Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Με πρόσχημα ανύπαρκτους τυπικούς λόγους απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού


Με μια προκλητική απόφαση, το Τριμελές Εφετείο Πειραιά απέρριψε, για τυπικούς λόγους (!), την αίτηση που κατέθεσε προ μηνών ο Σάββας Ξηρός για κατ’ οίκον νοσηλεία του λόγω των πολύ σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.


Το δικαστήριο, σε συντασσόμενο απόλυτα με την εκδικητική συμπεριφορά που τόσες φορές έχει επιδείξει το κράτος, απεφάνθη ότι η αίτηση δεν μπορεί να γίνει δεκτή και να εξεταστεί στην ουσία της, διότι δεν πραγματοποιήθηκε διαρκούσης της νοσηλείας του κρατούμενου σε νοσοκομείο. Να θυμίσουμε εδώ, για το ιστορικό της υπόθεσης, πως με προγενέστερη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, είχε δοθεί στον Σάββα Ξηρό δυνατότητα νοσηλείας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονικής για 5 μήνες. Στο νοσοκομείο όμως έμεινε μόνο εννέα ημέρες και διώχθηκε άρον-άρον ξανά για τις φυλακές Κορυδαλλού, μετά τη συνεχή πίεση της αστυνομίας ότι αδυνατούσε να τον φυλάξει.

Με την εκφώνηση της υπόθεσης ο εισαγγελέας εξέφρασε αμέσως τη γνώμη ότι η αίτηση «δεν είναι τύποις νόμιμη», ενώ ταυτόχρονα κατ’ επανάληψη παραδεχόταν ότι όντως η κατάσταση της υγείας του κρατούμενου έιναι σοβαρή και όντως χρειάζεται προσοχή! «Αν δε δεχτείτε την αίτησή του, του αφαιρείτε ένα δικαίωμα για λόγους που δεν εξαρτιόνταν από τον ίδιο» επεσήμανε η συνήγορος Αννυ Παπαρρούσου. «Αλλωστε, σε αντίστοιχες υποθέσεις με κρατούμενους “κοινούς θνητούς” το βάσιμο της αίτησης δεν αμφισβητήθηκε ποτέ».

«Καλώς ή κακώς, ανήκουμε στην ΕΕ», ξεκίνησε ο Σπύρος Φυτράκης. «Η Ελλάδα καταδικάστηκε στην περίπτωση του Σάββα Ξηρού για βασανισμούς και παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) από το ΕΔΔΑ. Ορθώς το προηγούμενο δικαστήριο έστειλε τον Σάββα στο νοσοκομείο. Δεν ευθύνεται όμως ο ίδιος για την επιστροφή του στις φυλακές». «Η αίτηση είναι απόλυτα νόμιμη», κατέληξε. «Σειρά παρανομιών του κράτους κατέστησαν αδύνατη τη συνέχιση της νοσηλείας του. Την καταχρηστική και παράνομη συμπεριφορά της διοίκησης του νοσοκομείου, η οποία παραβίασε την απόφαση του δικαστηρίου επικαλείται ουσιαστικά ο εισαγγελέας. Αλλωστε, αν το δούμε και εντελώς θεωρητικά το ζήτημα, ο Σάββας εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο των φυλακών. Αρα η αίτηση είναι καθ’ όλα νόμιμη. Το Πλημμελειοδικείο συμμορφώθηκε στην απόφαση του ΕΔΔΑ. Κάν’τε κι εσείς το ίδιο».

Η έδρα έδειξε μια σχετική αμηχανία συσκεπτόμενη πίσω από τους φακέλους και ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται ν’ απαντήσει σε λίγο επί του νομίμου της αιτήσεως. Με την επάνοδο των δικαστών μετά τη διακοπή, ο πρόεδρος εν είδει ανακοίνωσης είπε ότι η αίτηση απορρίπτεται κατά πλειοψηφία ως τυπικά μη νόμιμη, γιατί «για να εισαχθεί και να εξεταστεί επί της ουσίας έπρεπε να είναι σε διάρκεια η νοσηλεία»! Πραξικοπηματικά, δε, γεγονός που μόνο ως εκδήλωση ενοχής μπορεί να ερμηνευτεί, άρχισε να εκφωνεί την επόμενη υπόθεση. «Νίπτετε τας χείρας σας», είπε η Αν. Παπαρούσου. «Θα τα ξαναπούμε στο ΕΔΔΑ», συμπλήρωσε ο Σπ. Φυτράκης.

Σε όποιον παρακολούθησε τη διαδικασία δεν έμεινε η παραμικρή αμφιβολία ότι επρόκειτο για μια διατεταγμένη απόφαση, στην οποία διαφώνησε ένας δικαστής. Μια απόφαση με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο. Επέλεξαν να μην μπουν στην ουσία, γιατί τότε δε θα μπορούσαν να πουν τίποτα. Εμειναν στον τύπο, τον οποίο μάλιστα εφάρμοσαν κατά το δοκούν. Εχεις έναν άνθρωπο που βασανίζεται καθημερινά στη φυλακή, που άλλο δικαστήριο του διέκοψε την ποινή για να νοσηλευτεί, αλλά νοσηλεία δεν έγινε, όχι με δική του ευθύνη, που δίπλα στα τόσα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε προστέθηκε και η σκλήρυνση κατά πλάκας, και εσύ, το ανεξάρτητο –υποτίθεται– δικαστήριο, του λες ότι δεν εξετάζεις καν την αίτησή του. Εντάξει, καταλάβαμε, κύριοι εφέτες του Πειραιά. Στην κατηγορία των τρομοδικείων ανήκετε, όταν εξετάζετε υποθέσεις με πολιτικό υπόστρωμα.

ΚΟΝΤΡΑ

http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=18291&pos=4&cat_id=48

http://www.zougla.gr/blog/article/650915

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου