Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Xάσαμε την αποζημίωση για τις πυρκαγιές στη Χίο


Γκάφα καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, σχετικά με τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου στη Χίο.

Με αφορμή ερώτηση του ευρωβουλευτή του κόμματος κ. Νίκου Χουντή, η αξιωματική αντιπολίτευση επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς έχασε την προθεσμία και δεν ζήτησε χρηματοδότηση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις υποδομές του νησιού, μετά την πυρκαγιά το περασμένο καλοκαίρι.



Ο Συνασπισμός κοινοποιεί την απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου κ. Γιοχάνες Χαν, στην οποία γίνεται σαφές ότι η Κομισιόν - μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης - έχει ενισχύσει άλλες πληγείσες περιοχές υπό μία προϋπόθεση: της το ζήτησαν οι κυβερνήσεις των αντίστοιχων χωρών - μελών.

Απαρέγκλιτος όρος για τη ροή χρήματος, είναι βεβαίως η καταστροφή να έχει σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης, και για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής.

«Οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην απάντηση του Επιτρόπου, προς τον κ. Χουντή. «Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία. Εφόσον οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι η 27η Οκτωβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα. Ωστόσο, η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή».

Ο κ. Χαν αναφέρει πάντως ότι έχουν ήδη δοθεί στη Γαλλία για τα νησιά Ρεουνιόν και Μαρτινίκα περίπου 19 εκατ. ευρώ, στην Πορτογαλία για τη Μαδέρα 31,2 εκατ. ευρώ, ενώ στην παρούσα φάση αξιολογείται αίτηση της Ισπανίας για πυρκαγιές στα Κανάρια νησιά.
http://www.zougla.gr/greece/article/xasame-tin-apozimiosi-gia-tis-pirkagies-sti-xio


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου