Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Πέθανε η φιλόσοφος Άγκνες Χέλερ

πέθανε

Η Ουγγαρέζα φιλόσοφος Άγκνες Χέλερ, μαθήτρια του Γκέοργκ Λούκατς, η οποία δίδαξε για 25 χρόνια στη Νέα Σχολή Κοινωνικής Έρευνας της Νέας Υόρκης, πέθανε σε ηλικία 90 ετών, όπως ανακοίνωσε η Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών.
Γεννημένη το 1929 στη Βουδαπέστη, η Χέλερ επέζησε του Ολοκαυτώματος, αλλά έχασε τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς της στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ήταν μαθήτρια του Λούκατς από το 1947, και κατόπιν βοηθός Καθηγήτρια στο τμήμα του. Διώχθηκε από τη θέση της στο Πανεπιστήμιο, μαζί με τον Λούκατς, για πολιτικούς λόγους, μετά την αποτυχημένη εξέγερση του 1956 στην Ουγγαρία εναντίον της σοβιετικής επικυριαρχίας.
Υπήρξε ένα από τα κυριότερα μέλη της Σχολής της Βουδαπέστης. Μετά τον θάνατο του Λούκατς, το 1971, τα μέλη της Σχολής έγιναν στόχος πολιτικού διωγμού κι εξαναγκάστηκαν να μείνουν άεργοι. Η Χέλερ μαζί με τον σύζυγό της Φέρεντς Φέχιρ και αρκετά ακόμη μέλη της Σχολής της Βουδαπέστης επέλεξαν την εξορία στην Αυστραλία, το 1977.
Επέστρεψε στην Ουγγαρία μετά το 1989 και την κατάρρευση του σοσιαλιστικού μπλοκ, ενώ διατήρησε την έδρα της στη Νέα Υόρκη.
Ασχολήθηκε εκτενώς στα γραπτά της με τη φιλοσοφία της ιστορίας και της ηθικής και τη θεωρία της νεωτερικότητας. Τα τελευταία χρόνια, η φιλόσοφος, υπέρμαχος της φιλελεύθερης δημοκρατίας (της Μεγάλης Δημοκρατίας, κατά τον τίτλο ενός από τα βιβλία της, γραμμένου το 1985, το οποίο εκδόθηκε στην Ελλάδα το 2007 από τις εκδόσεις Έρασμος), ασκούσε σκληρή κριτική στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, που θεωρούσε ότι υπονομεύει το δημοκρατικό πολίτευμα.
Παρέμεινε ενεργή ως το τέλος. Σύμφωνα με ουγγρικά ΜΜΕ, πέθανε καθώς πήγαινε να κολυμπήσει στη λίμνη Μπάλατον. Πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου, η Χέλερ μαζί με άλλους Ευρωπαίους διανοητές προσκλήθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου