Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

(Νεοβαρβαρότητα). Μακελειό στο Αφγανιστάν από Αμερικανό − Αντιδράσεις Καρζάι - Άλεν




Τους 16 έφτασαν οι νεκροί από το μακελειό που προκάλεσε Αμερικανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν, στρέφοντας τα πυρά του κατά πολιτών, στην επαρχία Κανταχάρ, στα νότια της χώρας.


Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Αμερικανός στρατιώτης εγκατέλειψε τη βάση του, εισέβαλε σε σπίτια και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως κατά πολιτών, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες κι εννέα παιδιά. Ο δράστης συνελήφθη και κρατείται σε στρατιωτική βάση.

Καρζάι: «Εκ προθέσεως δολοφονίες»

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, καταδίκασε το μακελειό, χαρακτηρίζοντάς το «εκ προθέσεως δολοφονίες», και ζήτησε εξηγήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για το μακελειό Αφγανών αμάχων από Αμερικανούς στρατιώτες, το οποίο πιθανώς να πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ θα μπορούσε να υποκινήσει και βίαια αντίποινα.
«Ανησυχούμε βαθύτατα από τις αρχικές πληροφορίες για το εν λόγω περιστατικό και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Κέιτλιν Χέιντεν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι περισσότεροι από ένας Αμερικανός στρατιώτης έχουν εμπλακεί στο τραγικό επεισόδιο.

Τζ. Άλεν: Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν, διοικητής της ISAF, της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, διαβεβαίωσε ότι κάθε άτομο υπεύθυνο για τη σφαγή των δεκαέξι Αφγανών αμάχων θα «λογοδοτήσει πλήρως για τις πράξεις του», υποσχόμενος «μια γρήγορη και σε βάθος» έρευνα.

«Είμαι αποφασισμένος να εξασφαλίσω ότι κάθε πρόσωπο του οποίου η ευθύνη θα αποδειχτεί θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του» αναφέρει ο στρατηγός Άλεν σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεσμεύεται «προς τον λαό του Αφγανιστάν ότι θα γίνει μια γρήγορη και σε βάθος έρευνα».

http://www.zougla.gr/kosmos/article/makelio-sto-afganistan-apo-amerikano--antidrasis-karzai--alen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου