Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


ΠΡΩΤΟΛΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ως μεγάλο εμπόδιο στην απόπειρα συνεργασίας και συμπαράταξης τωνριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων εμφανίζονται οι αγεφύρωτες προγραμματικές διαφορές.
Ισχυριζόμαστε ότι το εμπόδιο αυτό δεν είναι πραγματικό και εν πάσει περιπτώσει δεν είναι ανυπέρβλητο.
Αυτό που λείπει είναι η ισχυρή ενωτική πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές.

Γι'αυτό η σχετική συζήτηση για συνεργασία της Αριστεράς, στο βαθμο που υποτυπωδώς υπάρχει, εκφυλίζεται μεταξύ μιας στείρας ενωτολογίας και μιας εκ προοιμίου αφοριστικής απόρριψης κάθεσκέψης για συμπόρευση.
Άλλωστε ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης φαίνεται πιο καθαρά από το γεγονός ότι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, με ευθύνη του τελευταίου, δεν υπάρχει ποτέ και σε καμμιά περίπτωση κοινη δράση ούτε καν τυπικού τύπου κομματικές συναντήσεις.
ΓΙΑΤΙ;
Παρακάμπτουμε, όμως, αυτό το πραγματικό πρόβλημα που είναι η πλήρης απουσία ενωτικής διάθεσης, η οποία συχνά αξιοποιείται από άλλες πλευρές με μια εύκολη και ρηχή ενωτολογία χωρίς δεσμευτικό προγραμματικό περιεχόμενο.
Και παρακάμπτουμε προς στιγμήν αυτό το πρόβλημα για να ανοίξουμε τη συζήτηση επί της προγραμματικής ουσίας.
Πιστεύουμε βαθύτατα ότι μπορεί να βρεθεί κοινή, ελάχιστη και συνεκτική προγραμματική βάση ανάμεσα στις ριζοσπαστικές αριστερές δυνάμεις και πρώτα απ'όλα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Αυτή η κοινή ελάχιστη και συνεκτική προγραμματική βάση για ένα μεγάλο αριστερό προοδευτικό μέτωπο μπορεί να έχει , ενδεικτικά, ως αφετηρία αλλά όχι ως τέρμα τους παρακάτω άμεσους στόχους:
  • Άμεση κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων τους
  • Καταγγελία των αποικιοκρατικών δανειακών συμβάσεων
  • Διεκδίκηση της άμεσης διαγραφής, χωρίς όρους, του χρέους ή του μεγαλύτερου μέρους του
  • Εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών και η συγκρότηση μιας νέας χρηματοπιστωτικής πολιτικής με αποκλειστικά αναπτυξιακά, παραγωγικά και κοινωνικά κριτήρια
  • Ρύθμιση των ιδωτικών χρεών για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τη μικρομεσαία αγροτιά και τις πιο αδύνατες κοινωνικές κατηγορίες, η οποία μπορεί να φθάνει μέχρι και την πλήρη διαγραφή χρεών για ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους
  • Μεγάλη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου με επίκεντρο μια μεγάλη μεταρρύθμιση για ένα απλό, δίκαιο, εύχρηστο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα
  • Εθνικοποίηση των πιο κρίσιμων και στρατηγικών τομέων και επιχειρήσεων της οικονομίας με παράλληλη αναβάθμιση και αναπτυξιακή, αποδοτική ανασυγκρότησή τους.
  • Συγκρότηση ενός δημοκρατικού προοδευτικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας με αιχμή την πρωτογενή παραγωγή, τη βιομηχανία και σύγχρονους τεχνολογικά τομείς
  • Στήριξη και σταδιακή αναβάθμιση μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών και εργασιακών σχέσεων
  • Προώθηση της δωρεάν υγείας και δωρεάν παιδείας σε όλα τα επίπεδα με την ενίσχυση του απασχολούμενου επιστημονικού δυναμικού και όλων των εργαζομένων
Η συνομολόγηση από όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς ενός παρόμοιας κατεύθυνσης προγράμματος, με άμεσα μέτρα και κατευθύνσεις που εντελώς ενδεικτικά και πολύ συνοπτικάαναφέρουμε ασφαλώς δεν μπορεί να παρακάμπτει τα άκρως επίμαχα θέματα της τροϊκανής χρηματοδότησης, του ευρώ και της ΕΕ.
Στα θέματα αυτά είναι γνωστό ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές, αν και όχι τόσο μεγάλες όσο αφήνεται να εννοηθεί, πολύ περισσότερο που η προϊούσα φθορά της ευρωζώνης έχει σμικρύνει τις αποστάσεις.
Εκεί που νομίζουμε ότι μπορεί, κατ'αρχή τουλάχιστον,να βρεθεί κοινή συνισταμένη είναι ότι η εφαρμογή του συνομολογημένου προγράμματος δεν μπορεί σε καμμιά περίπτωση να εξαρτάται από τουςεκβιασμούς των χρηματοδοτικών δόσεων ούτε να έχει ως όριο το ευρώ αλλά ακόμα τους νεοφιλελεύθερους κανόνες της ΕΕ.
Με δύο λόγια ότι η συνομολογούμενη πορεία και το συμφωνημένο πρόγραμμα προοδευτικής διεξόδου από την κρίση με σοσιαλιστικό ορίζοντα δεν θα τίθεται υπό την αίρεση των εκβιασμών για παραονή στην ευρωζώνη ούτε υπό τη δαμόκλειο σπάθη του νεοφιλελεύθερου πλαισίου της ΕΕ!
Η κατάθεση αυτή μπορεί να έχει ατομικό χαρακτήρα αλλά η συζήτηση για την προγραμματική σύγκλιση μπορεί να γενικευθεί και να αποκτήσει εύρος, ουσία, βάθος, πνοή και κυρίως όραμα για μια διαφορετική Αριστερά στη χώρα μας που μπορεί να παλαίψει και να νικήσει, ανοίγοντας νέους δρόμους ελπίδας όχι μόνο για τον ελληνικό λαό αλλά για όλη την ευρύτερη περιοχή μας και την Ερώπη.
Ας  τολμήσουμε να συζητήσουμε με τις διαφορές μας και παρά τις διαφορές μας, όχι με προκατάληψη και εμπάθεια αλλά με γόνιμο, εποικοδομητικό πνεύμα και κυρίως ενωτική θέλησηκαι αγωνία για να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα μας.

Του ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου