Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Έβδομη απάντηση στον Περιφερειάρχη Σγουρό - και στον κύριο Βαρελά με την εργολαβίστικη ... σκέψη - που χαρίζει τα λεφτά των σκουπιδιών στους ιδιώτες:Η Περιφερειακή Παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ –ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στην εισήγηση του Περιφερειάρχη και Προέδρου του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) κ.Σγουρού για την υλοποίηση των 4 μονάδων επεξεργασίας 1.350.000 τόνων ετησίως σύμμεικτων απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)

..
                            Αθήνα              28.03.2012
                              Αρ. Πρωτ.:        70 
               ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η  Περιφερειακή Παράταξη  «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ –ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» εκφράζει   την κατηγορηματική της  αντίθεση στην εισήγηση του Περιφερειάρχη και Προέδρου του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) κ.Σγουρού για την υλοποίηση των  4 μονάδων επεξεργασίας 1.350.000 τόνων ετησίως σύμμεικτων απορριμμάτων  με Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και την προσπάθεια της Κυβέρνησης να παραδώσει ολόκληρη την διαχείριση των απορριμμάτων από την αποκομιδή ως και την τελική διάθεση στους ιδιώτες.
Με  γραπτό υπόμνημα που κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και εκπρόσωπος της ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ –ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ  Τσουκαλάς Δημήτρης, στον Πρόεδρο και το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ με αφορμή την αναβολή της 1ης συνεδρίασης την  12-2-2012, απορρίπταμε την εισήγηση του Προέδρου και προτείναμε :


1.         Να ζητηθεί η γνώμη του  Περιφερειακού  Συμβουλίου και των  Δημοτικών Συμβουλίων.
2.         Να μην  προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία δημοπράτησης νέων έργων αξιοποίησης απορριμμάτων εάν προηγουμένως δεν έχουν ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ  οι διαδικασίες στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και σχετικής αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).

Μετά και την Συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ  της 26ης Μαρτίου που πραγματοποιήθηκε  μετά από τρεις αναβολές με θέμα τον Προϋπολογισμό, ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ απέσυρε την εισήγησή του για την  ψήφιση του Προϋπολογισμού του ΕΔΣΝΑ, επικαλούμενος  τα οικονομικά προβλήματα  του Συνδέσμου.
Αν και η στάση του κ.Περιφερειάρχη είναι ενδεχόμενα προσχηματική γιατί θα έπρεπε να θέσει τα οικονομικά προβλήματα ευθύς εξ΄αρχής και όχι 3 μήνες μετά, με κίνδυνο να τινάξει στον αέρα ένα ολόκληρο θεσμό μαζί με τους εργαζόμενους, εμείς για να μην αφήσουμε περιθώρια τακτικισμών ζητάμε επίσης:
1.         Να εξεταστεί η  λειτουργία του  Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ)  με  αξιολόγηση των  έως σήμερα δεδομένων.
2.         Την  Άμεση  προώθηση  σχεδίων προδιαλογής υλικών και ανάπτυξης Προγραμμάτων Διαλογής στη Πηγή σε συνεργασία με τους ΟΤΑ
3.         Την Επανεξέταση  των όρων συνεργασίας με ΕΕΑΑ και Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).
4.         Την Σύσταση Ομάδας Εργασίας  ΕΔΣΝΑ-Περιφέρειας  για την παρακολούθηση  των διαδικασιών.
5.         Την εξέταση όλων των οικονομικών προβλημάτων που επικαλείται ο Πρόεδρος.

Τέλος όσον αφορά  την υλοποίηση  των μονάδων επεξεργασίας  απορριμμάτων  και πριν επανέλθει το θέμα σε νέο Δ.Σ. ζητάμε προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση, να  έχουμε λάβει προηγουμένως:
1.      Τις  μελέτες  και τα τεύχη δημοπράτησης για τις μονάδες επεξεργασίας  που κατά δήλωση του Υπουργού, έχει  ολοκληρώσει το ΥΠΕΚΑ.
2.      Την  εισήγηση των Υπηρεσιών επί του θέματος.
3.      Τεκμηριωμένη  Αξιολόγηση  της  μέχρι σήμερα εμπειρίας του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων & Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) από τις διάφορες μορφές συνεργασίας με ιδιώτες που εφαρμόζει  για τη λειτουργία-συντήρηση  η/και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων του.
4.      Την  εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής για την αναγκαιότητα ή μη Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), λαμβανομένων υπόψη των σχετικών αιτημάτων των ΟΤΑ , συμπεριλαμβανομένων   του Δ. Μάνδρας και του Δ. Πειραιά. 

                                                             Για την Παράταξη ¨Αττική Συνεργασία  Όχι Στο Μνημόνιο¨
                                                                                                 Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
                                                                                                       Βαρεμένος   Γιώργος
                                                                                                       Βούτσης       Νίκος
                                                                                                      Τσουκαλάς   Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου