Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΜΕ;


Toυ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΩΡΑΚΗ*
Με έκπληξη και απογοήτευση τον τελευταίο καιρό παρατηρώ μία σειρά δηλώσεων και αρθογραφήσεων από την μεριά μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που απαξιώνουν έως θεωρούνβλαβερή μία σύγκλιση με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι παραπάνω απόψεις είχαν ως αφορμή την προσθήκη που κατέβασε το Αριστερό Ρεύμα και η Αριστερή Ανασύνθεση στο κείμενο της Συνδιάσκεψης. Σίγουρα είναι θεμιτό και καλοδεχούμενο να υπάρχουν μία σειρά από διαφορετικές απόψεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα όμως το ζήτημα είναι η ανταλλαγή επιχειρημάτων να γίνεται μέσα σε πραγματικό πλαίσιο και όχι σε φανταστικό μόνο και μόνο για να θεμελιώνεται διαφωνία.
Πριν την συνδιάσκεψη αλλά και μετά αναπαράγονται θέσεις που στρεβλώνουν τόσο τον στόχο όσο και το ίδιο το νόημα της παραπάνω προσθήκης. Το πρώτο πράγμα που άκουσα είναι πως η προσθήκη θέτει ως προϋπόθεση για κυβέρνηση της Αριστεράς την συνεργασία με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πρόκειται φυσικά περί διαστρέβλωσης αφού η προσθήκη αναφέρει απλά πως η συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς (κυρίως ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) παίζει καταλυτικό ρόλο στην δημιουργία αποτελεσματικής κυβέρνησης της Αριστεράς. Με άλλα λόγια δεν αναφέρει πουθενά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ικανός από μόνος του να σχηματίσει ικανή κυβέρνηση αλλά ότι η τελευταία μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική προερχόμενη από μία συμπαράταξη της Αριστεράς.
Το δεύτερο αποπροσανατολιστικό επιχείρημα που ακούστηκε ήταν πως η προσθήκη επιχειρεί μονόπλευρο άνοιγμα σε ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ αφήνοντας απέξω τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Παραθέτω αυτούσιο το σημείο της προσθήκης (οι υπογραμμίσεις δικές μου) ώστε να διαλυθούν και οι τελευταίες αμφιβολίες: Η υπόθεση της κοινής δράσης, της συνεργασίας και της συμπαράταξης όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και πρώτα απ’ όλα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν είναι μια υπόθεση απλών εκφωνήσεων(…). Το ότι γίνεται συγκεκριμένη αναφορά λοιπόν σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΣΥΑ δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση τον αποκλεισμό των υπόλοιπων κομματιών της Αριστεράς.
Τέλος αναπαραγόταν η άποψη πως η προσθήκη προσπαθεί να βάλει φρένο στους ανθρώπους που αποδεσμεύονται από τον δικομματισμό και μας πλησιάζουν. Φυσικά κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει αλλά είναι και οξύμωρο. Δεν είναι δυνατόν να σχηματίσεις κυβέρνηση της Αριστεράς αν δεν απεγκλωβίσεις και φέρεις στους κόλπους σου το μεγαλύτερο μέρος του 80% που κάποτε ψήφιζε τον δικομματισμό. Ευτυχώς βέβαια είναι πλέον κτήμα και κοινή αντίληψη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ πως άλλο είναι ο απλός κόσμος που μας προσεγγίζει ειλικρινά με διάθεση συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης του νέου φορέα και άλλο είναι τα διάφορα πρώην στελέχη του δικομματισμού που το μόνο που επιζητούν από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αναπαραγωγή αστικών στρεβλώσεων με στόχο την εξουσία.
Όλα τα παραπάνω μπορεί να έχουν ως αφορμή την προσθήκη του Αριστερού Ρεύματος και της Αριστερής Ανασύνθεσης όμως το αίτιο είναι πιο βαθύ και θεμελίωσε τις ρίζες του από τότε που ήμασταν4% ή και λιγότερο. Θυμάμαι τότε τις προσπάθειες του χώρου μας συνολικά αλλά και των μελών στους διάφορους κοινωνικούς χώρους να εγκαλούν την υπόλοιπη Αριστερά και κυρίως το ΚΚΕ για σεχταρισμό. Τους λέγαμε για την δυναμική που θα μπορούσε να δημιουργηθεί αν η Αριστερά ένωνε τις δυνάμεις τις έστω σε κάποια ζητήματα. Τους αναγκάσαμε πολλές φορές να συνεργαστούμε πετυχαίνοντας νίκες όπως αυτή του άρθρου 16. Όμως ξαφνικά όταν από το 4% πήγαμε στο 27% ορισμένοι σύντροφοι όχι μόνο ξέχασαν όλα τα παραπάνω αλλά άρχισαν να αναπαράγουν μηδενιστικές και επικίνδυνες απόψειςόπως το ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ λόγω τις συρρίκνωσης των ποσοστών τους δεν μπορούν να έχουν πλέον κάποιον χρήσιμο πολιτικό ρόλο. Με το ίδιο σκεπτικό όταν ο Συνασπισμός έμεινε το 1993 εκτός βουλής δεν είχε κάτι σημαντικό να προσφέρει. Τέτοιες απόψεις θυμίζουν περισσότερο αρτηριοσκληρωμένο Κνίτη παρά αριστερό του χώρου μας. Μήπως, εν τέλει, γινόμαστε αυτό που πολεμούσαμε;
Ας αποφύγουμε, λοιπόν, αντιλήψεις που εκκινούν περισσότερο από θέση ρεβανσισμού και ας προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε το έδαφος για σύγκλιση των δυνάμεων της Αριστεράς όπως αρμόζει στο χώρο μας, ειδικά τώρα που φαίνεται να έχουμε την ηγεμονία. Σαφέστατα δεν έχουμε αυταπάτες.Δεν μπορούμε στην παρούσα φάση να σχηματίσουμε κυβέρνηση της Αριστεράς με κύριους συνεργάτες ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Χρειάζεται να ανοίξει ένας διαρκής, ειλικρινής και παραγωγικός διάλογος στα πλαίσια της αλληλομόλυνσης που πάντα υπερασπιζόταν ο χώρος μας αν επιθυμούμε να επέλθει κάποια στιγμή η πολιτική σύγκληση. Το παραπάνω όμως δεν θα γίνει με απλές διακηρύξεις. Αυτό ήταν εξάλλου και το «ζουμί» της προσθήκης του Αριστερού Ρεύματος και της Αριστερής Ανασύνθεσης, αφού πρότεινε την δημιουργία ενός ελάχιστου συνεκτικού και εναλλακτικού προγραμματικού πλαισίου που θα άνοιγε τον διάλογο στην Αριστερά. Αντιλαμβάνομαι πως πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες είναι απογοητευμένοι από την στάση κυρίως του ΚΚΕ. Ίσως να ήλπιζαν πως αν το περνούσαμε σε ποσοστά θα άλλαζε τακτική πράγμα που τελικά δεν έγινε. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να του γυρίσουμε την πλάτη αντιμετωπίζοντας το εχθρικά. Όταν μπροστά σου υψώνεται ένας τοίχος δεν του πετάς πέτρες κάνοντας τον μεγαλύτερο αλλά του βάζεις βόμβα στα θεμέλια κατεδαφίζοντας τον. Αυτή η «βόμβα» είναι ο διάλογος που πρέπει να ανοίξει.
Κλείνοντας θέλω να επισημάνω πως εννοείται ότι δεν θα περιμένουμε για πάντα το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή οποιαδήποτε άλλη δύναμη της Αριστεράς. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να κυβερνήσει θα το κάνει. Η ιστορία δεν πρόκειται να μας περιμένει. Όμως ας έχουμε πρώτα εξαντλήσει όλες της προσπάθειες που μπορεί να κάνει ο χώρος μας για πολιτική σύγκληση. Τέλος, επειδή είναι θησαυρός του χώρου μας οι διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του, η σύγκρουση και σύνθεση τους, ας προσπαθήσουμε συντροφικά να μην διαστρεβλώνουμε απόψεις με τις οποίες δεν συμφωνούμε ώστε να κρατήσουμε ένα επίπεδο υγιούς και παραγωγικού πολιτικού διαλόγου.
*Ο Παν. Μωράκης είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10368:morakis-ayto-pou-polemousame&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου