υπόμνημα και παρακαλώ να τεθεί υπόψη των μελών του Συμβουλίου.

Κύριε Πρόεδρε,

Με Πρόσκλησή σας ορίζετε την Δευτέρα  30 Σεπτεμβρίου  την 4η και 5η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ με θέματα:

4η Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου ΕΔΣΝΑ
Λήψη απόφασης έγκρισης Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του ΕΔΣΝΑ.
Λήψη απόφασης καθορισμού ετήσιας εισφοράς Δήμων μελών ΕΔΣΝΑ  για τα έτη 2012 και 2013.
Λήψη απόφασης καθορισμού ετήσιας εισφοράς Δήμων μελών ΕΔΣΝΑ για το έτος 2014.
Λήψη απόφασης επιβολής αντισταθμιστικών οφελών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.    4164/2013.

5η Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου ΕΔΣΝΑ
Λήψη απόφασης έγκρισης Οικονομικού Απολογισμού ΕΔΣΝΑ έτους 2012

Επειδή τις εισηγήσεις τις λάβαμε Παρασκευή βράδυ και Κυριακή μεσάνυχτα όπως καταλαβαίνετε  υπό αυτούς τους όρους δεν νοείται συζήτηση και λήψη απόφασης !!
Οι πολιτικές πραγματικότητες που εδραιώνονται στην Ελλάδα της «μνημονιακής» περιόδου και του Καλλικράτη επιφέρουν οξεία επιδείνωση του κοινωνικού ρόλου και πολιτικοθεσμική υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης.
Επισημαίνουμε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πεδίο υψηλού ενδιαφέροντος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ έχει οδηγηθεί σε πλήρη απαξίωση, ουσιαστικά σε  κατάργηση, με ευθύνη δική σας και της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος  και η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ με τις υπερεξουσίες που τους έδωσε η μνημονιακή συγκυβέρνηση ακυρώσανε εν τη γεννέση τον αυτοδιοικητικό ρόλο του ΕΔΣΝΑ και στην πράξη προετοιμάζουν το έδαφος για την  οριστική κατάλυση όπως προαναγγέλλεται μέσα από τους όρους των συμβάσεων ΣΔΙΤ που ετοιμάζουν τα κυβερνητικά επιτελεία.
Αποφασίζουν για τους πολίτες χωρίς τους πολίτες και συνεχίζουν την καταχρηστική και κατάφωρα απαξιωτική για τη αυτοδιοίκηση πολιτική τους.

Μόνο υποκριτικό, αν δεν εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, είναι το ενδιαφέρον  για την Πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση όσων έχουν συνηγορήσει στην πλήρη απαξίωση -κατάργηση του Διοικητικού Συμβουλίου  ΕΔΣΝΑ, όπου η συμμετοχή των εκπροσώπων των ΟΤΑ είναι πλειοψηφία. Και όχι μόνο αυτό, πρωτοστάτησαν στην λήψη αποφάσεων για τις ΣΔΙΤ χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί οι εισηγήσεις όχι στο κοινό αλλά καν ούτε στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που κλήθηκαν να ψηφίσουν. 

Επανέρχομαι στην επιστολή μας για την ανανέωση των συμβάσεων λειτουργίας των Μονάδων,29/7/2013 και περιμένουμε όπως περιμένουν και οι πολίτες της Αττικής να απαντήσετε. Γιατί διατηρείτε  τη λειτουργία της  μονάδας  μηχανικής ανακύκλωσης και της μονάδας επεξεργασίας νοσοκομειακών υπό τους όρους των υπερκοστολογημένων συμβάσεων;

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, (αναφέρομαι στη παρέμβαση του  Υπουργού Εσωτερικών για υπαλλήλους του ΕΔΣΝΑ και τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν), δεν μπορώ παρά να σας θυμίσω  ανάλογη  παρέμβασή μας πριν από ένα χρόνο στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Όχι μόνο δεν ενεργήσατε, αλλά τα βάλατε με τους συνδικαλιστές-εργαζόμενους.

Οι θέσεις μας για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

1.Λήψη απόφασης έγκρισης Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του ΕΔΣΝΑ.

Σήμερα προβλέπεται  η  ψήφιση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας χωρίς να έχουμε δει την εισήγηση; Ή μήπως το θέμα αποσύρεται;
Πάντως ούτε  εμείς έχουμε δει το προτεινόμενο σχέδιο ΟΕΥ, ούτε και οι εργαζόμενοι !
Άραγε ποιες στρατηγικές επιλογές εξυπηρετεί ο ΟΕΥ; Τις επιλογές των ΣΔΙΤ;
Αμφισβητούμε  την σκοπιμότητα του νέου ΟΕΥ ακόμη και την προοπτική εφαρμογής του.
ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΕΘΑ ΝΑ  ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ .

2. Θέματα 2 και 3
α. Λήψη απόφασης καθορισμού ετήσιας εισφοράς Δήμων μελών ΕΔΣΝΑ  για τα έτη 2012 και 2013.
β. Λήψη απόφασης καθορισμού ετήσιας εισφοράς Δήμων μελών ΕΔΣΝΑ για το έτος 2014.

Προτείνω την αναβολή λήψης απόφασης  προκειμένου να μας διαβιβάσετε την εισήγησή σας με πλήρη στοιχεία συμπεριλαμβανομένης της μελέτης κοστολόγησης των υπηρεσιών, μετά την εξέταση των οποίων και μόνο  μπορούμε να διατυπώσουμε τη θέση μας. Άλλως απέχω της ψηφοφορίας.

3.Δηλώνουμε εξ αρχής και κατηγορηματικά την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σύνδεση της  καταβολής της μισθοδοσίας  του προσωπικού  με τα αντισταθμιστικά.
 Είμαστε αντίθετοι με την "πολιτική των αντισταθμιστικών" που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ που στόχο είχαν την εξασφάλιση κομματικών οφελών και συναινέσεων.
Εξ’ άλλου, η αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών στις τοπικές κοινωνίες από την εγκατάσταση οχλουσών δραστηριοτήτων και δη υπερτοπικής σημασίας είναι υποχρέωση του κράτους, οφείλει να είναι μέρος του προϋπολογισμένου κόστους του εκάστοτε σχεδίου, είναι έργα υποδομής των πόλεων, είναι έργα και δράσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης, είναι κοινωνικά μέτρα και παροχές  και άλλα πολλά. Η υποστήριξη  των ΟΤΑ που οχλούνται από τις εγκαταστάσεις πρέπει να δίνεται για την ανάπτυξη συγκεκριμένων έργων και δράσεων από τους ΟΤΑ, που αφορούν την αντιμετώπιση των συνεπειών από την όχληση των εγκαταστάσεων. Όμως, όλα αυτά συνιστούν μέρος μιας άλλης πολιτικής για τη διαχείριση απορριμμάτων που σχεδιάζεται ολοκληρωμένα και υλοποιείται με κοινωνικό έλεγχο και τη συμμετοχή των πολιτών και δεν συνιστούν αποφάσεις ερήμην τους.
Επί πλέον, με πλήρη επίγνωση της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ και τους κινδύνους που αναφύονται για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, τις υπηρεσίες προς τους πολίτες και την απασχόληση του προσωπικού είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μεταβολή των ήδη εγκεκριμένων αντισταθμιστικών που αποτελούν πλέον μέρος ήδη προϋπολογισθέντων εσόδων των εγκεκριμένων προϋπολογισμών των ΟΤΑ. Αλλιώς είναι σαν να αποφασίζεται η χρεοκοπία σε ΟΤΑ μέλος του ΕΔΣΝΑ.
Μετά τα παραπάνω και χωρίς να γνωρίζω την εισήγησή σας επί του θέματος, εάν και εφόσον κατά την άποψη των νομικών υπηρεσιών, επιβάλλεται η λήψη απόφασης για την έγκριση καταβολής αντισταθμιστικών σε εφαρμογή της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης διατυπώνω προς το ΔΣ  τη θέση μου:
Υποστηρίζω την λήψη απόφασης για  «την επιβεβαίωση των προγενέστερων  αποφάσεων  του ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ με τις οποίες εγκρίθηκε η καταβολή αντισταθμιστκών για την λειτουργία της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και του ΣΜΑ Σχιστού για τα έτη έως και το 2014».

4. Απέχω της ψηφοφορίας για τον Οικονομικό Απολογισμό του 2012 καθόσον η υλοποίησή του και οι αναμορφώσεις του προϋπολογισμού ενεργήθηκαν με αποφάσεις αποκλειστικά και μόνο της Εκτελεστικής Επιτροπής χωρίς ουδεμία συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου!

Για την Περιφερειακή Παράταξη ¨ Αττική Συνεργασία Όχι στο Μνημόνιο¨

 Ο  Περιφερειακός Σύμβουλος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ



Τσουκαλάς Δημήτρης   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου