Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Eπανέφεραν τον «λύκο» για να φυλάει τα «πρόβατα»





Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος


Μόνο συγχαρητήρια δεν έδωσαν οι επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών σε επίορκη υπάλληλο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την οποία επανέφεραν στην υπηρεσία, παρόλο που είχε παραδεχθεί ότι έκλεβε τα χρήματα συνταξιούχων.



Έγγραφο-ντοκουμέντο, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της zougla.gr και απεστάλη στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, καταδεικνύει την αδιαφορία και την ατιμωρησία που επικρατεί στο εν λόγω υπουργείο, το οποίο δεν διστάζει να διατηρεί στις τάξεις του υπαλλήλους που ομολογούν ότι έχουν εμπλακεί σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

«Ζωντάνευε» τους πεθαμένους

Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από τον Ιούνιο του 2012, όταν ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων γνωστοποίησε ότι υπάλληλος της 45ης Διεύθυνσης «Ελέγχου και Εντολής Πληρωμής Πολιτικών και Προσωπικών Συντάξεων», ονόματι Μ. Ζ., πραγματοποιούσε εγγραφές σε αριθμούς μητρώων θανόντων συνταξιούχων, αντικαθιστώντας τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με αριθμό λογαριασμού που ανήκει στον σύζυγό της.

Δηλαδή, η συγκεκριμένη υπάλληλος «ζωντάνευε» νεκρούς συνταξιούχους, έπαιρνε τη σύνταξή τους και τη «μεταβίβαζε» στον σύζυγό της. Πράξη, την οποία μάλιστα φέρεται να παραδέχθηκε και η ίδια.

Αλαλούμ με τις επιτροπές

Απόρροια των παράνομων ενεργειών της ήταν ο γενικός διευθυντής Συντάξεων να αναστείλει άμεσα την άσκηση των καθηκόντων της και να αποστείλει έγγραφο στο Δ’ Υπηρεσιακό – Πειθαρχικό Συμβούλιο, ζητώντας την παρέμβασή του, προκειμένου η υπάλληλος να τεθεί σε μόνιμη αργία.

Πράγματι, το Δ’ Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου μελέτησε την υπόθεση και με απόφαση που εκδόθηκε στις 13 Ιουνίου του 2012 κάλεσε την επίορκη υπάλληλο να παραστεί ενώπιόν του, ώστε να δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις της.

Ωστόσο, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου, μία απόφαση του ΥΠΟΙΚ έφερε τα «πάνω κάτω». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτή, συγκροτήθηκαν δύο νέα πειθαρχικά συμβούλια (Α’ και Β’), τα οποία κατήργησαν τον πειθαρχικό χαρακτήρα του Δ’, μεταβιβάζοντας τις πειθαρχικές του αρμοδιότητες στο Β’.

Ως εκ τούτου, αρμόδιο για να αποφανθεί για τη θέση της υπαλλήλου σε αργία ήταν το Β’ Πειθαρχικό Συμβούλιο, μετά την έναρξη λειτουργίας του, η οποία, όμως, δεν πραγματοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να μείνει η υπάλληλος στο «απυρόβλητο».

Την επαναφέρουν

Υποχρέωση πρέπει να χρωστάει η Μ. Ζ. στο Υπουργείο Οικονομικών αφενός για την κωλυσιεργία που διακατέχει τα ελεγκτικά του όργανα, τα οποία λειτουργούν «κατά το δοκούν», και αφετέρου για τις διατάξεις του, οι οποίες την επανέφεραν στην υπηρεσία της, παρόλο που παραδέχθηκε ότι εμπλεκόταν σε παράνομες δραστηριότητες.

Διάταξη του Ν. 3528 που τροποποιήθηκε το 2012 αναφέρει ότι, αν το Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν επιληφθεί του ζητήματος για τη θέση του υπαλλήλου σε αργία εντός 30 ημερών από τη λήψη του μέτρου αναστολής των καθηκόντων του, τότε η αναστολή άσκησης καθηκόντων αίρεται αυτοδικαίως!

Με απλά λόγια δηλαδή, ο επίορκος υπάλληλος επιστρέφει στην υπηρεσία του, χωρίς καν να ελεγχθεί. «Κερασάκι στην τούρτα» αποτελεί η απόφαση της 5ης Ιουλίου του 2012 που υπογράφτηκε από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων, σύμφωνα με την οποία ήρθη η αναστολή καθηκόντων της εν λόγω υπάλληλου, που μπορεί πλέον να συνεχίσει το «έργο» της.


Δείτε το ενημερωτικό σημείωμα:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου