Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ Εμπλουτίζει το πακέτο των βάρβαρων μέτρων



Φούμαρα η κυβερνητική προπαγάνδα περί «αναζήτησης λιγότερο οδυνηρών λύσεων»

Με νέα βάρβαρα μέτρα εμπλουτίζει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ της περιόδου 2012 - 2013, ενώ έχουν ήδη «κλειδώσει» οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και βρίσκεται προ των θυρών σχέδιο εφεδρείας - απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, με συνέντευξή του χτες στο «Μέγκα», επιβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια της προχτεσινής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, τέθηκε επί τάπητος το σύνολο των μέτρων. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η κυβέρνηση, πέραν των ήδη δρομολογημένων μέτρων, επεξεργάζεται σχέδια:
α) Αύξησης του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 15 χρόνια που ισχύει σήμερα στα 20.
β) Νέου προγράμματος «εργασιακής εφεδρείας» για την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων μέσω και της «αξιοποίησης» της κατάργησης - συγχώνευσης δημόσιων οργανισμών.
γ) Αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
δ) Σαρωτικών περικοπών μισθών αλλά και των χαμηλών συντάξεων.
Η ισοπέδωση των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων καθώς και το χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας αντιλαϊκής επέλασης των κυβερνώντων, προκειμένου να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης για να ανακάμψει η κερδοφορία των μονοπωλίων.
Οι προχτεσινές προκλητικές αναφορές του πρωθυπουργού ότι «αντίπαλος της συγκυβέρνησης είναι η ανεργία» και η ενορχηστρωμένη κυβερνητική προπαγάνδα περί αναζήτησης «ηπιότερων ισοδύναμων μέτρων» για το πακέτο των 11,5 δισ. αποτελούν εμπαιγμό σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Πουλάνε φούμαρα περί «εναλλακτικών σχεδίων» με «κοινωνικά κριτήρια», όταν τα μέτρα που ετοιμάζουν χτυπούν κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων.
«Εχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε μισθούς και συντάξεις, γιατί για τέτοιες επιλογές μιλάμε», ανέφερε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα σφαγιαστικά μέτρα που ετοιμάζεται να επιβάλει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ στη συνέντευξή του στο «Μέγκα».
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ένα από τα σχέδια που απεργάζεται η κυβέρνηση είναι να αυξηθεί ο ελάχιστος εργάσιμος χρόνος για να βγει ένας εργαζόμενος στη σύνταξη από τα 15 που ισχύει σήμερα στα 20 χρόνια. «Είναι μία από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί»(!) δήλωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να υπάρξουν και περικοπές στις συντάξεις των 700 ευρώ, αφού όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση εξετάζει το συγκεκριμένο μέτρο, με νόημα δήλωσε: «Πρέπει όλοι κάτι να θυσιάσουμε για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε ένα καλύτερο αύριο»...
Αποδεικνύοντας μάλιστα ότι η συγκυβέρνηση ετοιμάζει πραγματικό τυφώνα μέτρων ανέφερε ότι το εύρος των μέτρων είναι μεγαλύτερο από 11,5 δισ. ευρώ. «Τα μέτρα τα οποία θα παρουσιαστούν σε λίστα στους αρχηγούς, για να γίνει η επιλογή,είναι άνω των 11,5 δισ.,δηλαδή αθροίζονται τα ισόποσα σε ένα ποσό πάνω από τα 11,5 δισ., για να μπορούν οι αρχηγοί να διαλέξουν τον καλύτερο συνδυασμό»!
Στα σκαριά νέα εφεδρεία - απόλυση
Η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ετοιμάζεται να φέρει νέο πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας - με «οδηγό» την προεκλογική πρόταση της ΝΔ - που θα οδηγήσει στο δρόμο της ανεργίας 40.000 - 45.000 δημοσίους υπαλλήλους.
Βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών η εφεδρεία θα εφαρμοστεί αρχικά στους εργαζόμενους σε οργανισμούς οι οποίοι θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Με δεδομένο ότι στο τέλος Αυγούστου η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μεγάλη λίστα με οργανισμούς και υπηρεσίες που θα κλείσουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα οδηγηθούν στο δρόμο της ανεργίας. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι το μέτρο μπορεί να έχει «οριζόντια εφαρμογή για όλο το δημόσιο τομέα».
Τα κυβερνητικά σχέδια επιβεβαίωσε και ο Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει «δύο ή τρεις διαφορετικές εναλλακτικές προτάσεις» για την ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. «Την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, όπως έχει διατυπωθεί στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, τη γνωρίζετε. Ο στόχος είναι ο όποιος αριθμός χρειαστεί - εάν χρειαστεί να γίνει αυτό - να είναι σε μία ασφάλεια, δηλαδή να έχει μία κάλυψη εισοδηματική για ένα επαρκές χρονικό διάστημα».
Η πρόταση της ΝΔ για την εφεδρεία προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι που θα υπαχθούν στο συγκεκριμένο καθεστώς «θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού» (ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο χτες για 70%) από «τρία μέχρι έξι χρόνια» και στη συνέχεια θα οδηγούνται στην ανεργία.
Την αντεργατική επίθεση εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων επιβεβαίωσαν και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη με ανώνυμες δηλώσεις που έκαναν στο πρακτορείο «Ρόιτερς». «Η κυβέρνηση θα επαναφέρει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας για 40.000 δημοσίους υπαλλήλους», δήλωσαν, σύμφωνα με το πρακτορείο, τα κυβερνητικά στελέχη και σημείωσαν: «Το σχέδιο της εφεδρείας θα προχωρήσει. Είναι ένα μέτρο που μπορεί να μη φέρει δραματικές και άμεσες εξοικονομήσεις (δαπανών), αλλά θα προσδώσει αξιοπιστία σε όλες τις προσπάθειές μας για μεταρρυθμίσεις»!
Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός φέτος θα μεταβεί μόνο για μια μέρα στη Θεσσαλονίκη για να πραγματοποιήει τα εγκαίνια της ΔΕΘ και συγκεκριμένα το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, ενώ δεν θα πραγματοποιήσει ομιλία στους κοινωνικούς φορείς, ούτε θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους. Συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι η απόφαση ανήκει προσωπικά στον Αν. Σαμαρά, και σημείωναν ότι αιτία της απόφασής του είναι ότι το συγκεκριμένο διάστημα «δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου