Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Νέα δίκη για την ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΠΗΡΥΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ - 15η συνεδρίαση, Τρίτη 18.2.12


Mε τη ρουτίνα της ανάγνωσης των ονομάτων των κατηγορούμενων και της διαπίστωσης αν εκπροσωπούνται όλοι από συνήγορο άρχισε και αυτή η συνεδρίαση, καθώς η πρόεδρος του τρομοδικείου Μ. Τζανακάκη στέλνει μήνυμα στους προϊσταμένους της, ότι η διαδικασία της δίκης γίνεται άψογα απ’ όλες τις απόψεις και ότι δε θα υπάρξει περίπτωση ακυρότητας για τέτοιο λόγο.
Τη ρουτίνα, όμως, διαδέχτηκε η έκπληξη. Για μας δεν ήταν και τόσο έκπληξη, γιατί έχουμε συνηθίσει στην τακτική του μαστίγιου και του καρότου από τους διευθύνοντες τα τρομοδικεία.

Η πρόεδρος που όλο το προηγούμενο διάστημα «μαστίγωνε» τους συνηγόρους, ιδιαίτερα τους διορισμένους, όταν δεν εμφανίζονταν στο δικαστήριο χωρίς να έχουν προηγουμένως ενημερώσει για την απουσία τους, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να προειδοποιήσει για εφαρμογή κατασταλτικών μέτρων, αυτή τη φορά άφησε το μαστίγιο των απειλών και έπιασε το καρότο της κολακείας. Κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του συνηγόρου Φρ. Ραγκούση, που απαντούσε στην πρόταση του εισαγγελέα για τις ενστάσεις κακής σύνθεσης και αναρμοδιότητας του δικαστηρίου, μετά από μια σύντομη διακοπή που ζήτησε ο συνήγορος, παρενέβη η πρόεδρος –με τρόπο που έδειχνε ότι το είχε προσχεδιάσει– λέγοντας ότι θέλει να παρατηρήσει πως «όλοι οι δικηγόροι είναι αξιόλογοι, μας έχετε θέσει πολύ ωραία θέματα, μας έχετε προβληματίσει» κτλ.

Τέτοιες εκδηλώσεις κολακείας προς τους δικηγόρους συνηθίζονται από τα τρομοδικεία, λίγο πριν απορρίψουν τις τεκμηριωμένες ενστάσεις που αυτοί υποβάλλουν. Για να γίνει η απόρριψη… μετ’ επαίνων και αφού έχει προηγηθεί η υποκρισία του δήθεν βασανισμού των δικαστών μέχρι να πάρουν τη σωστή απόφαση (ενώ πάντοτε αποφασίζουν με βάση το ένα και μοναδικό δόγμα της «αντιτρομοκρατικής» καταστολής). Ο περιβόητος Μ. Μαργαρίτης, πρόεδρος στην πρώτη δίκη της 17Ν, παραμένει αξεπέραστος στην υποκρισία και πρέπει να προσπαθήσει πολύ η κ. Τζανακάκη για να τον φτάσει. Το λέμε αυτό, γιατί είμαστε σίγουροι ότι, πέρα από την αναμενόμενη απόρριψη των ενστάσεων, σύντομα η πρόεδρος θα ξαναπάρει το μαστίγιο κατά των συνηγόρων υπεράσπισης, μιας και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η επί τροχάδην διεκπεραίωση της υπόθεσης.

Ο Φρ. Ραγκούσης έκανε μια εμπεριστατωμένη και νομικά άρτια αντίκρουση της πρότασης του εισαγγελέα τόσο για την ένσταση κακής σύνθεσης όσο και για την ένσταση αναρμοδιότητας του δικαστηρίου. Δεν μπορούμε να λέμε ότι ο νόμος είναι νόμος, όταν μάλιστα υπάρχουν αντισυνταγματικές διατάξεις στο νόμο 4055 και έχουμε αντισυνταγματική εκτροπή, σημείωσε. Χαρακτήρισε, δε, την άποψη του εισαγγελέα ότι η προεπιλογή των δικαστών γίνεται για λόγους υγείας «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Αναφέρθηκε αναλυτικά και πάλι στο πολιτικό έγκλημα, ξεκινώντας από τη θέση του εισαγγελέα ότι πράγματι υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο 187Α του Ποινικού Κώδικα και την κατηγορία, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα αδικήματα είναι πολιτικά και επομένως το δικαστήριο αυτό πρέπει να κριθεί αναρμόδιο και η υπόθεση να δικαστεί στο ΜΟΔ.

Ο εισαγγελέας που ρωτήθηκε από την πρόεδρο αν θέλει να δευτερολογήσει ένευσε αρνητικά με το κεφάλι, αποκαλύπτοντας μια θέση αμυντική και αμήχανη, μετά τις ολοκληρωμένες και νομικά άρτιες αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Αλλωστε, έχει τη βεβαιότητα ότι και οι δύο ενστάσεις θα απορριφθούν, όπως έχει γίνει σε όλες τις μεγάλες πολιτικές δίκες μέχρι τώρα (ακόμη και τα δύο δικαστήρια που αθώωσαν, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, όλους τους κατηγορούμενους για την υπόθεση του ΕΛΑ είχαν απορρίψει αυτές τις ενστάσεις).

Το τρομοδικείο θα συνεδριάσει ξανά την Παρασκευή 28 Δεκέμβρη, οπότε θα ανακοινώσει τις (απορριπτικές, όπως θεωρούμε βέβαιο) αποφάσεις του για τις δύο ενστάσεις. Η μεθεπόμενη συνεδρίαση αποφασίστηκε να γίνει την Παρασκευή 4 Γενάρη.

ΚΟΝΤΡΑ

http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=18293&cat_id=70&pos=5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου