Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ανησυχία προκαλούν οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες στην Κίνα. (Ζήτω το ΚΚ Κίνας)!



Η Κίνα αποτελεί την δεύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως αυτή την στιγμή. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από ινστιτούτο προσκείμενο στην Κινεζική Κεντρική Τράπεζα, είναι και η πρώτη χώρα στον κόσμο με το μεγαλύτερο χάσμα ανισοτήτων μεταξύ φτωχών και πλουσίων.




Συγκεκριμένα, ο συντελεστής Gini έφτανε το 2010 το 0,61, όπως υποστηρίζει το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας για τα Εισοδήματα των Νοικοκυριών. Η μηδενική τιμή του εν λόγω συντελεστή αντιπροσωπεύει μια κοινωνία τέλειας ισότητας όπου όλοι διαθέτουν το ίδιο εισόδημα, ενώ η τιμή 1 έναν κόσμο όπου όλα τα εισοδήματα είναι συγκεντρωμένα στα χέρια ενός και μόνο προσώπου.
«Αυτή τη στιγμή οι διαφορές εισοδήματος ανάμεσα στα νοικοκυριά στην Κίνα είναι τεράστιες», σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον εν λόγω οργανισμό που συστάθηκε ουσιαστικά από το Ινστιτούτο Έρευνας για την Οικονομία, το οποίο εξαρτάται από την κεντρική τράπεζα. «Συντελεστές Gini που φτάνουν το 0,61 είναι σπάνιοι στον κόσμο», υπογραμμίζουν οι ερευνητές. Η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία για το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς, το οποίο αντιμετωπίζει τακτικά ταραχές που προκαλούνται από τη διαφθορά των τοπικών στελεχών του. Ο δείκτης, ο οποίος αναπτύχθηκε από τον Ιταλό στατιστικολόγο, Κοράντο Τζίνι, θεωρείται ιδιαίτερα «ευαίσθητο» δεδομένο, ειδικά για μία κυβέρνηση σαν της Κίνας έχει επιλέξει να μην τον δημοσιοποιήσει εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.Ο τελευταίος επίσημος δείκτης Gini για την Κίνα χρονολογείται από το 2000 και έφτανε τότε το 0,412. Ο αριθμός 0,61 τοποθετεί τη χώρα επικεφαλής σ' ένα πίνακα με 16 άλλες χώρες που η Παγκόσμια Τράπεζα κατέταξε βάσει του συντελεστή Gini με βάση την ίδια χρονιά, το 2010. Για το έτος 2008, ο πίνακας της Παγκόσμιας Τράπεζας περιλάμβανε 47 χώρες και από αυτές η μεγαλύτερη ανισότητα επικρατούσε στην Ονδούρα, που είχε συντελεστή Gini 0,613. Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα «Global Times», η οποία αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμά της στην έρευνα, το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς στην Κίνα έχει φτάσει σε εξαιρετικά «ανησυχητικό» επίπεδο. 
http://www.zougla.gr/kosmos/article/anisixia-prokaloun-i-terasties-kinonikes-anisotites-stin-kina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου