Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Παραιτήθηκε η διευθύντρια του Κρατικού θεάτρου Μόσχας: "Δε δουλεύω για έναν δολοφόνο"

 


Την παραίτησή της υπέβαλε η διευθύντρια του Κρατικού θεάτρου της Μόσχας Ελένα Κοβάλσκαγια, διαμαρτυρόμενη για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παραιτήθηκε η διευθύντρια του Κρατικού θεάτρου της Μόσχας, Elena Kovalskaya, διαμαρτυρόμενη για την εισβολή στην Ουκρανία και εξηγώντας σε ανάρτησή της πως “είναι αδύνατον να δουλεύεις για έναν δολοφόνο και να πληρώνεσαι απ' αυτόν”.

Η Ελενα Κοβάσκαλγια (Elena Kovalskaya) είχε μέχρι χθες την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου της Μόσχας «Vsevolod Meyerhold». Σε ανάρτησή της στη σελίδα της στo Facebook το λόγο: «Φίλες και φίλοι ως διαμαρτυρία κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία παραιτούμαι από τη θέση της διευθύντριας του Κρατικού Θεάτρου. Είναι αδύνατον να δουλεύεις για έναν δολοφόνο και να πληρώνεσαι απ' αυτόν».

Παράλληλα, ποστάρισε το μήνυμα «Οχι στον πόλεμο» στη σελίδα του θεάτρου στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και το σχόλιο: «Ο πόλεμος είναι πολύ περισσότερο από ασέβεια για ένα άτομο, και πολύ πιο φρικιαστικός».

Σημειώστε πως το Θέατρο Mayakovsky της Μόσχας απαγόρευσε στους ηθοποιούς του να σχολιάσουν με οποιονδήποτε τρόπο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στο πλαίσιο υπόδειξης προς τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης ότι η δημοσιοποίηση κάθε αρνητικού σχολίου θα θεωρείται «προδοσία».

Το μήνυμα της Διεθνούς Ένωσης Θεατρικής Κριτικής και το μήνυμα της Ένωσης Ρώσων κριτικών

Παράλληλα, η Διεθνής Ένωσης της Θεατρικής Κριτικής εξέδωσε το ακόλουθο μήνυμα μέσα στο οποίο εμπερικλείεται και το μήνυμα της οι Ένωσης Ρώσων κριτικών:

«Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι!

Είμαστε τρομοκρατημένοι και καταδικάζουμε τη στρατιωτική επίθεση που εξαπολύεται εναντίον του ουκρανικού λαού από αυτήν την κυβέρνηση. Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας με όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτουμε κατά του πολέμου. Νιώθουμε ντροπή και αδυναμία. Να είστε ασφαλείς! Αφήστε το θέατρο να παραμείνει ένας χώρος για την ανθρωπότητα».

Μία από τις πρωταρχικές αποστολές της Διεθνούς Ένωσης Θεατρικής Κριτικής είναι να προωθήσει την παγκόσμια ελεύθερη έκφραση, το χτίσιμο διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των πολιτισμών και την υπεράσπιση της ελευθερίας. Η IATC (International Association of Theatre Critics) καλεί τη ρωσική κυβέρνηση να επιτρέψει την ελεύθερη και ειρηνική έκφραση της διαφωνίας εντός των συνόρων της και να σεβαστεί τα σύνορα των ανεξάρτητων εθνών.

Η ελεύθερη έκφραση αποτελεί προϋπόθεση για τους ανθρώπους που αγαπούν την ελευθερία παγκοσμίως. Καλούμε σθεναρά τη ρωσική κυβέρνηση να σταματήσει και να βγει έξω από το σημερινό μονοπάτι της καταπίεσης.

https://www.news247.gr/politismos/theatro/paraitithike-i-dieythyntria-toy-kratikoy-theatroy-moschas-de-doyleyo-gia-enan-dolofono.9543311.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου