Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Συνέχεια Νέας δίκης για την ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις – 13η συνεδρίαση, Παρασκευή 14.12.12


Μολονότι αρκετοί συνήγοροι είχαν δηλώσει ότι έχουν κώλυμα να παραστούν και ότι θα αγορεύσουν στην επόμενη συνεδρίαση, που είχε καθοριστεί για τη Δευτέρα 17 Δεκέμβρη, γεγονός που είχε γίνει δεκτό από την πρόεδρο του τρομοδικείου Μ. Τζανακάκη, η τελευταία δεν παρέλειψε ν’ αφήσει αιχμές σε βάρος τους, αποκαλύπτοντας για μια ακόμη φορά ότι το μόνο που την αγχώνει είναι η γρήγορη εξέλιξη της δίκης.


Τη συζήτηση άνοιξε η συνήγορος Σπανοπούλου, η οποία τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο εντολέας της ήθελε να προσβάλει την καθεστηκυία τάξη και γι’ αυτό το δικαστήριο πρέπει να κηρύξει τον εαυτό του αναρμόδιο και η υπόθεση να παραπεμφθεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ).

Ο συνήγορος Μαρούδας επεσήμανε εισαγωγικά ότι σε άλλες δίκες, που δεν αφορούσαν την πολιτική βία, οι οποίες κρατούσαν πολύ καιρό ή κάποιοι από τους δικαστές είχαν κώλυμα, δεν συνέβαινε τίποτα απ’ όσα συμβαίνουν στις δίκες πολιτικής βίας. Στη συνέχεια ανέπτυξε τη διαφωνία του με την άποψη του εισαγγελέα, ότι οι διωκόμενες πράξεις από κοινωνιολογική άποψη είναι πολιτικές, ενώ από νομική άποψη δεν είναι.

Ο συνήγορος Σπύρου επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί τη Δευτέρα επί της πρότασης του εισαγγελέα για την κακή σύνθεση και την αναρμοδιότητα του δικαστηρίου και έκλεισε με ένα παράπονο για την πίεση που ασκεί η πρόεδρος του τρομοδικείου να προχωρήσει η ακροαματική διαδικασία, να μην καθυστερούμε και να παρίστανται όλοι οι συνήγοροι. Φανερά ενοχλημένη από την επισήμανση αυτή του συνηγόρου, η πρόεδρος τον διέκοπτε συνέχεια και απηύθυνε μομφή προς τους συνηγόρους για κωλυσιεργία.

Ο συνήγορος Σπ. Φυτράκης στάθηκε πάλι στα κομβικά ζητήματα που αφορούν το λεγόμενο πολιτικό αδίκημα, του οποίου το συγκεκριμένο κατηγορητήριο αποτελεί τον ορισμό, αφού αναφέρεται στη δράση μιας επαναστατικής οργάνωσης. Εκανε αναφορά σε παρόμοιες δίκες που έγιναν παλαιότερα στα ΜΟΔ, με εντελώς διαφορετική εξέλιξη, ενώ θύμισε απόψεις που εξέφρασε το 1978 ο Α. Παπανδρέου, ο οποίος υιοθετούσε την έννοια του πολιτικού αδικήματος για τη συγκεκριμένη μορφή δράσης, αλλά όταν έγινε κυβέρνηση τα ξέχασε όλα. Δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και πάλι στην «ιδιαίτερη μεταχείριση» που επιφυλάχτηκε στον εντολέα του, ο οποίος, όντας κρατούμενος, κατηγορήθηκε για ενέργειες της ΣΠΦ και μάλιστα αναβαθμίστηκε σε «διευθυντή», επειδή έγραψε κείμενο πολιτικής συμφωνίας με τις ενέργειες της οργάνωσης.

Ο συνήγορος Γ. Φωτόπουλος επεσήμανε ότι το ζήτημα του πολιτικού αδικήματος είναι κομβικό. Η νομολογία έχει παγώσει, είπε, ενώ ακόμη και ένας πρωτοετής της Νομικής δεν μπορεί να δεχτεί πως όταν το σύνταγμα αναφέρεται σε πολιτικά αδικήματα εννοεί μόνο τις απόπειρες πραξικοπήματος από στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Γι’ αυτό και το δικαστήριο πρέπει να κοιτάξει στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 17 Δεκέμβρη και την Τρίτη 18 Δεκέμβρη.

ΚΟΝΤΡΑ

http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=18245&pos=4&cat_id=48
http://www.zougla.gr/blog/article/649484

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου