Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ο Αλέξης Τσίπρας: «Τους προκαλούμε να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο»


Απάντηση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου και μετάβασης σε ένα αναλογικότερο σύστημα ή ακόμα και στην απλή αναλογική. Στην σημερινή του ομιλία στους Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε την συγκυβέρνηση να αλλάξει το εκλογικό σύστημα και να φέρει την απλή αναλογική.


«Τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για την απλή αναλογική. Τους προκαλούμε να την φέρουν αύριο το πρωί. Και να ξέρουν, ότι και να κάνουν το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δυναμώσουν το πόθο του λάου μας για μια μεγάλη πολιτική ανατροπή. Με τερτίπια και με κόλπα δεν ανατρέπεται αυτή η μεγάλη νίκη του λαού μας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας που σημείωσε πως η νίκη έρχεται για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ και όσο μεγαλύτερη θα είναι αυτή η νίκη και η νέα κυβερνητική πλειοψηφία που θα προκύψει, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η δυνατότητα της Ελλάδας να ξαναδιεκδικήσει, να διαπραγματευτεί, να πετύχει.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας ξόρκισε και πάλι τις φωνές που κάνουν λόγο για «έλλειψη πείρας και κυβερνητικού βάθους» στον ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ δηλώνοντας έτοιμος να πιάσει το τιμόνι της χώρας και να χαράξει ρότα μακριά από την μνημονιακή τρικυμία, «εμείς είμαστε έτοιμοι από καιρό να αναλάβουμε αυτή την ιστορική ευθύνη και είμαστε βέβαιοι ότι με την υποστήριξη λαού θα πετύχουμε» τόνισε στέλνοντας μήνυμα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση και για τα ζητήματα της καθημερινότητας καταγγέλλοντας πως το πολιτικό κατεστημένο και το πολιτικό προσωπικό είναι ποτισμένα μέσα στη διαφθορά και τη διαπλοκή, «ένα πολιτικό κατεστημένο όμως που καταρρέει κι ένα κράτος εκτάκτου ανάγκης που έχουν στήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, με τα δεκανίκια του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ» όπως είπε.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, όπως την περιέγραψε ο Α. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ όπως είπε ο Πρόεδρος του προτείνει:
Την κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων (Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, Fast Track κ.λ.π.) και των προκλητικών φοροαπαλλαγών, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε χώρα ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, με αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιων ποσών φόρου.

Ειδικούς, αυξημένους φορολογικούς συντελεστές για τις Τράπεζες.

Αλλαγή της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων, αφενός μέσω της ενίσχυσης των εσόδων από δίκαιους άμεσους φόρους, αφετέρου μέσω της μείωσης των έμμεσων φόρων.

Μείωση του ανώτατου συντελεστή του ΦΠΑ 23%. Χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής (ψωμί, γάλα, ζυμαρικά κλπ), της εστίασης, των παιδικών τροφών, των ειδών προσωπικής ανάγκης των ατόμων με αναπηρία, των προϊόντων πολιτισμού και γνώσης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Φόρο Μεγάλης Περιουσίας με τον οποίο θα φορολογηθεί η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, καταθέσεων τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών, που βρίσκονται στην Ελλάδα και όσων κάνουν δήλωση στην Ελλάδα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (αφού ληφθεί υπόψη και η φορολόγησή τους εκεί).

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα δεσμεύτηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ θα προχωρήσει στην κατάργηση «όλων των άδικων και κοινωνικά βάρβαρων μνημονιακών χαρατσιών, όπως το περίφημο χαράτσι της ΔΕΗ, της εισφοράς αλληλεγγύης κλπ». Σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ είπε ο Αλέξης Τσίπρας είναι η προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων από χρέη στην εφορία και ο καθορισμός ανώτατου ορίου, για μηνιαία καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων που θα είναι ποσοστό, στο ΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ που απομένει, αν αφαιρεθούν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και το ποσό ενοικίου.

Μιλώντας νωρίτερα στον AΡΤ FM 90,6 o Γιάννης Μπαλάφας έκανε λόγο για κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ που θα ξεδιπλωθεί από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, ενώ ο Γραμματέας της ΚΟ Νίκος Βούτσης στην εισήγηση του σημείωσε πως το αμέσως προσεχές διάστημα πρέπει να οργανωθεί η συμπαράσταση και η στήριξη, «η αλληλεγγύη σε όλους όσους διώκονται είτε λόγω της αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν στα φορολογικά βάρη και τα χαράτσια, είτε γιατί συμμετείχαν σε κινήσεις πολιτικής ανυπακοής για τα διόδια», ο ίδιος μάλιστα ζήτησε να δυναμώσει ο αγώνας και η αλληλεγγύη προς όσους απειλούνται με μαζικές απολύσεις με βάση «το Νόμο περί “κινητικότητας”» και τη σχετική εγκύκλιο Μανιτάκη.

http://www.zougla.gr/politiki/article/o-aleksis-tsipras-tous-prokaloume-na-alaksoun-ton-eklogiko-nomo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου