Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Εκχωρούν στις εφορίες τα ανείσπρακτα ενοίκια


«Δώρο» στο Κράτος εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα ενοικιάζουν αλλά δεν εισπράττουν ούτε περιμένουν να εισπράξουν ενοίκια. Υπολογίζεται ότι έως τώρα το 20% των ενοικίων έχει παραχωρηθεί στις εφορίες. Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, αν θέλουν, οι διευθυντές των εφοριών μπορούν να πιάσουν τους κακοπληρωτές ενοικιαστές, ωστόσο είναι δύσκολη η διασταύρωση των στοιχείων.


Ουσιαστικά, όμως, δημιουργείται ένας «φορολογικός Τειρεσίας», καθώς οι εφοριακοί, έχοντας τη λίστα με τα εκχωρημένα ενοίκια, διαθέτουν τα ονόματα των κακοπληρωτών και σε οποιαδήποτε συναλλαγή μπορούν να ζητήσουν τα χρήματα αυτά ή να αρνούνται να δώσουν φορολογική ενημερότητα. Όπως αναφέρει, επίσης, η «Ημερησία», μπορούν να τα μεταφέρουν στην ετήσια φορολογική επιβάρυνση των κακοπληρωτών ή να τα εντάξουν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Από την άλλη, οι περίπου 150.000 ιδιοκτήτες καταστημάτων, γραφείων και κατοικιών δεν μπορούν πλέον να περιμένουν πως θα εισπράξουν ενοίκια, γι' αυτό και συμπληρώνουν τα έντυπα εκχώρησης προκειμένου να γλιτώσουν τη φορολόγησή τους.

Σημειώνεται ότι από τους περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες που δήλωναν εισοδήματα από ενοίκια, σήμερα σχεδόν 300.000 έχουν βγει εκτός, αφού τα ακίνητά τους είναι ξενοίκιαστα. Από τους υπόλοιπους 700.000, ποσοστό 20%, δηλαδή 140.000-150.000 χιλιάδες, αναγκάζονται πλέον να εκχωρούν τα ενοίκια, αφού σε αντίθετη περίπτωση το φέσι θα είναι διπλό: και δεν θα εισπράξουν τα μισθώματα, και θα αναγκαστούν να πληρώσουν φόρο για εισοδήματα που δεν έχουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι μισοί σχεδόν ιδιοκτήτες δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν τους πολλούς φόρους που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία.
http://www.zougla.gr/money/article/ekxoroun-stis-efories-ta-anisprakta-enikia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου