Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

ΕΡΤ: Τη λογοκρίνουν, την κλέβουν, την ξεπουλάνε, την κλείνουν !!!


Αυτό που συμβαίνει με την κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ είναι από τα άγραφα.

Εντός του Ραδιομεγάρου, η τρικομματική κυβέρνηση, συμφωνώντας στο λογάριθμο προσλήψεων ημετέρων, γέμισε τον τομέα της Ενημέρωσης με δικούς της ανθρώπους, μοιράζοντας μισθούς άνω των 2.000 ευρώ. Ολόκληρα χωριά από εκλόγιμες περιοχές υπουργών βρήκαν θέση στη ΔΕΚΟ ΕΡΤ. Η οποία δεν πρέπει, κατά τ΄ άλλα, να…προσλαμβάνει και πολύ σύντομα πρέπει να απολύσει.

Της Ματίνας Παπαχριστούδη

Πρώτο βήμα είναι η απόλυση των συμβασιούχων σε ένα μήνα. Και ακολουθούν οι τακτικοί υπάλληλοι με την αποδοχή της εντολής να συζητήσει το πώς θα τεθούν σε αργία οι εργαζόμενοι με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Η Διοίκηση, υπακούει πιστά τις εντολές Στουρνάρα, μειώνει μέσω ενιαίου μισθολογίου τους ήδη κατά 35% πετσοκομμένους μισθούς, με ένα ακόμη ποσοστό κατά 34%, υπακούει χωρίς καμία αντίδραση στην κλοπή των 75 εκατ. ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος που διοχετεύεται σε μια χρεοκοπημένη δημόσιο-ιδιωτική εταιρία. Υπακούει σε εντολές κάθε είδους. Να μη βγει το Euronews στην ελληνική γλώσσα, να μειωθεί το κόστος λειτουργίας κατά 28%, να κοπούν οι ελεύθερες, ακηδεμόνευτες δημοσιογραφικές φωνές, να φύγουν εκείνοι οι διευθυντές για να έρθουν οι… ημέτεροι διευθυντές.
Εσωτερικά το κρατικό μαγαζί λειτουργεί υπό το σφιχτό, στα όρια χούντας, καθεστώς λογοκρισίας. Μια άτυπη ομάδα στελεχών και συμβούλων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά παίζει το ρόλο της Eπιτροπής Λογοκρισίας. Μαζεύει τη θεματολογία από τις ενημερωτικές εκπομπές, επιβλέπει θέματα, ρεπορτάζ και καλεσμένους και ό,τι δεν της αρέσει, ό,τι ξεφεύγει από τα όρια, ό,τι πιστεύουν πως θα πλήξει την κυβέρνηση, απλά το κόβει. Με την εντολή, «δεν είστε στα καλά σας που θα βγάλετε τέτοιο θέμα…».
Μεταξύ τους στη Διοίκηση σφάζονται επίσης. Βγάζοντας ο ένας διορισμένος τα άπλυτα ή τα συμφέροντα του άλλου διορισμένου στον αέρα. Αναλώνονται σε διαρροές σε φιλικά blogs και φιλικές εφημερίδες για να αποκαλύψουν σκάνδαλα και αποφάσεις, συμβάσεις και κινήσεις. Κάπως έτσι φαγώθηκε ο γενικός διευθυντής τηλεόρασης, Κώστας Σπυρόπουλος, που αυτή τη φορά τοποθετήθηκε στην ΕΡΤ εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ. Κατήγγειλε αμέσως μετά υπό την ασπίδα προστασίας των προσκείμενων στο κόμμα, παρεμβάσεις στο έργο του. Αλλά και οι της Ν.Δ που εισηγήθηκαν την αποπομπή του, ολόκληρο φάκελο με στοιχεία ξεφύλλισαν στα Ραδιομέγαρο για τις «δουλειές» και τις αναθέσεις του γενικού διευθυντή.
Σε αυτό το κλίμα κινείται η κρατική τηλεόραση στο Ραδιομέγαρο. Πέρα από τα μεγαλόστομα λόγια για τη σωτηρία της, οι ιθύνοντες αποδεικνύουν πως νοιάζονται μόνο για τα βιλαέτια τους. Κι ας κυοφορείται η πλήρης συρρίκνωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.
Τελευταία κυβερνητική πράξη η υφαρπαγή του χρυσοφόρου οικοπέδου της Κατεχάκη. Το οποίο παραχωρήθηκε εν μια νυκτί στον Νίκο Δένδια, χωρίς ο αρμόδιος επί των ΜΜΕ υπουργός, να βγάλει μιλιά. Η εκχώρηση αυτή έδινε τη χαριστική βολή στη λειτουργία της ΕΡΤ, αφού της στερούσε κρίσιμα τηλεοπτικά στούντιο, ακόμη και το master control για τις εσωτερικές παραγωγές. Για να γίνουν κατανοητές οι επιπτώσεις, ακόμη και η εκπομπή της «δικιάς τους», της Ανθής Σαλαγκούδη, που έπρεπε πάση θυσία να πάρει εκπομπή στη ΝΕΤ, δεν θα μπορούσε πια να βγει στον αέρα!
Ίσως, τελικά, αυτές οι επιπτώσεις, συν η προειδοποίηση των συνδικαλιστών πως όποιος συναινέσει στην απόφαση εκχώρησης της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες, ήταν ο λόγος που το Δ.Σ. της κρατικής τηλεόρασης είπε το πρώτο του «όχι» στη συγκυβέρνηση. Η ΕΡΤ δεν αποδέχεται την εκχώρηση του οικοπέδου της Κατεχάκη, οπότε δύο τινά θα συμβούν: Ή θα υποχωρήσουν Στουρνάρας και Δένδιας ή θα αλλάξει το Δ.Σ. της κρατικής τηλεόρασης.

http://paganeli.wordpress.com/2012/12/24/%CE%B5%CF%81%CF%84-%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%BB%CE%AD%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BE%CE%B5/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου