Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Συμβολή στον μετασυνεδριακό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ;



Μερικά πράγματα δεν μπορεί να είναι απλώς τυχαία. Το προχθεσινό δημοσίευμα της Αυγής με τίτλο “Νέα ελληνική επιχειρηματικότητα για νέα εθνική αυτοπεποίθηση” σε μια στιγμή που σύσσωμος ο αστικός μιντιακός συρφετός διαπιστώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέρα με τη μέρα στρογγυλεύει την πολιτική του, εμμέσως πλην σαφώς αποτελεί μια τρανή επιβεβαίωση περί αυτού. Μα τι σημασία έχει ένα απλό ενημερωτικό ραπόρτο για μια εκδήλωση του Ομίλου Λάτση θα πει κανείς, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επανειλημμένως έχει διατυπώσει αριστερές θέσεις.
Μια παλιά ρώσικη παροιμία λέει ότι “μια κουταλιά πίσσα μπορεί να καταστρέψει ένα βαρέλι μέλι!”. Τι αξία μπορεί να έχουν οι κάθε είδους διακηρύξεις, οι ναυμαχίες εντός “ιδρυτικών” συνεδρίων της “κοινής συνισταμένης” όταν από την επόμενη κιόλας μέρα σε κάθε δημόσια τοποθέτηση των μεγαλοστελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ή μια στις δύο φράσεις είναι “η τόνωση της επιχειρηματικότητας” και η “δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος και για τους ιδιώτες επενδυτές”.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το νέο στίγμα που δίνει το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα όταν συνομιλεί όχι με τις συνιστώσες αλλά με την ίδια την αστική τάξη. Και το μήνυμα εδώ είναι ξεκάθαρο. Σεβασμός στην αστική νομιμότητα και την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Από κει και πέρα για “συντεταγμένη και ασφαλή έξοδο από την κρίση, οικονομική και κοινωνική σταθεροποίηση της χώρας, κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη δημοσιονομική εξισορρόπηση, αξιοποίηση των παραγωγικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων μας, την ανάκαμψη της οικονομίας και στη διαμόρφωση ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, νέου παραγωγικού υποδείγματος με όρους δικαιοσύνης και αειφορίας” όπως επίσης και για “τα πέντε συμπληρωματικά συμπλέγματα παραγωγής και ανάπτυξης: Το αγροτοδιατροφικό, το τουριστικό, το ενεργειακό, το σύμπλεγμα βιομηχανίας, περιβαλλοντικών τεχνολογιών και έρευνας, καθώς επίσης και το κατασκευαστικό σύμπλεγμα”, τα έχουμε ξανακούσει και από άλλους πριν από τον Τσίπρα. 

Όσο για τις ανησυχίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που “κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα αναλάβει το μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό ρίσκο της παραγωγικής επένδυσης… και το καρτέλ της διαπλοκής που νέμεται τα αναπτυξιακά κονδύλια και νοθεύει τους κανόνες της αγοράς”, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν ρίγη συγκίνησης στην κακόμοιρη υγιή παραγωγική αστική τάξη που θέλει να προσφέρει στη χώρα και στο ξεπέρασμα της κρίσης αλλά δεν την αφήνει το “καρτέλ της διαπλοκής”.


Ας μην μιλήσουμε για το μνημόνιο γιατί η νέα πρόταση του προέδρου και του επιτελείου του είναι τέτοια που δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία για τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των “παραγωγικών εταίρων” που έλεγε και ο Ανδρέας.

“Ένα πολιτικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο. Και στη βάση του οποίου θα αναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση, με τους εταίρους μας… Έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προς όφελος και της Ελλάδας αλλά και των εταίρων. Διότι ανάκαμψη της ελληνικής οικονομία σημαίνει έξοδος της Ευρώπης από τη κρίση και την αβεβαιότητα και δυνατότητα αποπληρωμής μελλοντικά σημαντικού μέρους των χρημάτων που έχουν δανείσει στην Ελλάδα Για αυτό το λόγο ζητάμε χρόνο, αναστολή, moratorium στην εξυπηρέτηση του χρέους. Έως ότου η χώρα επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά. Έτσι ώστε να κινητοποιήσουμε πόρους για να φέρουμε την ανάπτυξη. Ζητάμε, επίσης, Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος. Έτσι ώστε να ρυθμιστεί οριστικά και συλλογικά η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου για το χρέος της Γερμανίας το 1953″. (Από ομιλία του Α.Τσίπρα στο 23ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου)

“Ζητάμε”, όπως ζήταγε ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης. Προφανώς όλα θα γίνουν με συνεννόηση. Και όταν έρθει εκείνη η ώρα οι “εταίροι μας” θα πουν ότι αυτό δεν γίνεται χωρίς ανταλλάγματα. Όπως και τώρα δηλαδή, που δίνουν χρόνο, όπως δίνουν και στον σύντροφο Χριστόφια, μέχρι “να βγει η Ευρώπη από την κρίση, και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης”. Τότε θα “αποπληρωθεί και σημαντικότερο των χρημάτων”. Δεν μας είπε μόνο αν μέχρι τότε θα τρέχουν και οι τόκοι.

Ίσως να μην καταλάβαμε το βάθος των προηγούμενων συλλογισμών. Τα αστικά μίντια όμως, που έχουν πιάσει στο δούλεμα τους εκπροσώπους τους ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτοί δεν έχουν καταλάβει;

http://kokkinostupos.blogspot.gr/2012/12/blog-post_3474.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου