Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τη διαχείριση των απορριμάτων

φωτ, Οδοφρ.
   ΠΑΜΕ
ΠΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ            ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
                              ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

     Μια κι έξω και με γρήγορους ρυθμούς η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) νομοθετεί σύμφωνα με τις επιταγές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που θέλουν εδώ και τώρα «με λυμένα τα χέρια» να αρπάξουν την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που ορέγονται τα χρήματα που πληρώνει ο λαός σε ανταποδοτικά τέλη και τις επιδοτήσεις για τη δήθεν πράσινη ανάπτυξη.
Στηρίγματά της είναι και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, οι γαλαζοπράσινοι - και όχι μόνο - δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Δεν είναι ούτε ένας, ούτε δύο οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που προχωρούν ακάθεκτοι στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως σε Αττική και Πελοπόννησο οι περιφερειάρχες, σε Γιάννενα, Χανιά, Αργολίδα, Άρτα, στο νομό Θεσσαλονίκης, στη Δυτική Μακεδονία και αλλού οι δήμαρχοι.
Δεν τους έπιασε ο πόνος ούτε για την καθαριότητα, ούτε για το περιβάλλον.
Παίζουν το ρόλο που τους έχει αναθέσει το αστικό κράτος.
Η Τοπική Διοίκηση πρέπει σήμερα να δώσει χέρι «βοήθειας» στους καπιταλιστές, να τους παραχωρήσει τομείς δράσης, να στηρίξει την κερδοφορία τους, με χρυσοφόρες επενδύσεις. Δεν τους αρκούν αυτά που τους έχουν δώσει, η ανακύκλωση (κομμένη βέβαια στα μέτρα τους), η αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων κλπ, θέλουν να κάνουν κουμάντο συνολικά στη διαχείριση. Αυτοί να καθορίζουν τις μεθόδους επεξεργασίας, ακόμα και τον περιφερειακό σχεδιασμό…!!! Κι οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τους έχουν φτιάξει τα απαραίτητα εργαλεία τις ΣΔΙΤ, τις ΑΕ, τα fast - truck τις διάφορες προγραμματικές συμβάσεις κλπ. Αυτά τα εργαλεία προωθεί και ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, γι αυτό αποτελούσε αίτημα όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.
Αυτή εξάλλου είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι καπιταλιστές αποφασίζουν, οι αστικές κυβερνήσεις νομοθετούν, ο λαός πληρώνει και θα πληρώσει μάλιστα με υπέρογκα δημοτικά τέλη τις επενδύσεις τους στη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι καπιταλιστές κερδίζουν και οι εργάτες φυτοζωούν, μισοάνεργοι ή μισοεργαζόμενοι, με 400 και 500 ευρώ μισθό…         Σ’ αυτή την ανάπτυξη δεν υπάρχει χώρος για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για αξιοπρεπείς μισθούς με δικαιώματα.
Αυτά θέλουν να συσκοτίσουν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στην ΠΟΕ- ΟΤΑ. Γι’ αυτό μιλάνε μόνο για «αμαρτωλές τροπολογίες». Κάνουν πως δεν βλέπουν πως η κερδοφορία του κεφαλαίου προωθείται με κάθε τρόπο σε όλους τους τομείς και της Τοπικής Διοίκησης.              Βγάζουν κραυγές συγκάλυψης του προβλήματος, γιατί στηρίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, την ανταποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητα, στηρίζουν δηλαδή την κεντρική επιλογή της λειτουργίας των ΟΤΑ.

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν αγωνιστικά :

  • τη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Κρατικό Φορέα, με βάθρο το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων, με κεντρικούς δημόσιους πόρους, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • τη προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας.
  • να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δράση στους ΟΤΑ. Να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη.
  • τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
                                                                                                                                  8-4-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου