Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Αμείωτος ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στη Μεσόγειο



Τα χαμόγελα δεν κρύβουν τα πισώπλατα μαχαιρώματα. Με αυτόν τον τίτλο σχολιάζαμε πριν από δυο χρόνια το «παράδοξο» να χαριεντίζονται ο Πούτιν με τον Τραμπ στη συνάντηση των G20, την ίδια στιγμή που η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφιζε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να την τιμωρήσει για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την υποτιθέμενη υπόθεση «εμπλοκής» της στις αμερικάνικες εκλογές το 2016.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Ο Τραμπ με τον Πούτιν είχαν μια πολύ εγκάρδια συνάντηση στο περιθώριο της συνάντησης των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, υποσχόμενοι ότι θα προσπαθήσουν να επαναδιαπραγματευτούν μια νέα συμφωνία για τους εξοπλισμούς και τα πυρηνικά.

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο «East Med Act», στόχος του οποίου είναι η ανακοπή της ρωσικής επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο! Το διακομματικό νομοσχέδιο με τίτλο «Ασφάλεια και Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι ένα μικρό κείμενο, μόλις 19 σελίδων, το οποίο αφού τονίζει τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας ΗΠΑ, Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου στον ενεργειακό τομέα, προβλέπει την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, την εφαρμογή κυρώσεων στην Τουρκία σε περίπτωση αγοράς των ρωσικών S-400, την άρνηση μεταφοράς των αμερικάνικων μαχητικών F-35 στην Τουρκία, σε περίπτωση που αγοράσει τους S-400, την καταγραφή των τουρκικών παραβιάσεων τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, την αποφυγή αγοράς ρωσικών οπλικών συστημάτων από τις χώρες της περιοχής σε αντικατάσταση νατοϊκών οπλικών συστημάτων, αλλά και την παρότρυνση των χωρών της περιοχής να αρνηθούν λιμενικές υπηρεσίες σε σκάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που αναπτύχθηκαν για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία!

Σχετικά με την τελευταία «παρότρυνση», αυτή μετατράπηκε σε προϋπόθεση για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, με τροπολογία που εισήχθη αργότερα στο νομοσχέδιο (υπερψηφίστηκε και αυτή). Αυτή η τροπολογία χαρακτηρίστηκε αρνητικά τόσο από τον υπουργό Πολέμου της Κύπρου, Σάββα Αγγελίδη, όσο και από τον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ως πράξη που «επηρεάζει την ανεξαρτησία και κυριαρχία σε μεγάλο βαθμό της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ετσι, η Κύπρος αρνήθηκε να σταματήσει να προσφέρει ελλιμενισμό σε ρωσικά πλοία, πράγμα που φυσικά δεν αρέσει στο Πεντάγωνο.

Στην προσπάθειά τους αυτή, οι Αμερικάνοι έχουν βρει έναν «απρόσμενο σύμμαχο» από τον… «αριστερό ριζοσπαστικό χώρο» μάλιστα. Δεν μπορούσε να είναι άλλος από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους φίλους του Νετανιάχου και Πομπέο (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) και τον κύπριο πρόεδρο είχε μιλήσει ως καθωσπρέπει υποτακτικός της αμερικανοϊσραηλινής κυριαρχίας στην περιοχή λέγοντας τα εξής: «Ετσι, θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. Δεν είναι η πρώτη φορά – δεν μπορώ να μετρήσω πόσες φορές έχω επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ. Είναι η έκτη φορά που συναντιόμαστε μαζί σε αυτή την στρατηγική τριμερή συνεργασία. Ετσι, αισθάνομαι οικειότητα εδώ στην Ιερουσαλήμ. Σκέφτομαι ότι τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος των κρατών μας στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί και ξεχωριστά, έχει γίνει ισχυρότερος. Η συνεργασία έχει γίνει στρατηγική –η τριμερής μας συνεργασία έχει γίνει στρατηγική– και ειδικά στα πεδία της ενέργειας και της ασφάλειας. Η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, κ. Πομπέο, σε αυτή τη συμμαχία, η υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτή τη στρατηγική συνεργασία και η συμμετοχή τους, νομίζω ότι θα δυναμώσει τις προσπάθειές μας και τον διάλογό μας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο –της ασφάλειας και της οικονομίας επίσης– είναι προκλήσεις που θα βρούμε μπροστά μας και νομίζω ότι η περιοχή έχει πολλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές ευκαιρίες. Οι βασικές μας ιδέες – ιδέα, είναι πολύ απλή αλλά πολύ σημαντική επίσης. Η ιδέα είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και σίγουρο δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πηγών της περιοχής από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, μέσω του Ισραήλ, μέσω της Κύπρου, μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Και νομίζω ότι η κατασκευή του αγωγού της Μέσης Ανατολής μπορεί να βοηθήσει τόσο στον διάλογο για την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ετσι, προσμένω στις συζητήσεις μας σχετικά με αυτό και νομίζω ότι η συζήτησή μας θα μπορούσε να είναι επωφελής όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, αλλά επίσης σχετικά με την ασφάλεια, σταθερότητα και οικονομική συνεργασία στην περιοχή» (βλ. https://www.state.gov/remarks-with-israeli-prime-minister-benjamin-netanyahu-president-of-the-republic-of-cyprus-nicos-anastasiades-and-greek-prime-minister-alexis-tsipras/). Ποιο καλύτερο τσιράκι θα μπορούσαν να βρουν οι Αμερικάνοι; Τέτοια αμερικανοδουλεία θα τη ζήλευαν και οι… Μητσοτάκηδες!
Κυριακή 07 Ιουλίου 2019


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου