Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Μάχη για την κουτάλα. της.........εξιυσίας!!!!



Αναδιάταξη της σοσιαλδημοκρατίας
Τη δημιουργία μόνιμου «Φόρουμ διαλόγου της Κεντροαριστεράς» προωθούν από την πλευρά τους οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ με τη συμμετοχή πρώην στελεχών των δύο κομμάτων και άλλων κινήσεων της λεγόμενης «κεντροαριστεράς». Με στόχο να παίξουν ρόλο τρίτου πόλου ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και να παραμείνουν ταυτόχρονα ισχυρό ανάχωμα, για τη χειραγώγηση του λαού, οι Βενιζέλος και Κουβέλης προετοιμάζουν το έδαφος για συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.
Ο Ε. Βενιζέλος, ενόψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το Φλεβάρη, έχει απευθύνει «ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής» στη ΔΗΜΑΡ, αλλά και σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν δημιουργήσει «πολιτικές κινήσεις», επιδιώκοντας να μετατρέψει τις συνεδριακές διαδικασίες σε «αφετηρία» για την αναπαλαίωση της σοσιαλδημοκρατίας μέσω της«συνεργασίας της κεντροαριστεράς».
Την Τρίτη, η ΔΗΜΑΡ, μετά από πρωτοβουλία του Φ. Κουβέλη, θα παρουσιάσει «κείμενο» για «βάση διαλόγου με τις εκτός Βουλής δυνάμεις της κεντροαριστεράς», με στόχο την «επαναχάραξη των ορίων Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς».

Στα πλαίσια της αναδιάταξης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, ήδη έχει συγκροτηθεί «φόρουμ διαλόγου» με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και άλλων Κινήσεων (Κοινωνικός Σύνδεσμος, Πολιτεία 2012, Π80, Μεταρρυθμιστές, Πρωτοβουλία Β κ.ά.), στο οποίο αναζητείται η «φόρμουλα» για ανοιχτή συνεργασία ή τη δημιουργία νέου κόμματος.
Οι προτάσεις που εξετάζονται είναι η δημιουργία μιας ελληνικής «Ελιάς» στα πρότυπα της εκλογικής συνένωσης της «κεντροαριστεράς» στην Ιταλία, όπου οι σχηματισμοί που θα μετέχουν θα διατηρούν την «κομματική αυτονομία» τους αλλά θα κατέρχονται μαζί σε εκλογικές αναμετρήσεις. Επίσης, έχει προταθεί και η διενέργεια ενός συνεδρίου παρόμοιου με αυτό που έγινε «στο Επινέ της Γαλλίας το 1971» και οδήγησε στην ανοιχτή συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος με την Αριστερά και στη συνέχεια στην άνοδο του Μιτεράν στην εξουσία.
Στις διεργασίες στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, αναμένεται να πάρουν ενεργό μέρος πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (Αν. Διαμαντοπούλου, Ηλ. Μόσιαλος, Αλ. Παπαδόπουλος, Γ. Φλωρίδης, Θ. Πάγκαλος κ.ά.). Ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να παίξει και ο Αν. Λοβέρδος μετά τη δημιουργία της πολιτικής Κίνησης «ΡΙΚΣΣΥ».
Τα συγκεκριμένα στελέχη, ωστόσο, δεν αποκλείεται να κινηθούν και προς τον Αντ. Σαμαρά, στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος και καλέσει σε «συστράτευση» για την «υπεράσπιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας».

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ
Στον άλλο πόλο, βασική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κυριαρχήσει στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς, σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να διασφαλίσει κυβερνητική πλειοψηφία. Με δεδομένη την προεκλογική μετακίνηση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας και οι Δραγασάκης, Γλέζος, Μηλιός, Σταθάκης, βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ανοιχτή επικοινωνία με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Λ. Κατσέλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Χρ. Παπουτσής κ.ά.), προκειμένου στην πορεία να στηρίξουν ή ακόμα και να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν τις εξελίξεις και στους ΑΝΕΛ, αφού ο Αλ. Τσίπρας φροντίζει να διατηρεί «ζεστές» σχέσεις με τον Π. Καμμένο, μέσω «κοινών πρωτοβουλιών» στη Βουλή. Συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα δύο κόμματα, εκτός από το «αντιμνημονιακό ρεπερτόριο», αποτελούν οι κοινές αναφορές τους για «υποτέλεια» της συγκυβέρνησης στη Γερμανία, καθώς και η τακτική επίκληση του μείγματος διαχείρισης της κρίσης στις ΗΠΑ, από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
"Ρ"16122012 

http://xristosbellos.blogspot.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου