Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Καταδικασμένη σε θάνατο η Κοινωνική Ασφάλιση


Ο Στουρνάρας εξακολουθεί να επιμένει πως η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων θα είναι εθελοντική και να αρνείται να πει τι εισηγείται ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών. Μιλώντας στην εκπομπή του Παπαχελά είπε: «Δεν είναι σκόπιμο να πω αυτή τη στιγμή ποιος μπαίνει και ποιος δεν μπαίνει.
Αυτό που πρέπει να τονίσω είναι ότι είναι εθελοντική διαδικασία. Το ποιος θα μπει είναι καθαρά δικό του θέμα. Δεν θα δοθεί καμία εντολή τώρα, είναι καθαρά θέμα των ΔΣ (των ασφαλιστικών ταμείων) εάν θέλουν να μπουν. Υπάρχει μια επιχειρηματική απόφαση, μια προσφορά, θα την κρίνουν και θα αποφασίσουν. Επειδή τα ταμεία είναι μέρος της γενικής κυβέρνησης , όσον αφορά το χρέος δεν έχει κάποια σημασία, έχει όμως σημασία για την πίεση της αγοράς».

Ξέρουμε πολύ καλά, όμως, πως τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν την καβάτζα. Αν ο στόχος που έχει τεθεί (μυστικά) από το Eurogroup, κατ’ απαίτηση του ΔΝΤ, για την επαναγορά ομολόγων δεν πιαστεί από τη συμμετοχή των τραπεζών και των hedge funds, τότε θα βάλουν χέρι στα («κουρεμένα») ομόλογα που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια και άλλοι φορείς. Μπορεί να λένε ότι αυτά τα ομόλογα είναι γύρω στα 7 δισ., με βάση όμως τα δεδομένα των Ταμείων, αν το «κούρεμα» ήταν 50%, μόνο τα ομόλογα που έχουν τα Ταμεία πρέπει να είναι διπλάσια. Εχουν, λοιπόν, μια πάρα πολύ καλή καβάτζα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν στο βαθμό που τη χρειαστούν (τις επόμενες μέρες θα το ξέρουμε, δεδομένου ότι η διαδικασία είναι εξπρές).

Το ότι αυτή είναι η κυβερνητική στρατηγική φάνηκε από την προθυμία που έδειξε ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος να βάλει το ίδρυμα στην επαναγορά, «κουρεύοντας» εκ νέου, στο ένα τρίτο της τιμής τους μάλιστα, τα ομόλογα που δόθηκαν στα Ταμεία μετά το PSI. Mάλιστα, αυτό βγήκε και το είπε σε τηλεοπτική εκπομπή, χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα με τον Στουρνάρα: ότι τα αποθεματικά δεν έχουν καμιά σημασία, δεδομένου ότι το κράτος εγγυάται την καταβολή των συντάξεων (όχι όμως και το ύψος τους, όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί).

Δεν έμεινε μόνο στην τηλεοπτική του εμφάνιση ο Σπυρόπουλος, αλλά επανήλθε την επομένη με γραπτή ανακοίνωση, απαντώντας σε δημοσίευμα ιστοσελίδας: «Από την πλευρά μας υπογραμμίζουμε ότι στο ερώτημα που τέθηκε για την επαναγορά ομολόγων η απάντηση της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ήταν ξεκάθαρη καθώς πιστεύουμε ότι το συμφέρον του Ιδρύματος είναι συνδεδεμένο και ταυτισμένο με την βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Οι βασικότεροι λόγοι για την απόφαση αυτή, σχετίζονται αφενός με το γεγονός ότι τα ομόλογα που κατέχει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα αρχίσουν να λήγουν (δηλαδή να αποπληρώνονται από το κράτος) μετά το 2024 και αφετέρου με το διανεμητικό χαρακτήρα του ΙΚΑ, που καθορίζει ότι η βιωσιμότητα του Ιδρύματος κρίνεται αποφασιστικά από τις εισροές και τις εκροές του και όχι από το αποθεματικό κεφάλαιο των σημερινών του ομολόγων».

Το ένα ψέμα πάνω στο άλλο. Πρώτον, όταν γίνονται αναλογιστικές μελέτες, αυτές κάνουν προβολή στα μελλοντικά έσοδα, οπότε τα αποθεματικά έχουν μεγάλη σημασία. Χωρίς αποθεματικά η αναλογιστική προβολή θα δείξει έλλειμμα πιο πριν και επομένως θα γίνει μείωση των συντάξεων και των άλλων ασφαλιστικών παροχών. Δεύτερο, με βάση το Μνημόνιο-2 απαγορεύεται κάθε κρατική ενίσχυση προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ολες οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι «δημοσιονομικά ουδέτερες» αναφέρεται. Ακόμα και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 μονάδες θα γίνει όχι σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά σε βάρος του προϋπολογισμού του ΙΚΑ. Επομένως, ό,τι χάνεται από τα αποθεματικά, χάνεται από τις συντάξεις.

ΥΓ1: Οι τιμές που προσφέρθηκαν από το ελληνικό δημόσιο για την επαναγορά των ομολόγων κυμαίνονται από 32,2% μέχρι 40,1% της ονομαστικής τους αξίας. Πάνω, δηλαδή, από τη διακύμανση της συνεδρίασης της 23ης Νοέμβρη (25%-35%), που αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup. Και βέβαια, αυτό έγινε σε συνεννόηση με το Eurogroup, μετά από παρασκηνιακά παζάρια με τραπεζίτες κατόχους ομολόγων, που ζήτησαν ένα παραπάνω ποσοστό, της τάξης του 5%-7%. Οι δυο τράπεζες που θα κάνουν τη δουλειά, η Deutsche Bank και η Morgan Srtanley, θα πάρουν νταβατζιλίκι μέχρι και 11,7 εκατ. ευρώ, ενώ το δικηγορικό γραφείο Cleary, Gottlieb, Steen & Hamilton θα πάρει αμοιβή μέχρι και 700.000 ευρώ!

ΥΓ2: Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε, ότι την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα συζητηθεί πρόταση νόμου που έχει καταθέσει από τον Ιούλη, για τη δημιουργία «Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών», στο οποίο θα συγκεντρώνεται ποσοστό από τα έσοδα του δημοσίου από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Την πρόταση νόμου έχει κάνει δεκτή ο Βρούτσης, ενώ ο Μανιάτης δήλωσε ότι αυτή «διασφαλίζει τη διαρκή βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες». Εχει και η κοροϊδία όρια. Δεν αναφερόμαστε μόνο στο ότι ακόμα δεν έχουν γίνει ούτε οι έρευνες για τα πιθανά κοιτάσματα, αλλά και στο γεγονός ότι με το Μνημόνιο-2, όπως προαναφέρθηκε, απαγορεύεται κάθε κρατική επιδότηση στην Ασφάλιση. Επιπρόσθετα, έχει θεσπιστεί πλέον, ότι όλα τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις συν τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πηγαίνουν υποχρεωτικά για την αποπληρωμή του χρέους (θα δεσμεύονται στον περιβόητο ειδικό λογαριασμό).

ΚΟΝΤΡΑ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

http://www.zougla.gr/blog/article/645878

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου