Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Καταδίκη της ρατσιστικής βίας από τα κόμματα



Τα κρούσματα ρατσιστικής βίας καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους τα πολιτικά κόμματα, με αφορμή το χθεσινό θανάσιμο τραυματισμό Ιρακινού από αγνώστους, στο κέντρο της Αθήνας.


Υπενθυμίζεται ότι ο νεαρός Ιρακινός βρέθηκε αιμόφυρτος στην οδό Αναξαγόρα 17, έξω από ιδιωτικό χώρο προσευχής Μουσουλμάνων, έχοντας δεχτεί πολλαπλά τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο, ενώ οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης συνεχίζονται.

Την τιμωρία των ηθικών αυτουργών, των συνεργών και των εγκέφαλων των ρατσιστικών κρουσμάτων βίας, ζήτησε ο εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Κώστας Τριαντάφυλλος.

«Το κέντρο της Αθήνας για να αλλάξει, χρειάζεται να του δώσουμε «ζωή», όχι να αφαιρούνται «ζωές». Να εξαλείψουμε το έγκλημα, όχι να το αφήσουμε να αυξηθεί», ανέφερε. Τόνισε επίσης ότι «οι δολοφόνοι κι οι εγκληματίες, πρέπει να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά για τις πράξεις τους», προσθέτοντας πως «μόνο με την εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας για όλους τους κατοίκους των Αθηνών και την εφαρμογή του νόμου έναντι όλων, μπορούμε να ξεπεράσουμε την γκετοποίηση και την εγκληματικότητα».

Έκκληση στην Πολιτεία «να βγάλει τις κουκούλες από τους αυτόκλητους σωτήρες της (καθαρότητας της) φυλής για να δουν όλοι τα πρόσωπά τους», πριν επικρατήσει η αντίληψη «περί συμψηφιστικής βίας», απηύθυνε ο υπεύθυνος για θέματα Δημόσιας Τάξης της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γ. Πανούσης.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Πανούσης, τα εγκλήματα ρατσιστικού μίσους δεν είναι συμβατά με την ελληνική δημοκρατία και τον ελληνικό πολιτισμό. «Τα εγκλήματα ρατσιστικού μίσους που εμφανίζονται ως αντίποινα για πράξεις που έχουν τελέσει μέλη των ομάδων – στόχων, όχι μόνο ακυρώνουν το Κράτος Δικαίου και τον νομικό πολιτισμό, αλλά δηλητηριάζουν και την κοινωνία με ψευδοϊδεολογήματα περί ΄νομιμοποιημένης αντεκδίκησης΄ και ΄δίκαιης αυτοδικίας΄», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζει τέλος ότι η Δημοκρατική Αριστερά έχει ήδη καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό.

Από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή έκανε λόγο για «στοχοποίησή» της, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε δημόσια αναφορά που θα συσχετίζει το κόμμα με οποιοδήποτε περιστατικό βίας θα καταγγέλλεται άμεσα στις δικαστικές αρχές.

«Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από τα ΜΜΕ με αναφορές σε περιστατικά δήθεν ρατσιστικής βίας, προβοκάτσιες, αλλά και ανύπαρκτα γεγονότα που δημιουργούν κλίμα κοινωνικού πόλεμου», σημείωσε το κόμμα σε ανακοίνωσή του. «Σύμφωνα με πληροφορίες με μάλιστα, το τελευταίο "ρατσιστικό" έγκλημα στο κέντρο της Αθήνας δεν είχε καμία σχέση με... ρατσιστικά κίνητρα και οφειλόταν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ακόμη πως «καταδικάζει κάθε εγκληματική ενέργεια» όπως και «τους συκοφάντες που στοχοποιούν» το κόμμα.

«Η δολοφονία του νεαρού Ιρακινού στο κέντρο της Αθήνας τα ξημερώματα της Κυριακής αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της ρατσιστικής βίας που εξαπλώνεται ραγδαία το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρη τη χώρα», σχολίασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους το αιματηρό περιστατικό δείχνει την «εμφανή αδυναμία της πολιτείας να ελέγξει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά εκδηλώσεις βίας -απ’ όπου κι αν προέρχονται- που δηλητηριάζουν καθημερινά την ελληνική κοινωνία».

Ηράκλειο: «Οργανωμένες επιθέσεις» καταγγέλουν οι μετανάστες

Την ίδια ώρα, να λάβει μέτρα για την προστασία τους κάλεσαν την πολιτεία οι μετανάστες που διαμένουν στο Ηράκλειο Κρήτης, εκφράζοντας φόβους, ότι θα υπάρξουν θύματα από την τυφλή βία.

Αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκε την εισαγγελία Ηρακλείου και ορίστηκε συνάντηση για το πρωί της Τρίτης.

Όπως καταγγέλλουν, αποτελούν πλέον συχνό φαινόμενο οι οργανωμένες επιθέσεις με ρατσιστικές προεκτάσεις. Το τελευταίο επεισόδιο, σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, όταν έξι άγνωστοι επιτέθηκαν και χτύπησαν δύο αλλοδαπούς από το Μαρόκο και τη Συρία.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Ένας 43χρονος από το Μπαγκλαντές κατήγγειλε επίσης στην αστυνομία, ότι δύο άτομα με δίκυκλα πέρασαν τα ξημερώματα έξω από το σπίτι του στο κέντρο του Ηρακλείου, άναψαν βεγγαλικό και το πέταξαν μέσα στην αυλή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου