Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Jerusalem Post: Το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με τον Βορίδη

Jerusalem Post: Το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με τον Βορίδη

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται σθεναρά φιλο-Ισραηλινός. Το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για τη νίκη του" αναφέρει το δημοσίευμα κάνοντας εκτενή αναφορά στο παρελθόν του κ. Βορίδη αλλά και του Άδωνι Γεωργιάδη.

Χρήστος Δεμέτης

"Το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη εξαιτίας του αντισημιτικού του παρελθόντος", ανέφερε ανώτατο διπλωματικό στέλεχος στη Jerusalem Post.
Η εφημερίδα αναφέρει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ του Ισραήλ με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να τον καλεί το βράδυ της Κυριακής για να τον συγχαρεί μετά την εκλογή του.

Όπως γράφει η εφημερίδα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου Ronald Lauder εξέδωσε ανακοίνωση μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία υπογραμμίζεται πως ο νέος πρωθυπουργός "είναι ένας πραγματικός σύμμαχος του Ισραήλ και πάντα επεδείκνυε βαθιά στήριξη και φιλία για την Εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε μαζί του και πιστεύουμε πως θα συμπεριλάβει μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του τη σοβαρή ανάγκη να εξαλειφθούν όλα τα απομεινάρια του αντισημιτισμού και της νεοναζιστικής ιδεολογίας στη χώρα".
Η εφημερίδα σημειώνει ωστόσο, πως ο νέος υπουργός Μάκης Βορίδης "έχει ιστορικό αντισημιτικών δράσεων και ανακοινώσεων".
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο "νέο ιδεολογικό προφίλ της ΝΔ που πλέον περιλαμβάνει και φωνές από την ακροδεξιά. Ο κ. Βορίδης θεωρείται μια από αυτές τις φωνές". Η αναφορά στο νέο ιδεολογικό προφίλ της ΝΔ γίνεται με τον αρθρογράφο να επικαλείται τη Φιλίππα Χατζησταύρου του ΕΛΙΑΜΕΠ. "Σύμφωνα με την Φιλίππα Χατζησάββα, πολιτική επιστήμων και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένα μέρος των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής μετακινήθηκαν στη Νέα Δημοκρατία" γράφει η JPost.
Η JPost επικαλείται και τη Haaretz και κάνει λόγο για το παρελθόν των αρνητών του Ολοκαυτώματος στη χώρα μας, στον αντισημιτισμό, τη ξενοφοβία και τις σωματικές απειλές σε οικογένειες Εβραίων στο παρελθόν.
Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι:
"Ο Βορίδης θεωρείται ως μία από αυτές τις φωνές. Ίδρυσε το Ελληνικό Μέτωπο και κατέβηκε στις εθνικές εκλογές μαζί με έναν άνδρα που είχε γράψει 1.400 σελίδες για τους Εβραίους. Και το 2005 μπήκε στο κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη που κατηγορούσε τους Εβραίους για την 11η Σεπτεμβρίου και έλεγε μετά την επιχείρηση του Ισραήλ το 2008 στη Λωρίδα της Γάζας πως "οι Εβραίοι μυρίζουν αίμα".
Το 2012 ο Έλληνας Εβραίος Sabby Minos έγραφε στη Haaretz πως ο Βορίδης έχει "μακρά ιστορία στη άρνηση του Ολοκαυτώματος, στον αντισημιτισμό, την ξενοφοβία, με απειλές κατά εβραϊκών οικογενειών, μεταναστών και αριστεριστών". Ο Minos έγραφε πως ο Βορίδης ήταν μαθητής μαζί του στο Κολλέγιο Αθηνών και δημιούργησε την φασιστική ομάδα "Ελεύθεροι Μαθητές" που ζωγράφιζε σβάστικες στους τοίχους και τα μέλη της χαιρετούσαν το ένα το άλλο με τον ναζιστικό χαιρετισμό heil hitler".
Ο αρθρογράφος θυμίζει πως ο κ. Βορίδης εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία το 2012 και ορίστηκε υπουργός Υγείας το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά.
"Όταν μια μικρή Εβραϊκή κοινότητα διαμαρτυρήθηκε για τον διορισμό του, εκείνος έγραψε επιστολή εκφράζοντας τη δέσμευσή του να δώσει τέλος στην αντισημιτική ρατσιστική προκατάληψη, η οποία είναι ξεκάθαρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας".
Και συνεχίζει: "Ο τότε διορισμός του κ. Βορίδη αντικατέστησε έναν άλλον ακροδεξιό πολιτικό με αντισημιτικό παρελθόν, τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επίσης διορίστηκε στην Τρίτη στη νέα κυβέρνηση ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων".
Αναφορά γίνεται και στον εκδοτικό οίκο του κ. Γεωργιάδη και την "πώληση και προώθηση αντισημιτικού βιβλίου που έγραψε ο Κωνσταντίνος Πλεύρης", καθώς και σε δηλώσεις του όπως ότι "το εβραϊκό λόμπι" θα καθορίσει την τύχη του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας.
Η Jerusalem Post γράφει ακόμη πως το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε την Τετάρτη ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως εξετάζεται η νέα σύνθεση της Ελληνικής κυβέρνησης και ο διορισμός του κ. Βορίδη.
Και το δημοσίευμα καταλήγει ως εξής:
"Ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Σιωνιστικού Οργανισμού, Yaakof Hagoel, έδωσε άλλον τόνο, καθώς ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να ακυρώσει τον διορισμό, λέγοντας πως έμεινε "έκπληκτος" και πως "είναι ξεκάθαρο ότι ο κ Μητσοτάκης είναι υποστηρικτής του Ισραήλ και των Εβραίων, όμως δεν επιτρέπεται να διορίσει στην κυβέρνηση έναν ξεκάθαρα αντισημίτη υπουργό".
Θυμίζουμε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει απολογηθεί δημοσίως για τις αντισημιτικές δηλώσεις με ανάρτησή του στο Twitter κατά την παρουσία του σε τελετή μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων.

View image on TwitterView image on Twitter
Παρευρέθηκα σήμερα στην Συναγωγή στην τελετή μνήμης, για τους Έλληνες Εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.Ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε τί έγινε τότε και τον Αντισημιτισμό οφείλουμε να τον ξεριζώσουμε. Και εγώ πρώτος να ζητήσω συγγνώμη για λάθη μου του παρελθόντος @IsraelinGreece
https://www.news247.gr/politiki/jerusalem-post-to-israil-den-tha-synergastei-me-ton-voridi.7473218.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου