Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Πρόχειρο σχόλιο στην ομιλία του Νίκου Βούτση στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.



Πρόχειρο σχόλιο προ κειμένου. Το Οδόφραγμα συμφωνεί απόλυτα με το πολιτικό πλαίσιο, την ουσία του και τον τρόπο που τα έθεσε ο Νίκος Βούτσης  για δύο λόγους:
1) Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να στραφεί Δεξιά γιατί δεν υπάρχουν οι υλικοί όροι ύπαρξης Σοσιαλοδημοκρατικού κόμματος (Βλ. παράρτημα 1). 
Αν κάνει δεξιά στροφή και να πάρει την εξουσία θα καταρεύσει η κοινωνική βάση στήριξής του σε ελάχιστο χρόνο - πολύ γρηγορότερα από του ΠΑΣΟΚ.
2) Μια αριστερή Κυβέρνηση στην Ελλάδα για να αποφύγει τους <<ποικιλόμορφους γεωπολιτικούς κινδύνους>> θα πρέπει να ακροβατεί ανάμεσα στον γκρεμό και την άβυσσο (Βλ. παράρτημα 2). Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που λέμε κριτικά στο ΚΚΕ, ότι και να μην υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε η αριστερά να τον εφεύρει.
Η διαφοροποίησή μας εστιάζεται στο <<οργανωτικό πλαίσιο>> και ιδιαίτερα στη <<θερμή και άκριτη>> υποδοχή των Πασόκων στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το Οδόφραγμα θεωρούσε σωστή πολιτικά την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών σ΄ένα σφικτό οργανωτικά σχήμα, σαφώς οριοθετούμενο, με αρχή, μέση και τέλος, αλλά ταυτοχρόνως κινηματικό και με αποσαφηνισμένες τις Κυβερνητικές στρατηγικές . 
Όμως, αυτή η άποψή μας άποδεικνύεται λανθασμένη γιατί σήμερα ακυρώνεται ο ζωτικός της πυρήνας στην πράξη, από δύο κυρίως λόγους:
1)Το προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ πολιτικό προσωπικό είναι αποτυχημένο, ανίκανο κι αδίστακτο. Επί σειρά ετών υποστήριξαν χωρίς την παραμικρή ένσταση τις αντιαναπτυξιακές και αντιλαϊκές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ(πχ Ολυμπιάδα). Πώς είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να οικοδομήσουν κάτι άλλο; Πολλοί από αυτούς ζητούν έναν άλλο γύρο εξουσίας, λίγοι την κολυμβρήθα του Σιλωάμ. Πάντως και οι δύο ομάδες <<σέρνουν>> μαζί τους λαμόγια που επάνδρωναν το σύστημα διαπλοκής (παραδικαστικά, νομικά, επιστημονικά  επικοινωνιακά κλπ). Τί μπορεί να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα από αυτούς;  Το σύστημα διαπλοκής - πάρτε το είδηση  - πεθαίνει! Δεν το θέλουν ούτε οι καπιταλιστές του ΔΝΤ και της ΕΕ.

 Ποιοί και γιατί θέλουν  το σύστημα διαπλοκής να πάρει μαζί του τον ΣΥΡΙΖΑ στο χαμό;

2) Το μεγαλύτερο τμήμα των Πασόκων που συστρατεύτηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, συστρατεύτηκαν μόνο οργανωτικά, δεν άλλαξαν στο παραμικρό την κοσμοαντίληψή τους και το έπραξαν για να διατηρήσουν την σχέση τους με τη νομή της εξουσίας (πελατειακό κράτος). Πολλούς από αυτούς το λαϊκό κίνημα και οι αγωνιστές τους είχαν απέναντί τους κατά το παρελθόν και ορισμένους ακόμη και τώρα. Το γεγονός αυτό αποδυναμώνει την κινηματική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως, γιατί χάνεται λόγω της παρασιτικής ιδεολογίας το ηθικό πλεονέκτημα από τις κομματικές οργανώσεις και τις παρεμβάσεις στο λαό και το κίνημα.

Καληνύχτα ή καλημέρα σύντροφοι ή κύριοι;

Οδόφραγμα κριτικής

12:18 Νίκος Βούτσης, βουλευτής Α΄Αθήνας: Μίλησε για την κοινωνικο-ταξική σύγκρουση με τις δυνάμεις που κυβερνούν. Η σύγκρουση είναι πανευρωπαϊκή. Αφορά το μέλλον της αρχιτεκτονικής της ΕΕ που πρέπει να ανατραπεί και να οικοδομηθεί η Ευρώπη των λαών. Οι κίνδυνοι για πώς θα βαδίσουμε ως Αριστερά από δω και πέρα είναι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Η αντικαπιταλιστική στρατηγική είναι η βάση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς. Να πάρει ρίσκα η Αριστερά, χωρίς να σεχταριστούμε τώρα που χρειάζζεται άνοιγμα μέσα σεόλο το λαό για να εκφραστεί και στο επίπεδο της διακυβέρνησης.  Είναι αδιανόητο να υπονοείται, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ μετατοπίζεται δεξιά. Όποιος θέλει να το πει καθαρά μέσα σ' αυτή την αίθουσα. Η συνθετική ικανότητα όλων χρειάζεται για να πετύχουμε στην επαφή με τον κόσμο. Όχι στην εσωστρέφεια και τη μιζέρια για να ανταποκριθούμε στον ιστορικό μας ρόλο.

http://www.left.gr/article.php?id=14846

Οδόφραγμα κριτικής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου