Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

O θρύλος του Καλάσνικοφ


Αν μια πόλη έχει συνδέσει το όνομά της με τον δημιουργό του θρυλικού πολυβόλου, ΑΚ, Μιχαήλ Καλάσνικοφ, αυτή είναι το Ιζέφσκ. Εκεί, στο μουσείο της πόλης, θα δει κανείς την ιστορία της ρωσικής οπλοποιίας.


Το Ιζέβσκ, πρωτεύουσα της ρωσικής Δημοκρατίας Ουντμούρτια, εδώ και πλέον των δύο αιώνων μοιράζεται με την Τούλα τη δόξα του ενός από τα δύο σημαντικότερα κέντρα οπλοποιίας στη Ρωσία. Εδώ, στις 10 Ιουνίου του 1807 δημιουργήθηκε το εργοστάσιο κατασκευής όπλων, το οποίο στη σημερινή εποχή θα είχε ονομαστεί «βιομηχανική μονάδα στρατηγικής σημασίας».

Στη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου, στο Ιζέβσκ κατασκευάζονταν όπλα, τα οποία καθιστούσαν τον σοβιετικό στρατό ευέλικτο και αποτελεσματικό. Τέτοια ήταν τα αντιαρματικά Ντεγκτιάρεφ και Σίμονοφ, τα πολυβόλα αεροσκαφών και το πυροβόλο Μπερεζίν, τα αεροπορικά πολυβόλα βομβίδων Σπιτάλνι και Νούντελμαν-Σουράνοφ, συνολικά σχεδόν 20 διαφορετικά όπλα.

Το θρυλικό ΑΚ
H στολή του Καλάσνικοφ
H στολή του Καλάσνικοφ
Την αληθινή δόξα, όμως, το Ιζέβσκ την κέρδισε με το ξεκίνημα της δραστηριότητας του Μιχαήλ Τιμοφέγιεβιτς Καλάσνικοφ, του εξαίρετου σχεδιαστή τυφεκίων. Το αυτόματο που δημιούργησε, το διάσημο ΑΚ Καλάσνικοφ, έγινε θρύλος σχεδόν αμέσως μετά την έξοδό του από την εργοστασιακή γραμμή συναρμολόγησης το 1949.

Το Καλάσνικοφ διαθέτει 35 πιστοποιητικά ευρεσιτεχνίας στον τομέα των τυφεκίων εφόδου. Το «ρεπερτόριό» του περιλαμβάνει και πολυβόλα, αλλά και κυνηγετικές καραμπίνες. Όμως, την παγκόσμια φήμη στον σχεδιαστή, στο Ιζέβσκ και στα ρωσικά όπλα, χάρισε στο δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα το ΑΚ, το πιο δημοφιλές τυφέκιο στον κόσμο. Αξεπέραστο σε απλότητα και αξιοπιστία κατασκευής, ταχυβολία, βάρος, διαστάσεις και ευελιξία επιλογής (μπορεί να πυροβολήσει τόσο με φυσίγγια διαμετρήματος 5,56 mm, τα οποία χρησιμοποιούνται από τα όπλα των χωρών του ΝΑΤΟ, όσο και με εκείνα των 7,62 mm των όπλων σοβιετικού τύπου).

Το μουσείο
Δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στο μουσειακό συγκρότημα του Ιζέβσκ, το οποίο είναι αφιερωμένο στο καύχημα της πόλης, δηλαδή στα όπλα, δόθηκε το όνομα του Μιχαήλ Καλάσνικοφ. Σημειωτέον ότι η έκθεση του μουσείου δεν περιορίζεται μόνο στη βιογραφία και τις εφευρέσεις του διάσημου σχεδιαστή, αλλά «αφηγείται» ολόκληρη την ιστορία της παραγωγής όπλων στο Ιζέβσκ.

Οι τρόποι παρουσίασης των πληροφοριών είναι πρωτότυποι, όπως το γεγονός ότι πολλά εκθέματα είναι διαδραστικά, καθώς και το ότι η ανάπτυξη της κατασκευής όπλων εξετάζεται μέσα στο πλαίσιο και άλλων εφευρέσεων της ανθρωπότητας, αποτελώντας μια από τις πτυχές του παγκόσμιου τεχνικού πολιτισμού. Στην αρχή, τον επισκέπτη περιμένει μια έκθεση αφιερωμένη στην εξέλιξη της οπλοποιίας. Εδώ μπορεί να δει κανείς υποδείγματα από το σύνολο του φορητού οπλισμού που έχει κατασκευαστεί στα εργοστάσια του Ιζέβσκ, από την αρχή της ύπαρξής τους.

Το νέο αυτόματο Καλάσνικοφ

Τέλος εποχής για την κυριαρχία των περίφημων αυτομάτων «Καλάσνικοφ», όπως τα ξέραμε, εδώ και περίπου μισό αιώνα. Μετά τη συγκέντρωση της παραγωγής φορητών όπλων σε μόνο μία εταιρεία, τα σχέδια προβλέπουν την παραγωγή ενός νέου ρωσικού πυροβόλου όπλου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, και επιβλέπων την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, και επιβλέπων την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας
Ο νέος γίγαντας της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, που δημιουργήθηκε από τη συνένωση των εργοστασίων Izhmash και Izhteh στην πόλη «οπλοστάσιο» της Ρωσίας, Ιζέβσκ, θα φέρει το όνομα του θρυλικού σχεδιαστή όπλων, με την επωνυμία Κονσέρν «Καλάσνικοφ».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν και επιβλέπων την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας δήλωσε ότι η συνένωση των εταιρειών θα βοηθήσει -μεταξύ άλλων- στη μείωση της παραγωγής των ρωσικών όπλων που γίνεται στην Ανατολική Ευρώπη, χωρίς άδεια.

Αποθέματα του ΑΚ-47, για 15-20 χρόνια

Το φθινόπωρο του περασμένου έτους, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να παραγγείλει το πιο δημοφιλές μοντέλο «ΑΚ» των τελευταίων δεκαετιών, το AK-74. Η απόφαση του Υπουργείου Άμυνας ελήφθη με γνώμονα ότι σε κάθε Ρώσο στρατιωτικό αντιστοιχούν 17 (!) καλάσνικοφ, διασκορπισμένα σε αποθήκες και σε στρατόπεδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποθέματα της Ρωσίας σε «AK» αρκούν για άλλα 15 - 20 χρόνια.

Το αυτόματο καλάσνικοφ σχεδιάστηκε το 1947 κι εντάχθηκε στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις το 1949. Γρήγορα, έγινε παγκόσμια γνωστό και σήμερα είναι το πιο διαδεδομένο μικρό φορητό όπλο στον κόσμο. Στον πλανήτη μας κυκλοφορούν από 70 έως 105 εκατομμύρια όπλα, διαφόρων εκδόσεων του αυτομάτου καλάσνικοφ, και το όπλο έχει ενταχθεί επιχειρησιακά σε 55 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Αφρική, από καιρό ονομάζεται «όπλο της ελευθερίας» και μάλιστα το «καλάς» διακοσμεί το εθνόσημο της Μοζαμβίκης και της Ζιμπάμπουε.

Πηγή: Russia Beyond the Headlines


http://www.zougla.gr/kosmos/article/o-8rilos-tou-kalasnikof

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου