Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Αλουμίνιο της Ελλάδας: Απεργία πείνας λόγω περικοπών του καπιταλιστή Μυτιληναίου (video). (Όλοι μαζί του)!


Συνεχίζεται για 5η μέρα η απεργία πείνας στο ΑτΕ, του εργάτη συνδικαλιστή Τάκη Οικονόμου, σαν μέσο πίεσης ενάντια στις περικοπές που επιχειρεί να επιβάλλει ο όμιλος Μυτιληναίου.


Ένας κρατικοδίαιτος όμιλος που ευνοείται  επι σειρά ετών σκανδαλωδώς από την πολιτεία, απομυζά και υπερχρεώνει τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, αγοράζει φθηνά και ταυτόχρονα πουλάει εξωφρενικά ακριβά την ηλεκτρική ενέργεια, παίρνει επιχορηγήσεις, εκμεταλλεύεται χώρους και ορυκτό πλούτο και φυσικά εξυπηρετείται από αιρετούς όλων των βαθμίδων, είτε με δημόσια έργα υποδομής, είτε με την ανοχή στην εγκληματική ρύπανση, σε παραβάσεις και παρανομίες, είτε με κάθε άλλου είδους διευκολύνσεις. 

Η εξασφάλιση της συναίνεσης σε κάθε απαίτηση στηρίζεται στον αέναο κύκλο των πολλαπλών διασυνδέσεων με τις αρχές: πρόσφατα η ΜΕΤΚΑ, η κατασκευαστική του ομίλου Μυτιληναίου, ανέλαβε από την Περιφέρεια Στερεάς  το δημόσιο έργο μαμούθ για τα δεδομένα της Βοιωτίας (το δρόμο Θίσβη-Καναβάρι) που μέχρι σήμερα κοστολογείται γύρω στα 50 εκατ. και συμπτωματικά κατασκευάζεται για να εξυπηρετήσει κατά βάση ένα άλλο μεγάλο όμιλο, τον Στασινόπουλο.  


Πέρυσι ο Μάνεσης, φέτος ο Μυτιληναίος

Η απεργία των χαλυβουργών εργατών, έγινε σημείο αναφοράς για τους σύγχρονους αγώνες της εργατικής τάξης. Απένατι στην αδιαλλαξία του Μάνεση, στον πόλεμο των ΜΜΕ, οι χαλυβουργοί αντέταξαν τον ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας, για να χρειαστεί τελικά η επέμβαση των ΜΑΤ ώστε να καμφθεί η πολύμηνη απεργία. 

Αφού ο αρχικός στόχος "επετεύχθη", οι εργάτες του Ασπρόπυργου συμπεριλαβανομένου και των απεργοσπαστών (οι καπιταλιστές δεν κάνουν τέτοιες διακρίσεις) έχουν τεθεί σήμερα σε τρίμηνη διαθεσιμότητα, ενώ όλα δείχνουν ότι και η "Χαλυβουργία Βόλου" θα έχει την ίδια κατάληξη, μέχρι να αποφασίσει ο Μάνεσης την "μετανάστευση" στο όνομα του "φθηνότερου εργατικού δυναμικού".

Αντίστοιχες είναι και οι κινήσεις του Μυτιληναίου στο ΑτΕ που στο όνομα της μεγαλύτερης απόσπασης υπεραξίας, έχει ήδη δρομολογήσει την αναπροσαρμογή των μισθών προς τα κάτω, με το νέο έτος.

Η προβολή που τυγχάνει η απεργία πείνας είναι εξαιρετικά περιορισμένη, την ώρα μάλιστα που η ηγεσία του σωματείου "αδειάζει" τον Τάκη Οικονόμου δηλώνοντας πως πρόκειται για ατομική επιλογή και πως η ίδια δεν είχε επίγνωση του θέματος. Την ίδια στιγμή, το εργατικό κέντρο κωφεύει όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ  και το ΠΑΜΕ (τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα) δεν έχει προχωρήσει στην παραμικρή κίνηση στήριξης του απεργού πείνας. 

Η κίνηση απόγνωσης του Τάκη Οικονόμου, δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης του κεφαλαίου-Ε.Ε-ΔΝΤ, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια του σημερινού (ηττημένου) εργατικού κινήματος.

Η ταξική αλληλεγγύη στην πράξη, όχι μόνο για τον Τάκη Οικονόμου αλλά για το σύνολο της εργατικής τάξης, των παραγωγών του πλούτου, είναι επιβεβλημένη.
Απεργία πείνας από εργάτη έξω από το εργοστάσιο από LAMIASTARGR

* Ευχαριστούμε τον σύντροφο και φίλο Ν.Λ για τις πληροφορίες

http://kokkinostupos.blogspot.gr/2012/12/video.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου