Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση για τα 1,4 δισ. που δόθηκαν για ενίσχυση επιχειρήσεων στα Βαλκάνια


Ποιο ήταν το περιεχόμενο της ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή
Τον λόγο για τον οποίο το ελληνικό κράτος έδωσε το 2012 1,4 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) για ενισχύσεις επιχειρήσεων και άλλες επενδύσεις, κυρίως στα Βαλκάνια, τη στιγμή που οι ελληνικές επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη από έλλειψη ρευστότητας, ζήτησε να πληροφορηθεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ανέφερε επίσης ότι εδώ και τρία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (Κομισιόν, ΕΤΕπ) απέτυχαν να διοχετεύσουν ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις τους.
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι είναι οξύμωρο το γεγονός ότι η Ελλάδα σπεύδει να χρηματοδοτήσει την ενίσχυση επιχειρήσεων σε άλλες χώρες τη στιγμή που οι ελληνικές επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη και κάλεσε την Επιτροπή να σχολιάσει τα παραπάνω και να διευκρινίσει αν υπάρχουν κι άλλοι πόροι που διατέθηκαν από την Ελλάδα για παρόμοιους σκοπούς, εκτός της χώρας.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΑΑ, οι κοινές επενδύσεις Ελλάδας και της Τράπεζας Ανασυγκρότησης (1,4 δις από την Ελλάδα και 2,1 δις από την ΕΤΑΑ σύνολο 3,5 δις) σε εκ. ευρώ είχαν ως εξής: 841 εκ. για την Ρουμανία, 488 εκ. για την Βουλγαρία, 481 εκ. για την Ρωσία.
Κατά τομείς: 1,6 δις στη βιομηχανία- εμπόριο και αγροτικά, 900 εκ. σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, 800 εκ. για ενέργεια και 200 εκ. για υποδομές. Επίσης η ΕΤΑΑ αναφέρεται στη στενή συνεργασία της με τις ελληνικές τράπεζες στα Βαλκάνια (Εθνική, Άλφα, Eurobank και Πειραιώς) που στην Βουλγαρία και την Ρουμανία παρείχαν σε 6,540 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις συνολικού ύψους 168 εκ.
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/syriza_erwthsh_gia_ta_1_4_dis_poy_dothhkan_gia_enisxysh_epixeirhsewn_sta_valkania.2051684.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου