Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Πρωτότυπο δίκτυο κομποστοποίησης από Καλαματιανούς


Οι πράσινες καινοτόμες ιδέες μπορούν κάλλιστα να είναι made in Greece! Αυτό απέδειξαν δύο εκ Καλαμάτας ορμώμενοι νέοι, που επελέγησαν στον διαγωνισμό Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μεταξύ των δεκαέξι πιο ρηξικέλευθων projects, με μια πρόταση για τη σύσταση ενός πρωτότυπου δικτύου κομποστοποίησης.


Ο 23χρονος Γιάννης Μουργής, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ, και ο 24χρονος συντοπίτης του Κωνσταντίνος Κουλοχέρης, φοιτητής Δημοσιογραφίας σήμερα στο Λονδίνο, έχοντας ζήσει στο «πετσί» τους τις επιπτώσεις της ανορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων, ξεκίνησαν από το 2009 έρευνα με τη βοήθεια συμπατριωτών τους (Σταυρούλα Μπουλανίκη, Βασίλης Ραδιώτης, Σταυρούλα Τσίχλη, Θόδωρος Νικολακόπουλος). "Ηταν η καθημερινή κατάσταση που με κινητοποίησε", ομολογεί ο Κωνσταντίνος από το Λονδίνο. "Διαπιστώνω, όμως, ότι περιβαλλοντικά ζητήματα υφίστανται παντού: και ο Τάμεσης, για παράδειγμα, ρυπαίνεται από αστικά απόβλητα".

Υπενθυμίζουμε ότι τα σκουπίδια αποτελούν μείζον πρόβλημα στη μεσσηνιακή πόλη, καθώς μεταφέρονταν στην περίφημη τοποθεσία Μαραθόλακκα στον Ταΰγετο, επί πολλά έτη. Σύμφωνα με γεωλογικές μελέτες, ο Ταΰγετος είναι η πλέον ακατάλληλη επιλογή για εγκατάσταση ΧΑΔΑ, αφού το υπέδαφος είναι πορώδες και οτιδήποτε απορρίπτεται στο βουνό περνάει άμεσα στον υδροφόρο ορίζοντα, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο το σύστημα υδροδότησης της πόλης όσο και τον ποταμό Νέδοντα. Για τους παραπάνω λόγους σχηματίστηκαν κινήσεις πολιτών που διεκδίκησαν το κλείσιμο της χωματερής και την εξεύρεση λύσης στο χρόνιο πρόβλημα. 
Πηγή: eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου