Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Εταιρεία εκμετάλλευσης άνεργων συμπολιτών μας, η οποία με εκφοβισμούς, τραμπουκισμούς και πρακτικές που θυμίζουν εργασιακό Μεσαίωνα, συνεχίζει να δραστηριοποιείται στο κέντρο της Αθήνας, προκύπτει από πορίσματα των ελεγκτικών Αρχών.




Φωνάζει ο κλέφτης...!

Εταιρεία εκμετάλλευσης άνεργων συμπολιτών μας, η οποία με εκφοβισμούς, τραμπουκισμούς και πρακτικές που θυμίζουν εργασιακό Μεσαίωνα, συνεχίζει να δραστηριοποιείται στο κέντρο της Αθήνας, προκύπτει από πορίσματα των ελεγκτικών Αρχών.

Αφορμή για την έρευνα της zougla.gr στάθηκε εξώδικο που εστάλη στα γραφεία της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας στις 6 Αυγούστου 2012 για μία ανάρτηση στο blog της Ζούγκλας -που ως γνωστόν φιλοξενεί απόψεις αναγνωστών δίχως την επιμέλεια δημοσιογράφων- και η οποία ενόχλησε την εταιρεία «ΑΛΦΑΛΕΒ Α.Ε.».



Μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα πείσει ακόμη και τον πλέον αδαή σχετικά με τις πρακτικές που ακολουθεί η εν λόγω επιχείρηση. Η εταιρεία «σύγχρονων δουλοπάροικων» έβαζε δεκάδες καταχωρήσεις - αγγελίες σε εφημερίδες και έντυπα ζητώντας στελέχη για θέσεις από γραμματεία έως και διεύθυνση πωλήσεων, εξαπατώντας νέους και όχι μόνο.



Πώς λειτουργεί η εταιρεία

Βάσει των καταγγελιών, η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να εξαπατά άνεργους, με δήθεν ευκαιρίες απασχόλησης – κυρίως ανασφάλιστης – και υψηλούς μισθούς, τους οποίους ουδέποτε κατέβαλε.

Συγκεκριμένα, με αγγελίες που δημοσίευε, ζητούσε άτομα για καταγραφή στοιχείων. Στις αγγελίες γίνονταν λόγος για άμεση πρόσληψη και για αμοιβές της τάξεως των 1.350 ευρώ για 8ωρο και 820 ευρώ για πεντάωρο.

Για του λόγου το αληθές:



Όταν βέβαια ο ενδιαφερόμενος πήγαινε στην εταιρεία, μάθαινε ότι η δουλεία που έπρεπε να κάνει ήταν τηλεφωνική πώληση μιας συγκεκριμένης συσκευής. Αργότερα, μάθαινε ότι για να λάβει τον μισθό των 1.350 ευρώ θα έπρεπε να πουλήσει 98 τέτοιες συσκευές, αξίας 160 ευρώ έκαστη.

Αν δεν «έπιανε» όμως τους καθημερινούς στόχους πωλήσεων δεν πληρωνόταν, ανεξάρτητα από το πόσες ώρες δούλευε, ενώ υπήρχε συναγερμός... ο οποίος όταν χτυπούσε, σήμαινε αυτομάτως ότι γίνεται έλεγχος από την επιθεώρηση εργασίας ή από το ΙΚΑ...

Οι καταγγελίες για τη δράση της είναι αναρίθμητες.


(Διάλογος σε forum)

Σωρεία παραβάσεων

Η zougla.gr επικοινώνησε τόσο με την διοίκηση του ΙΚΑ, όσο και με υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ τα οποία επιβεβαίωσαν ότι η εν λόγω εταιρεία έχει υποπέσει ουκ ολίγες φορές σε ατοπήματα.

Αν και η εταιρεία επικαλείται ότι λειτουργεί εφαρμόζοντας κατά γράμμα τους νόμους που διέπουν το εργασιακό καθεστώς, οι ελεγκτικές Αρχές (ΙΚΑ-ΣΕΠΕ-ΣΔΟΕ) αποδεικνύουν το αντίθετο.



Στις 31 Νοεμβρίου του 2011 η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α) σε συνεργασία με την οικονομική αστυνομία και το ΣΕΠΕ πραγματοποίησαν επιτόπιο έλεγχο κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι εργάζονταν 148 ανασφάλιστα άτομα και επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 74.000 ευρώ. Παράλληλα συνελήφθη ένας εκ των τριών ανδρών που τηρούσε ρόλο φύλακα επιτηρώντας το χώρο για λογαριασμό της επιχείρησης. Ο έλεγχος επαναλήφθηκε εκ νέου στις 10 Απριλίου του 2012, οπότε και διαπιστώθηκε ότι από τους 90 εργαζόμενους, 21 ήταν ανασφάλιστοι και επιβλήθηκε νέο πρόστιμο 21.000 ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του το ΙΚΑ, αναφέρει ότι η εν λόγω εταιρεία, «παρακολουθείται» με ελέγχους και όπως τονίζει, η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης.





Τραμπουκισμοί κατά δημοσιογράφων και… μηνύσεις

Αποκορύφωμα της ανάρμοστης συμπεριφοράς που χαρακτηρίζει τα στελέχη της εταιρείας στάθηκε ο προπηλακισμός και εκφοβισμός συνεργείου της zougla.gr το οποίο επισκέφτηκε την περιοχή, αλλά δεν πρόλαβε να πλησιάσει ούτε στα δύο μέτρα την είσοδο της εν λόγω εταιρείας.

Γιγαντόσωμοι άνδρες οι οποίοι εκτελούσαν χρέη φύλακα ξεπρόβαλαν από την είσοδο και στο αίτημα των δημοσιογράφων να εισέλθουν ώστε να ενημερωθούν από τους επικεφαλής της εταιρείας, εκείνοι απήντησαν με… απειλές και ύβρεις. Παράλληλα έχουν μηνύσει τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha για την προβολή και την φιλοξενία ανάλογων καταγγελιών για τη δράση της εταιρείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου